StoryEditorOCM
ŠibenikU 21. stoljeću

Učenici OŠ Jurja Dalmatinca nastavu prate u klimatiziranim učionicama, ali nemaju svi taj ‘luksuz‘. Vršnjaci sa Šubićevca hlade se na - propuhu

Piše Marija Lončar
2. listopada 2023. - 19:15
Natko Duvnjak, ravnatelj OŠ Jurja Dalmatinca kaže kako je svih 28 učionica, od čega su 22 u matičnoj te četiri u područnoj školi u Lozovcu i dvije u Bilicama, opremljeno klima-uređajima.Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Premda smo već pristojno zagazili u jesen, toplo vrijeme i dnevne temperature zraka primjerenije ljetu, nastavljaju se i u prvom tjednu listopada. Prognostičari već sada govore kako će ova godina za najveći dio Hrvatske biti među pet najtoplijih, a vrućine ne samo da ne prestaju završetkom ljeta, nego sve ranije i počinju. U takvim uvjetima nije lako sjediti u učionicama ako nema uređaja za hlađenje, pogotovo u školama koje imaju velike prozore i staklena pročelja, a većina ih je tako građena kako bi propuštale što više prirodnog svjetla.

Međutim, ni u trećem desetljeću 21. stoljeća sve škole u Šibeniku i županiji nemaju klima-uređaje. Oni su se obično prvo postavljali u uredima administracije, tj. u tajništvu i sobi ravnatelja, a tek onda u učionice. U nekim školama klimatiziran je tek dio učionica, dok su rjeđe one koje imaju klimu u svim razredima! Takav "luksuz" uspjele su postići u OŠ Jurja Dalmatinca i OŠ Brodarica. Kada vani upeče sunce, na ugodnim temperaturama radi se i u njihovim područnim školama u Bilicama i Lozovcu, odnosno u Grebaštici i na otoku Krapnju. Također, vrućina ne ometa nastavu ni učenicima OŠ Tina Ujevića te u OŠ Vrpolje. Područna škola u Perkoviću, koja pripada vrpoljačkoj školi, međutim, nema klimu.

Novac za nabavu klimatizacijskih uređaja u šibenskim osnovnim školama osigurava Grad Šibenik, koji je i njihov osnivač, kaže pročelnica gradskog Odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić.

-Svake godine Grad Šibenik osigurava i sredstva za nabavu klima uređaja po školama. Ravnatelji u svojim zahtjevima prema osnivaču određuju prioritete ulaganja u školske objekte bilo da se radi o prijeko potrebnim građevinskim radovima ili opremi kao što su klupe, stolice, ormari, klimatizacijski uređaji i slično. Naravno, uvijek su ti zahtjevi veći od raspoloživih sredstava te ovaj upravni odjel u suradnji s ravnateljima dogovara koji će se nužni radovi izvoditi te koja će se oprema nabaviti – objasnila je Žurić.

Natko Duvnjak, ravnatelj OŠ Jurja Dalmatinca, jedne od "luksuznih" gradskih škola, kaže kako je svih 28 učionica, od čega su 22 u matičnoj te četiri u područnoj školi u Lozovcu i dvije u Bilicama, opremljeno klima-uređajima. U proteklih desetak godina uvodili su ih postepeno, a novac se tražio i od donatora.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Ovo mi je treći ravnateljski mandat, a kada sam došao na čelo škole, jedino su tajništvo, zbornica i učionica za glazbenu kulturu imali klima-uređaj. U toj učionici, naime, bili su promijenjeni prozori i nisu se mogli otvarati, pa se zato morala staviti klima. Većina naših učionica gleda na more, dakle okrenuta je na jug, to znači da je u njima vrlo toplo čim počne sunce grijati. U posljednje vrijeme vidimo i da se razdoblja toplog vremena produljuju. Eto, u listopadu smo, a još je vruće. Zato sam smatrao da nam je prioritet uvesti klima uređaje u sve razrede, jer je djeci, naravno, tako lakše pratiti nastavu. Ugodnije im je i bolje su koncentrirani. Danas klimu imamo u svim učionicama i u dvorani za baletnu školu, knjižnici... Zapravo sve je rashlađeno osim hodnika i glavnog predvorja. A i to će doći na red, ali u sklopu moguće nadogradnje škole kada će se i taj problem rješavati na odgovarajući način – objašnjava Duvnjak. Dodaje kako je u početku trebalo tražiti i donatore za te radove.

-Počeli smo preko sponzorstva i donacija, pa nam je tako NP Krka izišao u susret za područnu školu u Lozovcu, a dio novca za klima-uređaje u Bilicama osigurala je bilička općina.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Za razliku od ove četiri škole, u ostalim nema klima-uređaja u svim učionicama. Prema podacima šibenskog Odjela za društvene djelatnosti u OŠ Faust Vrančić, smještenoj u staroj gradskoj jezgri, oni su postavljeni u većini razreda, dok su područne škole u Zatonu i Raslini u potpunosti klimatizirane. Većina učionica rashlađena je i u OŠ Meterize i OŠ Jurja Šižgorića. Najlošija situacija je u OŠ Vidici i OŠ Petar Krešimir IV. na Šubićevcu. Taj su problem obje škole pokušale riješiti prijavom na natječaj za sufinanciranje ugradnje klimatizacijskih uređaja, ali njihovi projekti nisu dobili zeleno svjetlo. Ravnateljica OŠ Petra Krešimira IV. Žana Lasinović Klarić kaže kako u školi postoje tek tri, fiksna, klimatizacijska uređaja, ali nijedan nije u učionicama. Postoje i dva prijenosna uređaja za hlađenje i oni šeću po potrebi od prostorije do prostorije, odnosno postavljaju se tamo gdje postane neizdrživo vruće!

-U učionicama ipak nije prestrašno. Imamo debele zastore i kada je jako vruće, navučemo ih, zamračimo sve i otvorimo prozore i vrata hodnika tako da zrak struji. Nije do sada bilo nikakvih većih problema, nitko nije "afanao", nije bilo pritužbi roditelja... Možda nešto i znači što je škola okružena drvećem – navodi Lasinović Klarić i dodaje kako se škola nada skorom rješenju i tog problema. U svibnju je, naime, prijavljen projekt energetske obnove školske zgrade na kojoj značajnijih zahvata nije bilo od početka 80-ih godina prošlog stoljeća kada je škola proširena i obnovljena.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

-Riječ je opsežnom projektu koji uključuje i obnovu pročelja, krovišta, uvođenje sustava dizalica topline... Nadam se da će u sklopu toga biti riješeno i hlađenje. Projekt je prijavljen u svibnju, a sada čekamo rezultate – zaključila je Lasinović Klarić.

Kakva je pak situacija u ostalim osnovnim i srednjim školama u županiji, nismo uspjeli doznati. Upit o toj temi poslali smo županijskom uredu podužeg naziva - Ured za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije.

-Klima uređaje imaju uglavnom sve škole, međutim ne u svim učionicama – kratko je još prije tri tjedna odgovorila pročelnica Ureda Sanja Kumanović Stipaničev dodajući kako nabavu klima-uređaja u pravilu financira Šibensko-kninska županija kao osnivač svih škola, osim osnovnih na području grada Šibenika. Obećala je i skori potpuniji odgovor.

-Kako niste naveli konkretno vremensko razdoblje koje vas zanima, trebati će nam vremena da povučeno podatke iz prethodnih godina te ćemo vam iste dostaviti sljedeći tjedan – poručila je tada Kumanović Stipaničev, no odgovor nije stigao ni do danas.

01. svibanj 2024 13:23