StoryEditorOCM
Ostalo‘DRAŽEN‘

Premijerom predstave o košarkaškom Mozartu zatvara se ovogodišnji MDF: ‘Očekujemo da će imati dug i uspješan kazališni život‘

Piše Ana Petrić
4. srpnja 2023. - 12:04

Da je ova godina u znaku obilježavanja 30. obljetnice tužnog odlaska šibenskog košarkaškog velikana Dražena Petrovića, osim nedavno premijernog prikazanog dokumentarnog filma ‘‘Naš mali‘‘ redateljice Ivane Guberine, dokazuje i predstava koja će u subotu zatvoriti ovogodišnji Međunarodni dječji festival u Šibeniku.

Riječ je o predstavi simbolična naziva ‘‘Dražen‘‘, a koja je nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i zagrebačkog Kazališta Trešnja. Tim je povodom na daskama šibenskog kazališta održana konferencija, a na kojoj je otkriveno što gledatelji u subotu mogu očekivati na Ljetnoj pozornici.

-Presretan sam što su mladi ljudi uspjeli realizirati ovu priču i očekujemo da će predstava imati poprilično dug i uspješan kazališni život. Svi mi, na ovaj ili onaj način, znamo ‘‘našeg malog‘‘, ali ova predstava govori o Draženovim mladim, tinejdžerskim danima i ono što je nama osobito vrijedno je što će predstava biti prikazana baš tu na Festivalu i da naša kuća sudjeluje u ovom projektu. Drago nam je upravo zbog tog jednog pedagoškog pristupa, odnosno, cilj je da se kroz ovu predstavu djecu zarazi činjenicom da trud, odricanje i znoj itekako vrijede - uvodno je kazao Jakov Bilić, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

image

Dražen nova je predstava šibenskog HNK u koprodukciji s Trešnjom iz Zagreba

Hnk U Šibeniku/

Paško Vukasović, redatelj predstave ‘‘Dražen‘‘, istaknuo je kako je ova predstava zapravo ispreplela kulturu i sport te kako je zadatak kulture i umjetnosti zadržati trajnu uspomenu na Dražena, odnosno, trajno zadržati Dražena živim u našoj kulturi.

-Dražen nije fizički s nama, ali evo već 30 godina itekako živi među nama iako na neki drugi način. Mislim da je poveznica kulture i sporta prekrasna i na ovaj način kroz kulturu držimo naše sportske heroje na životu. Želim naglasiti kako je predstava nastala prema motivima stvarnih događaja i osoba iz kasnog djetinjstva i adolescencije našeg najboljeg košarkaša Dražena Petrovića i iznosi neke nove detalje i manje poznate stvari o njegovom životu. Svaka od scena u predstavi ima stvarno utemeljenje, pozadinsku priču i povijesnu istinu kao podlogu u njenom kreiranju. Stoga sam dužan od srca se zahvaliti obitelji Petrović i Draženovom najboljem prijatelju iz djetinjstva Nevenu Spahiji na suradnji i iscrpnim intervjuima i informacijama - kazao je Vukasović.

-Iznimna mi je čast igrati ulogu Dražena u predstavi na daskama koje život znače jer mislim da je Dražen svima u ovom gradu od velike važnosti, a posebno mi je drago igrati ju na Dječjem festivalu. Mislim da je bitno da djeca što prije vide kako se trudom i željom mogu postići velike stvari i veliki rezultati i to u bilo kojem segmentu života - naglasio je Toni Kukuljica, glumac koji će u subotu na Ljetnoj pozornici utjeloviti mladog Dražena Petrovića.

image

Plakat za predstavu ‘‘Dražen‘‘

/HNK Šibenik
28. travanj 2024 00:32