StoryEditorOCM
ŠibenikSamotestiranje učenika

Šibenski ravnatelji ne očekuju veće probleme: ‘Manjina roditelja je odbila testirati djecu‘

Piše Marija Lončar
11. veljače 2022. - 17:02

Brzi anatigenski testovi za samotestiranje učenika kod kuće na Covid-19 stigli su i u šibenske osnovne i srednje škole. Svaka škola dobila je po dva testa po učeniku, a ravnatelji su prve pakete preuzeli u četvrtak u zgradi Županije šibensko-kninske.

Drugu seriju, kažu, dobit će nakon završetka drugog dijela zimskih praznika na kojem će učenici biti od 21.do 28. veljače kada se ponovo vraćaju u klupe.

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Zoran Živković kaže kako je ta škola dobila ukupno 564 testa, po dva za svakog od 282 učenika.

- Uz svaki test učenici će dobiti i upute za korištenje i izjavu za roditelje da je potpišu ako ne žele da se njihova djeca testiraju. Ima najava određenog broja roditelja koji ne žele da im se djeca testiraju, a neki neće niti preuzeti tu izjavu. U ovom trenutku ne može se točno reći koliko je takvih roditelja, ali mislim da je to manjina. I neki učenici koji su preboljeli covid, neki čak i dva puta, rekli su svojim nastavnicima da se se neće testirati.

Trenutačno u je u našoj školi cijeli jedan razred u samoizolaciji – kazao je Živković napominjući kako su svi ravnatelji u četvrtak, kada su se preuzimali testovi, dobili i pismo sindikata Prosvjetitelj koji je osnovan krajem prošle godine te je planirao štrajk zbog uvođenja covid potvrda u škole. U pismu se oštro prosvjeduje protiv samotestiranja učenika i zaduženja nastavnika da dijele te testove.

image
OŠ Brodarica
Nikša Stipaničev/Cropix

Predsjednica županijskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnateljica OŠ Brodarica Maja Morić ističe kako je samotestiranje dobrovoljno te je, prema sadašnjim najavama, to odbilo tek nekoliko roditelja učenika iz te škole.

- U našoj školi dogovor je da se djeca kod kuće testiraju u ponedjeljak, utorak najkasnije do srijede. Naravno, ako to žele, ako ne, jedina razlika je da dijete koje se ne testira ide u samoizolaciju ako dođe u kontakt sa oboljelim od covid-19. Djeca koja budu u samoizolaciji imat će organiziranu online nastavu, tako smo se dogovorili u školi – napominje Morić i ističe kako će se razrednici s roditeljima dalje dogovoriti oko praćenja evidencije testiranja.

Smatra kako čak i nije prijeko potrebno da se ti podaci svakodnevno javljaju ili šalju u školu ako je test negativan. Posve je drugačija situacija ako se pokaže da je dijete pozitivno i u tom slučaju, ističe Morić, roditelj to odmah treba javiti školi.

Za ravnatelja OŠ Jurja Dalmatinca Natka Duvnjaka situacija oko samotestiranje učenika slična je onoj kada su roditelji djeci mjerili temperaturu prije odlaska u školu. Povjerenje je, kaže, ključno te vjeruje kako većih problema ne bi trebalo biti ni ovaj put.

02. svibanj 2024 04:36