StoryEditorOCM
Šibeniksad je i službeno

Šibenik dobio još jednu atrakciju! U napuštenom vojnom kompleksu uživati će sve generacije

Piše Ana Petrić
26. svibnja 2023. - 15:50

Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante, još jedna šibenska atrakcija u kojoj će, sigurni smo, uživati sve generacije, i službeno je otvorila svoja vrata za posjetitelje. Za otvaranje ovog centra, koji će svakako obogatiti turističku ponudu Šibenika, zaslužna je Javna ustanova ‘‘Priroda‘‘ Šibensko - kninske županije, koja je nekadašnju napuštenu zgradu u sklopu vojnog kompleksa Minerska, pretvorila u moderno opremljen centar sa info pultom, suvenirnicom, atraktivnim multimedijalnim muzejskim postavom, višenamjenskom dvoranom za predavanja i uredima za zaposlenike. Osim centralne zgrade posjetiteljskog centra, uređen je i vanjski okoliš s amfiteatrom i tri odmorišne zone, ugostiteljski objekt s otvorenom terasom i zimskim vrtom, poučna staza za slabovidne i slijepe osobe te zgrada sa sanitarnim čvorovima.

Vojni kompleks Minerska na samoj šetnici Sv. Ante, postao je Posjetiteljski centar zahvaljujući europskom projektu ‘‘Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku - 2. faza‘‘, vrijednom tri i pol milijuna eura, od čega je oko dva i pol milijuna eura sufinancirano europskim novcem. Posjetiteljski centar ‘‘Kanal sv. Ante‘‘ centralno je mjesto za prezentaciju bioraznolikosti te prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja Šibensko-kninske županije, a namijenjeno informiranju i edukaciji posjetitelja. Izložbeni sadržaji uključuju niz vizualnih eksponata, didaktičkih modela, multimedijalnih interaktivnih prikaza flore i faune, posebice podmorja, koje uključivo s uređajima virtualne stvarnosti, posjetiteljima omogućuju neposredan doživljaj prirodnih vrijednosti prvenstveno ekološke mreže Natura 2000 - ušće Krke i Značajnog krajobraza Kanal - Luka u Šibeniku.

Glavna atrakcija centra stalni je postav izložbe ‘‘Dodir rijeke i mora‘‘, koji kao elaborirana interpretacija znanstvenog proučavanja i praćenja tamošnjeg krajobraza, predstavlja osnovni izvor edukativno - zabavnih muzeoloških sadržaja, uz već postojeću poučnu stazu, a zamišljena je tako da postupno s kopna uvlači posjetitelja u podvodni svijet ušća rijeke Krke.

Svečanom programu otvaranja ovog kulturno - edukativnog dragulja prisustvovali su, među ostalima, i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija dr.sc. Ivica Poljičak, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU dipl.ing. Dragan Jelić, šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić, gradonačelnik grada Šibenika dr. Željko Burić te ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije, mr.sc. Anita Babačić Ajduk koja se prigodnim riječima zahvalila svima koji su pridonijeli realizaciji ovog projekta te prisutnima zaželjela dobrodošlicu u Posjetiteljski centar.

-Zaista mi je užitak što vas mogu pozdraviti u osobno ime i u ime Grada Šibenika ovdje iz predvorja Šibenika. Predvorje koje smo konačno otvorili onima kojima ono i pripada - mojim sugrađanima i sugrađankama. Nismo samo vratili građanima Šibenika dio njihovog grada, već smo im upravo kroz ovaj Centar omogućili da spoznaju bogatstvo prirode i krajolika u kojem žive. Tu je i velebna Tvrđava svetog Nikole s UNESCO-vom markicom, dakle bogata povjesna i kulturna baština našeg grada, koja je isto tako, u najmanju ruku bila ograničena pristupom, a što smo mi Šibenčani, vozeći se na Jadriju, doživljavali kao eks-teritorij, što je i bio. A danas je to, na ponos i Šibensko - kninske županije i Grada Šibenika, nešto što vuče pozornost prvenstveno domicilnog stanovništva, a koji onda s ponosom to prenose svojim gostima, a našim turistima. I to je našo bogatstvo - kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić, najavivši i svečano otvorenje Hrvatskog centra koralja na Zlarinu sljedeći tjedan, kao novu priču o bogatom podneblju i sačuvanoj prirodi koju baštinimo.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, Ivica Poljičak, istaknuo je kako je novootvoreni Posjetiteljski centar nevjerojatan primjer što dobre ideje, ambiciozan plan i nešto što na prvi pogled ne izgleda neophodno, može oplemeniti i dati sinergiju kao što je, u ovom slučaju, sinergija prirode i kulturne baštine koja je u ovom Centru toliko umrežena i isprepletena da priča priču na jedan suvremen način, a istovremeno razumljiv svima.

Nakon prigodnih riječi, Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante službeno je otvoren sadnjom drveta ispred centralne zgrade Centra, a dani otvorenih vrata Posjetiteljskog centra, dodajmo za kraj, uz besplatan ulaz za sve, potrajat će do kraja mjeseca, uz radno vrijeme centra od 9 do 16 sati svakog dana.

Kako je bilo na svečanom otvorenju nove šibenske atrakcije, pogledajte u našoj velikoj fotogaleriji. 

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image

Filip Beusan

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Anita Babačić Ajduk

Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
26. travanj 2024 22:27