StoryEditorOCM
ŠibenikJe li Franjo Pašalić jedini investitor u zoni Medine?

Općina Rogoznica objavila javnu raspravu o turističkoj zoni koja će trajati do 28. travnja

Piše Vedrana Stočić
24. travnja 2017. - 12:41


Nakon dvije neuspjele, Jedinstvenu upravni odjel Općine Rogoznica kao nositelj izrade objavio je novu javnu raspravu o turističkoj zoni Medine koja će trajati od 20. do 28. travnja, a očitovanja, mišljenja i primjedbe također se mogu uputiti samo do 28. travnja.
Izrađivači UPU Geodata d.o.o. Split javno izlaganje održali su u četvrtak. Premda se očekivalo veliko zanimanje vlasnika još neprodanog zemljišta na javno izlaganje došla ih je tek nekolicina. Bili su ogorčeni jer kažu kako nisu dobili nikakvu obavijest da će biti javni uvid i javna rasprava. Rogoznička načelnica Sandra Jakelić istaknula je da se postupilo u skladu sa zakonom: javna rasprava objavljena je u Slobodnoj Dalmaciji i na web-stranici Općine Rogoznica.



- Radi se uglavnom o starijim ljudima koji ne prate internetske objave. Ja imam 10 tisuća kvadrata zemljišta i red je bio da me se izvijesti ili bar da se objava stavi na oglasnu ploču. Znali ste me zvati kada se mi izvlastili zemlju za javni put - rekao je ogorčeno Šime Ercegović.

Tko plaća plan?

Slične zamjerke imali su i ostali. Zanimalo ih je tko plaća izradu plana i tko je investitor za kojeg Općina Rogoznica izrađuje UPU, zašto su prometnice planirane upravo na neprodanom zemljištu i hoće li zbog toga njihova imovina biti izvlaštena po netržišnoj cijeni, a već godinama, tvrde, ucjenjuje ih se da svoju zemlju prodaju za bagatelu.
Marko Živković izravno je upitao Juru Mulu, direktora Marine Frapa, je li Franjo Pašalić, vlasnik Frape, jedini investitor u turističkoj zoni Medine, jer upravo je Pašalić otkupio 80 posto zemljišta. Mula je kratko odgovorio da su oni tek zainteresirani za ulaganje.

Inače, turistička zona Medine najstarija je planirana turistička zona na području Općine Rogoznica. Uvrštena je u planske dokumente prije više od trideset godina i imala je obuhvat od čak 40 hektara. Dio tog obuhvata odavno je pojela bespravna gradnja privatnih kuća i apartmana, a dio i Marina Frapa. Najnovijom planskom regulativom TZ Medine doživjela je znatne izmjene u obuhvatu i namjeni i s 40 spala je tek na 12 hektara. Unatoč znatno manjem obuhvatu, investiranje u tu zonu, ističu u Općini Rogoznica, značajno je za rogoznički turizam.



Drže da bi gradnja već odavno krenula da nije rascjepkanih parcela, brojnih vlasnika i nesređenih imovinsko-pravnih odnosa na koje Općina nema nikakav utjecaj. Međutim, zbog znatnog broja primjedaba i što lakše realizacije investicije išlo se u izmjene prve verzije UPU-a. Smanjio se broj prostornih cjelina sa 16 na sedam kako bi se u gradnju nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa mogli uključiti i drugi investitori. Odustalo se od kružnog toka, smanjeno je kupalište... Ovo je sada, zaključeno je na javnom izlaganju, najfleksibilnija i najdemokratskija varijanta.

Hoteli i vile

Turistička zona Medine planirana je unutar građevinskog područja naselja Rogoznica u blizini Marine Frapa i slanog jezera Zmajevo oko. Predviđena je gradnja hotela najviše kategorije s 330 kreveta, ostali smještajni kapaciteti, njih 770, bit će uglavnom u rezidencijalnim vilama i moraju imati najmanje četiri zvjezdice. Planirana je još gradnja sportsko-rekreacijskih sadržaja, ugostiteljski objekti, zabavni i uslužni sadržaji, plaže, ulice, infrastruktura... Kako stoji u nacrtu UPU-a, hotel i vile smještajem i veličinom, te osobito visinom moraju se uklopiti u mjerilo prirodnog okoliša, a arhitektonski izraz mora imati elemente autohtonog urbaniteta i tradicijske arhitekture.

Izgradnja turističke zone Medine može ići u fazama, a za svaku fazu izgradnje smještajnih građevina u sklopu prostorne cjeline ugostiteljsko-turističke namjene obvezno je osigurati najmanje jedan javni cestovno-pješački pristup do obale i najmanje dva cestovno-pješačka priključka na postojeću prometnu mrežu. Građevine moraju biti udaljene najmanje 50 metara od obalne crte, izgrađenost građevinske čestice ne smije biti veća od 30 posto, najmanje 40 posto parcele mora prekrivati parkovno zelenilo. Za hotele dopuštena je maksimalna visina od 24 metra, a vilama i apartmanskim zgradama prema UPU određena je maksimalna visina od 12 metara.
 

26. travanj 2024 17:39