StoryEditorOCM
Nogometivan santini

Bivši Vatreni otkrio zašto je izabrao Šubićevac: ‘Sve je zakuhao moj kum, u Šibeniku želim dokazati da nisam za otpis‘

Piše Davor Trutin/SN
11. srpnja 2024. - 10:30

Šibenski prvoligaš u svojoj je povijesti imao rasne golgetere, još tamo od Petra Nadoveze, kasnije Željka Maretića, pa HNL-ovaca Yllija Shehua, Joška Popovića, Ermina Zeca…Posljednji koji je na Šubićevac stigao kao već prokušani napadač bio je Joško Popović. Negdašnji topnik Pjesnika u dresu Šibenika stigao je i do prestižne titule najboljeg strijelca HNL-a. Strijelci su oduvijek bili tražena roba za sve klubove, a ovoljetni dolazak Ivana Santinija na Šubićevac mnoge je iznenadila. Najugodnije svakako navijače Šibenika koji u Santiniju vide veliko pojačanje u povratničkoj sezoni HNL-a. A kako je uopće došlo do realizacije transfera bivšeg Vatrenog na Šubićevac?

- Prvi kontakt je odradio moj prijatelj i kum Šibenčanin Stipe Bačelić-Grgić. Godinama mi priča o Šibeniku, a ja stalno pratim zbivanja u HNL-u. Iskreno, želio sam se vratiti u Zadar, ali kako moj klub trenutno nastupa u 4.ligi moj povratak tamo sam odgodio. I nekako najprirodnije mi je u ovom trenutku bilo doći u Šibenik, blizu kuće. A kako je moj kum Stipe bio uporan, godinama me nagovarao da doðem u Šibenik, evo sada se to realiziralo ha,ha. I moja supruga, obitelj je bila za to, i tu sam u Šibeniku, klubu s velikom tradicijom, koji pripada prvom razredu hrvatskog nogometa. Tu sam blizu kuće, i zadovoljan sam takvim raspletom – kaže nam Ivan.

Kakvi su prvi dojmovi, što se očekuje od bivšeg hrvatskog reprezentativca na Šubićevcu?

- Stigao sam tu prvenstveno pomoći klubu svojim iskustvom. Vjerojatno nas čeka borba za ostanak, liga je jaka, sve jača. U razgovoru s ljudima iz kluba stekao sam jako pozitivne dojmove, a od mene se očekuje da svojim iskustvom, pojavom na treningu, na utakmicama doprinesem klupskom boljitku. Da budem podrška mlađim dečkima.

Po mnogima će se ove sezone voditi puno neizvjesnija i teža bitka za ostanak za razliku od nekih proteklih sezona?

- Sigurno, ali ja duboko vjerujem da će Šibenik odgovoriti svim izazovima i da će ostati u ligi. To je uvijek primarni cilj za klub koji se vraća. Ali, ja imam iskustva s time u doba Zadra. Uvijek je bilo nekih problema, ali gotovo uvijek smo se znali nositi s tim. Neke manjkavosti smo nadoknađivali srcem, borbenošću na terenu, i vjerujem da će tako biti i u Šibeniku.

Zadranin možda ne poznaje u detalje ovu ekipu Šibenika, ali zna pojedine igrače, a ima i dodirna iskustva s trenerom Mariom Carevićem?

- Znam se dobro s trenerom Carevićem, kada je on odlazio iz Kortirijka, ja sam došao. Mimoišli smo se tada, ali smo bili u kontaktu. Punčeca sam susretao u mladoj reprezentaciji, bilo je to prije skoro 15 godina. Znao sam za Zadranina Tonija Kolegu, ali nisam ga upoznao. Ove druge dečke nisam ranije upoznao.

Santini je proteke dvije sezone proveo u Zurichu, ali neće ih baš pamtiti po dobrome. Mala minutaža, samo par golova i to u Kupu. Ali, to ga čini se nije obeshrabrilo, što se može iščitati iz sljedećih njegovih rečenica.

- Nisam zadovoljan tim dijelom moje karijere, malo sam igrao. Klub je imao orijentaciju na mlađe igrače, a ja sam imao nekakvu ulogu ulaziti s klupe, kada je gusto, u pravilu ako bi rezultat bio negativan pred kraj utakmice. Bio sam neka produžena ruka trenera, i cijeli taj moj status me nije zadovoljio. Ustvari, tjera me da još više pokažem kako nisam za otpis, dobio sam dodatni, novi motiv ali i inat za dokazivanje. Inače, u Švicarskoj mi je bilo lijepo, i mojoj obitelji pa nisam insistirao na ranijem odlasku. Ali, kao što sam rekao, taj moj status mi je probudio inat da pokažem kako još mogu, i kako vrijedim. I nadam se da ću to pokazati i u Šibeniku.

image

Mario Brkljača i Ivan Santini

HNK Šibenik

Usprkos 35 godina na leđima stasiti napadač je uvjeren da može pomoći Šibenčanima ove sezone.

- Pa, nisu to neke velike godine, ali opet treba ih respektirati. Činjenica je da vrijeme ide, ali kažem, u meni tinja velika želja da pokažem kako se može i u tim godinama igrati na dobroj razini.

Prije 3,5 godine Santini je nosio dres Osijeka, bila je to uistinu jaka ekipa, a iz Gradskog vrta Ivan nosi lijepe uspomene.

- Imali smo stvarno jaku momčad, karakternu. Bjelica je to dobro posložio. Bili smo drugi, dugo smo bili u igri za prvaka, al pari s Dinamom.

Santini lijepo priča o Supersport HNL-u.

- Što se HNL-a tiče Dinamo je i dalje malo ispred svih, ali diže se i Rijeka sa Sopiæem, Hajduk koji je dosta uložio u momèad, osvojio 2 kupa za redom. Tu je i ambiciozni Osijek, na novom stadionu, dignut će se i oni. Dolje je uvijek zanimljivo, nažalost prošle sezone se na pola sezone već znalo tko ispada. Ali, HNL se diže, uvijek je zanimljiv, i drago mi se vratiti. Ipak je to moja liga, na njoj sam odrastao, kao i mnogi veliki igraèi koji su mi probudili želju i ambiciju da postanem nogometaš.

Nadam se da će i moj Zadar opet biti dio elite, da će se dići, i da ću im i ja pomoći na tom putu.

Igrajući u dresu Osječana Santini je u sezoni 2020/21. u pobjedi 0:4 na Šubićevcu zabio jedan gol. Ivan se sjetio naravno toga, ali i još nekih situacija.

- Zabio sam te sezone u dresu Osijeka i na Šubićevcu ali i u Gradskom vrtu Šibeniku. I kada sam nastupao za Zadar često sam zabijao golove Šibeniku. Na Šubićevcu sam uvijek volio igrati, i nadam se da ću sada nastaviti zabijati golove tu, ali u šibenskom dresu…

Trideset petogodišnji Zadranin za Hrvatsku reprezentaciju skupio je pet nastupa, debitirao u eri Ante Čačića, ali manje se zna da je bio na širem popisu Zlatka Dalića za SP 2018. u Rusiji. Nezaboravno srebro iz Moskve mu je izmaklo za malo, kao i Katar četiri godine kasnije. Ali, kako kao bivši Vatreni gleda na recentni nastup Hrvatske na Euru u Njemačkoj?

- Mislim da smo se svi malo razmazili, jer rezultati naše reprezentacije u zadnjih nekoliko godina su bili iznad svih očekivanja, prvo Rusija, pa Katar, finale Lige nacija. Realno, imali smo jako tešku skupinu u Njemačkoj, mislim da smo jedino protiv Albanije kiksali. Nisam posebno nezadovoljan, poput većine koja sada pljuje po izborniku, igračima. Sve ono dobro što su ti ljudi uradili se preko noći zaboravlja. Tim ljudima tamo treba skinuti kapu za sve što su napravili, o Luki Modriću da ne govorim. Ono što je on napravio za Hrvatsku je nešto ogromno, u rangu hrvatskih velikana kralja Tomislava, Stjepana Radića…Možda pretjerujem ali hoću reći koliki je njegov značaj i doprinos tim rezultatima. I da bi ga se sada pljuvalo zbog jedne utakmice koju su svi imali na Euru. I zato svim dečkima moramo biti potpora uvijek, i u dobru, i u zlu – zaključio je novi centarfor Šibenika u razgovoru za Sportske novosti.

 

 

03. rujan 2024 13:26