StoryEditorOCM
ŠibenikPrvi info-pult Udruge slijepih

Javnosti predstavljen projekt  "Tvoja ruka vodi me" i važnost videćih pratitalja slijepim osobama

Piše Katarina Rudan
3. listopada 2017. - 18:15


Predsjednik Udruge Joso Bagić, tajnik Darko Juras, vidjeći pratitelji Ivan Kunčić i Karlo Orbanić, voditeljica projekta-koordinator Ana Bagić  te član Upravnog odbora Udruge Tihomir Jurković predstavili su danas na štandu ispred zgrade šibenskog kazališta, projekt "Tvoja ruka vodi me" koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda. Razgovarali su s građanima o projektu i dijelili im progodne letke.



Podsjetimo, nakon što je udruga prošla na natječaju Ministarstva socijalne skrbi i politike, u siječnju 2016. godine, dobila je prvog videćeg pratitelja Karla Orbanića na tri godine koliko program traje, a u travnju ove godine i drugog, Ivana Kunčića, na dvije godine.

Za taj dvogodišnji projekt Udruga je dobila gotovo 422.000 kuna bespovratnih sredstava Europske unije, što je 85 posto troškova dok 15 posto osigurava država, a tim projektom ujedno je spašeno i radno mjesto jedine zaposlenice u udruzi koja sada kao voditelj projekta-koordinator.



- Zahvaljujući izuzetno dobroj suradnji sa šibenskom udrugom Mladi u EU, koja je odradila posao pripreme potrebne natječajne dokumentacije za oba projekta, danas imamo dva videća pratitelja koji su na usluzi našim članovima. Karlo formalno brine o 30, a Ivan o 14 slijepih osoba, jer je europskim projektom određeno da Ivan pomaže  slijepim osobama od 18 do 65 godina, ali jedan drugomu pripomažu. Sve štima i mi smo u Udruzi prezadovoljni. Samo da što duže potraje, kaže tajnik Darko Juras.

Pozivi za pomoć stižu sa svih strana – doslovno od Pirovca do Rogoznice, od Strmice do Prvić Luke, kažu  Karlo i Ivan.



- S obzirom na to da je moj djed slijepa osoba, u tom smislu već imam određeno iskustvo u radu i komunikaciji sa slijepim osobama, a nakon što sam zaposlen prošao sam i potrebnu edukaciju.  Iskreno, sretan sam što mogu pomoći drugima, onima kojima je pomoć najpotrebnija. Pomažem im u svemu – odlasku u ljekarnu, šetnju, trgovinu ili liječniku. Odvezem ih do mjesta gdje trebaju obaviti neki posao, rekao nam je Ivan. I njega i Krala, koji je već iskusni pratitelj slijepih, hvale svi u udruzi, a oni ne skrivaju zadovoljstvo što rade upravo taj humani posao.



Upitan je li naporno, jesu li slijepe osobe zahtjevne te nailazili li na neke teže situacije u radu s njima Karlo odgovara:
- Ne, uživam u ovom poslu koji, iako na papiru piše, u praksi nema fiksno radno vrijeme.  Na raspolaganju sam mojim – rekao bih – slijepim prijateljima 24 sata na dan. Iskreno, ne znam u ovom trenutku što bih drugo više volio raditi.

 

01. svibanj 2024 07:18