StoryEditorOCM
ŠibenikRogoznica

Građanska inicijativa pobijedila: iz građevinskog područja izbacili 15 tisuća kvadrata šumskog zemljišta; Strasti se primirile, iako nerijetki tvrde kako u Rogoznici u prostoru opet vlada anarhija

Piše Vedrana Stočić
31. srpnja 2019. - 15:54

Borba Građanske inicijative za spas šume Kopara urodila je plodom: iz turističke zone T1 Karaula ukupne veličine 26 tisuća kvadrata izbačeno je 15 tisuća kvadrata šumskog zemljišta.

Obznanila je to rogoznička načelnica Sandra Jakelić na  samom početku javnog izlaganja o Prvim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica. Turistička zona T1 Karaula koja se nalazi na Otoku u samom naselju Rogoznica sada će se umjesto na 26 prostirati na 11 tisuća kvadrata.

Većina okupljenih Rogozničana zadovoljna je tom izmjenom, međutim neki članovi Građanske inicijative problematiziraju i tih 11 tisuća kvadrata koji zauzimaju prostor stare tvornice ribljih konzervi, vatrogasni dom i protežu se sve do zgrade takozvane Karaule u kojoj se inače nalaze prostorije općinske uprave.

Smatraju da je to golem prostor na najosjetljivijoj rogozničkoj mikrolokaciji uz samo more. Strahuju da bi izgradnjom nekog turistčkog kompleksa tipa resorta, rampom bila zatvorena stoljetna šetnica oko šume Kopra i privatizirane dvije atraktivne plaže koje preferira uglavnom domicilno stanovništvo.

-Unutar te nove zone od 11 tisuća kvadrata ostalo je puno borove šume, Građanska inicijativa traži da se sačuvaju sve zelene površine, po nama je najprihatljivije da se ta turistička zona proteže samo na zgradu stare tvornice s pripadajućim zemljištem-rekla je članica inicijative Biserka Grgin.

Ukratko, ovog puta rogoznička vlast povukla je mudar potez i za neko vrijeme zaustavila je opravdani bijes Rogozničana. Iako su se strasti primirile, iz Građane inicijative za Spas Šume Kopara poručuju da neće dozvoliti katastarsko cijepanje područja i otuđivanje rubnih šumskih parcela kao što je to nedavno napravio sad već bivši ministar državne imovine Goran Marić kada je na drugom kraju šume za bagatelan iznos prodao 400 kvadrata.

A da je nezadovoljstvo prostornom problematikom na području Općine Rogoznica golemo, govore i brojni istupi zainteresiranih građana. Mnogi su se bunili na nelogično ucrtavanje građevinskog područja, na presijecanje parcela novim putevima, na “gušenje” domicilnog stanovništva pogodovanje bogatim strancima...

Osim zalagnja za vlastite interese, bilo je i glasova koji tražili više reda u prostoru i zaustavljanje nekontroliranog širenja građevinskog područja.

- Rogoznica je uz Vir bila prije desetak godina sinonim za bespravnu gradnju. Smatram da trenutno na terenu ponovno vlada anarhija. Primjerice u naselju Zatoglav nekontrolirano se širi građevinsko područje bez izgradnje potrebne infrastructure, a i obalna crta u tom naselju ne može podnjet toliki broj turista i građana. Širenjem građevinskog područja pogoduje se samo rasprodaji zemljišta.-rekao je na skupu Šibenčanin Dalibor Perak, koji već dugi niz godina ima kuću u Zatoglavu.

Njegovo mišljenje dijeli i Špiro Franić koji također ima kuću u Zatoglavu. Franić ide toliko daleko da rasprodaju terena povezuje s građevinskom mafijom.

Inače, razlozi za pokretanje Prvih izmena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica su preispitivanje granica građevinskog područja u odnosu na izgrađenost prostora, osobitost krajobraza, zaštitu prirode i kulturno povijesne baštine.  Prostorno planska rješrnja potrebno je uskladiti sa Strateškim razvojnim programom općine za razdoblje 2016-2020.godina, s prometnom i komunalnom infastrukturom, te sa zahtjevima javno pravnih tijela i ustanova.  

Javna rasprava trajat će od 31. srpnja  do 10. kolovoza 2019. godine. Prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica  bit će izložen svakog radnog dana od 9 do 14 sati u prostorijama Doma Matice Hrvatske.

Očitovanja, mišljenja, prijedlozi i primjedbe na Prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Rogoznica – I, u okviru javne rasprave, primaju se zaključno s 10. kolovoza 2019. godine.  

Također očitovanja, mišljenja, prijedlozi i primjedbe mogu se podnositi upisom u knjigu primjedbi koja se nalazi uz Prijedlog Plana tijekom javnog uvida, te dostavom putem pošte na adresu Općina Rogoznica.

26. travanj 2024 21:25