StoryEditorOCM
Šibenikvrijedan projekt

Ministar Erlić i gradonačelnik Burić obišli STEM učionicu u Osnovnoj školi Juraj Dalmatinac

Piše šibenski.hr
26. travnja 2024. - 18:36

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić sa suradnicima te Natkom Duvnjakom, ravnateljem Osnovne škole Juraj Dalmatinac, obišli su danas  novouređenu STEM učionicu u toj šibenskoj gradskoj školi. Uređenje učionice sastavnica je projekta Regionalnog znanstvenog centra - RaSTEM, jednog od najvećih projekata koji se provodi u osnovnim školama u Hrvatskoj. Cilj mu je već kod djece u osnovnim školama potaknuti interes za zanimanja iz STEM područja – znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Partneri u projektu su Hrvatski robotički savez, Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te Oslo Metropolitan University.

Projekt je namijenjen osnovnoškolskoj djeci te su programi prilagođeni njihovoj dobi. Teme koje su se obrađivale u sklopu projekta su poduzetništvo, meteorologija i robotika. U projektu je sudjelovalo pet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik (OŠ Juraj Dalmatinac, OŠ Juraj Šižgorić, OŠ Meterize, OŠ Vrpolje i OŠ Brodarica) te dvije područne škole (OŠ Murterski škoji iz Murtera i OŠ Skradin iz Skradina).

Prilikom obilaska STEM učionice gradonačelnik Željko Burić podsjetio je kako je Regionalni znanstveni centar – RaSTEM dio sadržaja kojima Grad Šibenik nastoji otvoriti što više mogućnosti mladima za zanimanja budućnosti i povezati edukaciju s poduzetničkim potencijalima na svom području.

„Posebno me raduje činjenica što su krajnji korisnici ovog značajnog projekta upravo djeca i to se idealno poklapa s  opredjeljenjem Grada Šibenika u projekte ulaganja u bolju budućnost naše djece te jačanje svih razina obrazovanja, od osnovnog do visokog školstva. To je također jamstvo naše socijalne i ekonomske stabilnosti te svekolikog razvitka“ – rekao je gradonačelnik Burić.

Ministar Šime Erlić, pak, naglasio je, uz ostalo,  kako se poslovi budućnosti, ali i konkurentnost globalne ekonomije temelje upravo na STEM-u te da je to područje od iznimnog značaja za sveukupni obrazovni sustav.

„Primjetno je da je Šibenik u tom području, kroz brojne dosadašnje projekte poduprte sredstvima Europske unije,  napravio jako mnogo, a rezultati će se sasvim sigurno mjeriti u godinama koje slijede.  Danas su od najvećeg značaja ljudi i njihova znanja, a oni se stvaraju kroz poticajno okruženje i konkretna ulaganja, od najranije dobi, kao što je slučaj u Šibeniku - poručio je ministar Erlić

Projekt vrijedan 2.042 449,12 € provodi Grad Šibenik, a financiran je u potpunosti iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021.Predviđeno trajanje projekta  je od 1. srpnja 2022. godine do 30. travnja 2024. godine.

18. srpanj 2024 03:29