StoryEditorOCM
OstaloU SRIJEDU, U 18 SATI

Nikako ne propustite - u gradskoj knjižnici gostovat će Pero Mioč, i govorit će o onome u čemu je majstor. O ‘izazovima prevođenja‘!

Piše Zdravko Pilić
7. studenog 2023. - 09:18

u srijedu, 8. studenog u 18:30 u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik bit će ponovljeno zanimljivo predavanje "Izazovi prevođenja" koje je Knjižnica u lipnju organizirala za srednjoškolce i koje je zbog interakcije i reakcija učenika bilo više nego uspješno događanje.

 

Gost i predavač je Pero Mioč, istaknuti književnik, prevoditelj i kazališni redatelj čiji je rad i doprinos kulturi nagrađivan i prepoznat kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Na predavanju, koje će ovaj put biti prilagođeno odraslima, Pero Mioč će vas ponovno provesti kroz svijet prevođenja, otkrivajući izazove, umijeće i tajne ovog fascinantnog procesa.

 

Pero Mioč je proveo mnogo godina na kazališnim pozornicama, kao redatelj, glumac i pedagog, te je ostvario brojne uspješne projekte u svijetu kazališta. Vodio je amatersko kazalište u Livnu, radio u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu i bio ravnatelj i redatelj Kazališta lutaka u Zadru. Sudjelovao je i kao redatelj i glumac na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku.

 

Prevodio je i s bugarskog, slovenskog i ruskog, no prevođenje s poljskog jezika, uz redateljski, njegov je najznačajniji dio rada. Preveo je djela više od stotinu poljskih autora, uključujući Adama Mickiewicza, Juliusza Słowackog, Czesława Miłosza, Karola Wojtyłe (pape Ivana Pavla II.) i drugih.

 

Dobitnik je i brojnih priznanja kao što je poljski Viteški križ, Nagrada grada Šibenika za djelatnost u kulturi te Godišnja književna nagrada za prijevode poljske književnosti na hrvatski jezik. Također, nagrađen je počasnom Nagradom Jana Dormana za svoj iznimni doprinos kazalištima namijenjenim djeci i mladeži, a u obzir su uzeta i njegova prevoditeljska dostignuća u toj oblasti.

26. travanj 2024 12:30