StoryEditorOCM
ŠibenikPOvrće se vratilo na banke

Prvoga dana radilo smo 4-5 prodavača, a ni kupci nisu "navalili"; u petak najavljeno i otvaranje ribarnice

Piše Marija Lončar
9. travnja 2020. - 13:39
Sibenik, 090420. Manji broj standova za prodaju voca i povrca radi na sibenskoj trznici. Zbog pandemije koronavirusa prodavaci su zasticeni plasticnim pregradama.Niksa Stipanicev/Cropix

Za razliku od drugih gradova u kojima se već danima radilo na osiguranju uvjeta kako bi se pred uskrsne blagdane otvorile zelene tržnice, činilo se da u Šibeniku od toga ništa neće biti. Ipak, u četvrtak na nekoliko banaka pojavili su se prodavači povrća, a vijest da se na pijaci opet može kupiti domaća verdura brzo se proširila gradom.
Unatoč tomu na tržnici tek pokoji kupci.


-Drago mi je što je otvoreno i da naši ljudi i OPG-ovi prodaju svoju robu. Uvik sam povrće kupovala ovdje, a ne u trgovačkim centrima, samo vidim da žena kod koje kupujem nije ovdje. Nije došla. Trebala bih kupiti zelene salate... Idem stati u red - govori to gospođa u srednjim godinama i odlazi do ulaza gdje zaposlenica tvrtke Tržnice Šibenik, koja je vlasnik "trbuha" grada, svima koji ulaze sredstvom za dezinfekciju prska ruke. Trebala je, kaže, popodne doći čistiti tržnicu, ali ju je ujutro šef zvao pa je sada ovdje.


Na mjestima gdje je prije bilo moguće ući na tržnicu postavljene su metalne ograde te je ostavljen samo jedan ulaz i izlaz.
Od nekih koji su jedva dočekali da mogu kupiti svježe i domaće povrće čuju se komentari kako sve izgleda pomalo zbrkano te da su očekivali da će se prodavati iz kućica, a nadasve da će ponuda biti bogatija, odnosno da će raditi više štandova.
I zaista, u četvrtak ujutro na šibenskoj tržnici prodavači povrća mogli su se izbrojiti, doslovno, na prste jedne ruke. Od ponude prevladavaju blitva i salata, ponegdje i šparoge. Jedan mac osrednje veličine košta 40 kuna. Suša je, objašnjava prodavačica, i treba puno terena proći da bi se nešto ubralo.


Svi banci na šibenskoj tržnici zaštićeni su prozirnom plastičnom folijom, a kupci čekajući red drže propisani razmak.
Ipak, malobrojni prodavači i rijetki kupci - neuobičajena je slika gradske tržnice, čak i šibenske koje je odavno opustjela, uzmičući i gubeći bitku s trgovačkim centrima. U doba korone ta se pustoš čini zlokobnijom, čak i nakon što su otvoreni kiosci i trgovine uz tržnicu, a sada i prodaja voća i povrća.

Hoće li, barem nakratko, žamor biti glasniji u petak kada je na šibenskoj tržnici najavljeno otvaranje ribarnice. U četvrtak je bila zatvorena, jer su, prema riječima direktora Tržnica Šibenik Dalibora Slavice, propisi koje je trebalo zadovoljiti za njezin ponovni rad bili "nešto kompleksniji".

05. svibanj 2024 21:51