StoryEditorOCM
ŠibenikUz blagdan sv.Luce

Djeca iz vrtića "Kućica" razveselila slijepe i slabovidne osobe

Piše Katarina Rudan
13. prosinca 2017. - 13:51

Udrugu slijepih i slabovidnih osoba Šibensko-kninske županije svake godine na blagdan sv. Luce, zaštitnice vida, posjete vrtička djeca. Tako je bilo i danas. Treću godinu za redom to su mališani iz gradskog vrtića "Kućica". 



Za njih su pripremili prigodan program, pjevali božićne pjesme, a predsjedniku Udruge Josi Bagiću uručili su čestitku. Izradili su ju svojim rukama tako da ju slijepa osoba može dodirom prstiju pročitati, a koje su boje na njih  – oni su rekli barba Josi.

- Na ovaj dan u prostorije Udruge dovedemo naše članove, jer je i to povod da ih "izvučemo" iz njihovih domova. Smatramo da je to jako važno, da ne ostanu začahureni u svojoj sljepoći, već da što više budu uključeni u svoju sredinu. Uz to, potrudimo se da i oni dožive ovaj najljepši i najveseliji dan godine, od sv. Nikole do Nove Godine.

Već tradicionalno , 18 godina,  na blagdan naše zaštitnice, u goste pozovemo djecu iz šibenskih vrtića koja nam sa svojim odgojiteljicama pripreme prigodni program i druže se s nama. Kad dođu ovdje, vrtičkoj djeci je zanimljivo pogledati pomagala kojima se služimo i – naravno – najviše ih privlač šah i zvučni pikado, rekao nam je tajnik Udruge Darko Juras.



Tijekom godine slijepe osobe odlaze u posjet dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama kako bi djecu i mlade senzibilizirali da od malih nogu prihvate osobe s posebnim potrebama među kojima su i slijepi ili slabovidni.

- Djeca nas izvrsno prihvaćaju, a i odrasli su iz godine u godinu sve otvoreniji prema nama u smislu pružanja pomoći na ulici, u trgovini ili nekom drugom mjestu, kaže predsjednik Udruge Joso Bagić.

 

04. svibanj 2024 16:44