StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Kako je Tanja Radić Lakoš postala Tanja Radić Teškoš

28. listopada 2019. - 09:23

Šta je ovo došlo... Lakše je bit Vakula, pa pogađat vremensku prognozu, nego bit novinar pa pogađat ko bi moga vodit šibensko Veleučilište sad kad je Ivana Malenicu pozvalo ili poslalo gori u Zagreb za ministra.

 

Zicer je, veći nego pobjeda Manchester Cityja u Norwichu prije mjesec dana, bio da će to biti netko iz vladajućeg HDZ-a: Ivica Poljičak, Dragan Zlatović, Tanja Radić Lakoš. Koja je postala Tanja Radić Teškoš. Jer, kako god da je Guardiola senzacionalno izgubio od zadnjeg ili predzadnjeg na tablici, tako je glavni kandidat za novog dekana šibenskog Veleučilišta postao Ljubo Runjić, koji nije, barem koliko je dosad bilo poznato, ni u jednoj stranci. A što tek reći za drugog kandidata koji je senzacionalno prošao na Stručnom vijeću, prije neki dan, Branka Perana? Ako je Ljubo Runjić iznenadio sve oko sebe, i gledatelje i prognostičare, Peran je napravio još i više. On je iznenadio i samog sebe jer ni sam nije vjerovao da bi mogao proći u “drugi krug” izbora za dekana Veleučilišta.

 

Iznenadio sam sebe

 

Jer, da je vjerovao, ne bi u Slobodnoj Dalmaciji na sam dan izbora izjavio: “Ovakav način izbora nije pravedan!” A on na njemu prošao! Ni sam ne zna kako! I sam se već pomirio s time da neće proći, jer je samo želio upozoriti na nelogičnost biranja dekana javnim natječajem.

 

Jer, kazao je, svi kandidati nisu u istoj startnoj poziciji. Kao primjer je naveo da oni koji su zaposlenici na Veleučilištu imaju veliku prednost u odnosu na one kandidate koji tu nisu zaposleni. “Zato što raspolažu svim informacijama vezanim uz Veleučilište, puno bolje poznaju prilike na Veleučilištu, npr. organizaciju, zaposlenike, članove Stručnog vijeća koji glasuju, te mogu kod članova Stručnog vijeća lobirati za sebe. Sve to nije moguće kandidatima koji nisu u radnom odnosu na Veleučilištu”, kazao je Peran. I sve falio. Jer je on, koji nije u radnom odnosu na Veleučilištu, dobio 17 glasova Stručnog vijeća, a sadašnja v.d. dekana Tanja Radić Lakoš – 16 glasova.

 

Sve ovo što je Peran spomenuo očito joj se nije pokazala kao prednost, nego kao mana. Jer, da nije bila s Veleučilišta, nego da je bila “vanka” kao Peran, ne bi se nikome od kolega ni zamjerila. Ovako se čini da jest, i to mnogima. I da su glasajući za Perana zapravo glasali protiv nje. Naime, svaki član Stručnog vijeća ima dva glasa. Da bi bili valjani, mora zaokružiti dva kandidata. Izgleda da je jedan dobar dio onih koji su bili za Ljubu Runjića – 35 glasova – glasao za Branka Perana kao drugog kandidata samo da ne prođe Tanja Radić Lakoš. Što je na koncu, kad su se pribrojili, iznenadilo i zbunilo sve, pa i samog Perana.

 

Odakle on, odnosno odakle ja sad tu kad me nitko ne podržava? A dobio sam 17 glasova! A Tanja Radić Lakoš, iza koje stoji Dujić, 16 glasova! Tko onda stoji iza Ljube Runjića, koji je dobio 35 glasova? Kolege u Stručnom vijeću. A vjerojatno je koju lipu rič za njega rekao i bivši dekan, odnosno aktualni ministar Ivan Malenica. Nema ko drugi! Na koncu, i njemu bi se bilo lakše vratit na Veleučilište nakon godinu dana, kad mu istekne mandat, ako je “tute” dekan kojeg je on nečim zadužio. I koji je na njega navezan. Nego neki drugi, “tuđi” koji će ga gledat kao stvarnog ili potencijalnog konkurenta.

 

Kažin, kužina, kupus

 

Tako će se sad Upravno vijeće Veleučilišta naći pred dilemom – hoće li potvrditi izbor Runjića ili ne. A u Upravnom vijeću većinu ima Maleničina kolegica, Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja RH. Koja je HNS-ovka. Jedan od članova te većine, član Upravnog vijeća Veleučilišta, je i Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo u gradu Šibeniku. Koji je na tom mjestu zamijenio HDZ-ovku Mirjanu Žurić.

 

Sada će oni, uz još jednog ili dva člana Upravnog vijeća, odlučivati o dekanu između Ljube Runjića koji nije član HDZ-a, ali ipak nije “Ljubo iz Siska” jer iza njega vrlo vjerojatno stoji ministar, koji ga je i doveo iz Splita, i skoro sve kolege, profesori s Veleučilišta.

 

I članu HDZ-a, Branku Peranu, iza kojeg ne stoji nitko iz te stranke! Dapače, u njoj su svi protiv njega. A onaj, odnosno ona, iza koje(g) je stajao onaj ko je u domaćem HDZ-u bitan i najbitniji – nije prošao. Falio je jedan glas! I šta ćeš sad? Ne valja šta god da napraviš! Jel da je, sve skupa, malo komplicirano? Boli vas glava? Ne možete pratit? Kažin, kužina, kupus... A što mislite kako je tek njima – njima je tako svaki dan!

24. travanj 2024 03:48