StoryEditorOCM
ŠibenikDavid vs. Golijat

Direktor šibenskog Vodovoda o žetvi bodova u ministarstvu: Kako smo pobijedili Zagreb i sve ostale...

Piše Marko Podrug
5. lipnja 2024. - 14:39

Lista prioritetnih projekata koje je prije desetak dana objavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja došlo je pod povećalo medija zbog činjenice da se projekt Grada Zagreba, odnosno najavljena investicija u vodoopskrbu i odvodnju vrijedna 320 milijuna eura, nije uspio probiti među 15 najviše bodovanih projekata koji će biti sufinancirani od strane Europske unije.

Nešto manje zapažena prošla je činjenica da je na toj listi prioritetnih projekata najviše bodova dobio projekt "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Vodice-Tribunj-Srima Faza 2", koji je prijavila gradske tvrtka Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik.

Projekt Vodovoda, vrijedan 81 milijun eura, predstavljen je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Vodicama. Izgradnjom i realizacijom projekta bit će kompletno napravljen novi sustav kanalizacijske i vodovodne mreže na području Srime, Vodica i Tribunja. Konkretno, bit će izgrađeno preko 70 kilometara kolektora, preko 55 kilometara vodovodne mreže, dvije crpne stanice, nadogradnja uređaja za pročišćavanje... Što se tiče financiranja, udio od 71 posto dolazi iz EU sredstava, po 11,5 posto će financirati Hrvatske vode i resorno Ministarstvo, a ostali dio od nešto više od pet posto financirat će jedinice lokalne samouprave.

Vodovodu odobren projekt vrijedan više od 80 milijuna eura: nadomak Šibenika grade se novi kolektori, crpne stanice...

Projekt je dakle odobren, detalji o radovima se znaju, a nas je zanimalo kako je projekt Vodovoda skupio 126,96 bodova, najviše od svih 67 prijavljenih.

- Postupak bodovanja se, između ostalog, primjenjuje na način da su nužni uvjeti za prijavu projekta podrazumijevali minimalno 80 posto riješenih imovinsko-pravnih poslova, ishođenje minimalno 80 posto građevinskih dozvola te da jedan set dokumentacije u nabavi ima izrađeno i objavljeno izvješće o prethodnom savjetovanju - rekao nam je Zvonimir Štrkalj, direktor šibenskog Vodovoda i odvodnje.

- Prilikom pripreme dokumentacije ishodovali smo šest potrebitih kako lokacijskih tako i građevinskih dozvola te riješili preko 1150 katastarskih čestica imovinsko pravnih odnosa, kao što smo i pribavili svu ostalu potrebitu opširnu i zahtjevnu dokumentaciju - nastavio je Štrkalj, napominjući da projekt vodovodnog umreživanja Srime, Vodica i Tribunja nije jedini koji im je prošao, već da je deveto mjesto na listi prioriteta, sa 90,23 boda, zauzeo projekt Aglomeracije Pirovac-Tisno-Jezera.

 

16. lipanj 2024 19:06