StoryEditorOCM
ŠibenikTAJNIK UDRUGE SLIJEPIH

Darko Juras: 'Mladi u EU' naše su svjetlo u mraku

Piše Katarina Rudan
15. svibnja 2017. - 11:35

Udruga slijepih i slabovidnih osoba jedna je od najstarijih na području Šibensko-kninske županije, registrirana 1953. godine.
Djeluje u vlastitom prostoru u Zadarskoj ulici u Šibeniku, kroz nju su prošle stotine slijepih i slabovidnih osoba, a trenutno ima 160 registriranih članova. Vrata udruge otvorena su svakog dana od 8 do 12 sati i tu se okupljaju njezini članovi, provodeći vrijeme u razgovoru, igranju društvenih igara koje, s obzirom na stupanj sljepoće, mogu igrati - poput zvučnog pikada ili šaha.

Osoba koju se, među ostalima, svakodnevno može naći i na koju članovi računaju je tajnik Udruge Darko Juras. Od 2003. godine, kad se učlanio u udrugu, obavlja poslove tajnika, i to volonterski. Neovisno o tome što ima malu invalidsku mirovinu, nikad kune nije uzeo kao naknadu, jer smatra da je ona potrebnija Udruzi nego njemu. Diplomirani je pravnik, radio je kao tajnik u Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac, i poslovi koje već 14 godina odrađuje za slijepe i slabovidne nisu mu strani.



- Od rođenja sam slabovidna osoba i, iskreno govoreći, u djetinjstvu i mladosti nisam s vidom imao probleme kakvi su s vremenom dolazili i koje imam danas. Kad sam shvatio da više ne mogu obavljati posao tajnika u Centru i da nije korektno da moj posao netko drugi odrađuje, donio sam odluku i otišao u mirovinu. Danas dobro funkcioniram u poznatom prostoru, ali čim se nađem u nepoznatom i meni je potreban videći pratitelj - kazuje nam Juras.

Tajnik Juras u Udruzi najviše brine o tome kako doći do novca. Nema više izravnog financiranja iz resornog ministarstva, već se sredstva dodjeljuju za projekte.
- Jedini siguran izvor prihoda su sredstva iz županijskog i proračuna Grada Šibenika, od kojih na godišnjoj razini dobijemo 20.000, odnosno 32.000 kuna. Novac pokušavamo dobiti i iz proračuna drugih gradova i općina, ali to ide prilično teško. Većina nas ne uvrsti uz obrazloženje da kao županijska udruga ne možemo dobiti sredstva iz njihovog proračuna. Nama je to apsurdno, budući da su naši članovi stanovnici tih istih općina i gradova - ističe Juras.



Kad su se na državnoj razini pojavili projekti za koje su ocijenili da su dobri za njih, Juras je potražio pomoć šibenske Udruge "Mladi u EU", koja je "ispekla zanat" na odrađivanju natječajne dokumentacije po raznim projektima.
- Zahvaljujući udruzi Mladi u EU, koja je besplatno odradila posao pripreme potrebne natječajne dokumentacije, lani smo prošli na natječaju "Videći pratitelj“ tadašnjeg Ministarstva socijalne politike i mladih s projektom "Pokaži mi put“ i dobili jednog videćeg pratitelja. Program traje tri godine, za što je osigurano 102.000 kuna na godišnjoj razini. Prije nešto više od mjesec dana prošli smo na još jednom natječaju i dobili drugog videćeg pratitelja. Opet je posao izvrsno odradila udruga Mladi u EU, tako da smo imali 100 posto bodova. Radi se o projektu Europskog socijalnog fonda "Tvoja ruka vodi me" koji će se provoditi 24 mjeseca i čija je vrijednost oko 422.000 kuna - navodi Juras i dodaje da je tim projektom ujedno spašeno i radno mjesto jedine zaposlenice u udruzi koja će raditi kao voditelj projekta-koordinator.


PRATITELJI
Zahvaljujući udruzi "Mladi u EU" došli smo do novca za naše programe i dobili dva videća pratitelja za naše članove

19. travanj 2024 20:23