StoryEditorOCM
ŠibenikOni su svijetla budućnost

Razgovarali smo s dobitnicima dekanove nagrade šibenskog Veleučilišta i svi imaju istu želju: E, da je nakon diplome naći posao u Šibeniku...

20. studenog 2019. - 14:58

Dekanove nagrade Veleučilišta u Šibeniku u akademskoj godini 2018./2019. na temelju ostvarenog prosjeka ocjena i broja ECTS bodova nedavno je dr. sc. Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta, uručio studenti(ca)ma Mirti Perkov, Vinki Grubešić i Kristini Pavić s Preddiplomskog stručnog studija menadžmenta, Domagoju Šariću i Toniju Grubišiću s Preddiplomskog stručnog studija prometa, Ani Čvrljak, Mati Jakeliću i Luki Zriliću s Preddiplomskog stručnog upravnog studija te Brunu Škugoru i Petri Grcić sa Specijalističkog stručnog diplomskog studija menadžmenta.

Nisam mogla ni sanjati

Dogodilo se to na nedavnoj svečanoj promociji diplomiranih studenata svih studija šibenske visokoškolske ustanove, i prediplomskih i specijalističkih. Kako je slavljenika prve i druge diplome u ogromnoj dvorani "Solaris", u prizemlju veleučilišne zgrade u drugoj "rundi" bilo 51 (od sveukupno 110), ne računajući nastavnike, zaposlenike veleučilišnih službi, obitelji promovenata, goste i uzvanike, pravo je umijeće bilo "oteti" od čestitara i uopće, izvesti iz dvorane tijekom svečanosti studentske laureate ove akademske godine. Ipak, s troje od njih smo, samo zahvaljujući sreći, uspjeli kratko porazgovarati i "privesti" ih pred fotoaparat. Našoj je usrdnoj molbi, tako, udovoljila Ana Čvrljak koja je na drugoj godini Preddiplomskog stručnog upravnog studija, a da će joj prva godina završiti prosjekom od 4,7 koji mirita dekanovu nagradu nije, kaže, mogla ni sanjati jer nakon završene srednje Ekonomske škole nije bila posve sigurna hoće li je materija upravnog prava baš toliko zanimati. A baš to se dogodilo!

 

 

– Stvarno sam se zainteresirala za kolegije, a tome su pridonijeli i profesori koji su i odlični motivatori. Trebalo je uložiti i truda za svladavanje gradiva, ali sve je to bilo vrlo zanimljivo – otkrila nam je vitka, visoka Šibenčanka. Njezin uspjeh usrećio je i njezinu obitelj koja, priznala je, baš i nije imala tako visoka očekivanja.

– Eto, dogodilo se ono najljepše – istaknula je i ponosno pokazala svoju nagradu.

Puno se nauči

Na kratku ćakulu privoljeli smo i Luku Zrilića, koji je treću godinu Preddiplomskog stručnog upravnog studija završio s prosjekom od rekordnih 5,0 i visokoškolsko obrazovanje nastavio na Specijalističkom stručnom diplomskom studiju javne uprave.

– Osjećam se divno i sjajno, nema lipših trenutaka od ovih kada se podijeli radost uspjeha i kada shvatiš da se rad i trud isplatio, da ga se pripoznalo – nadahnut je bio naš mladi sugovornik.

Za njegov je uspjeh, ocijenio je, bila ključna prva godina studija. Da se te godine nije usredotočio na učenje i svladavanje zahtjevne materije, danas, uvjeren je, ne bi u rukama držao dekanovu nagradu.

– Stvarno je trebalo puno učiti, pripremati se za ispite i usklađivati ostale obaveze kako bi se najprije ta početna, a onda godina za godinom privodila kraju. U svemu tome, naravno, imao sam podršku obitelji i prijatelja. Ništa bez njih...

 

 

Uvjeren je Luka da će mu obje veleučilišne diplome biti sigurna baza za poslovnu budućnost jer je, objasnio nam je, upravno pravo i pravo općenito jedno od najčvršćih temelja funkcioniranja jedne države. Osim toga, puno se toga u teoretskom smislu nauči i za studija, što onda otvara perspektivu i u praksi.

– Učimo, uz sve ostalo, i o načinu vođenja državnih institucija, međunarodnom okruženju, Europi i svijetu. To su primjenjiva znanja – istaknuo je naš sugovornik.

Luki su, inače, svi profesori dobri i sa svima je zadovoljan, a posebno prof. Ljubom Runjićem, sadašnjim dekanom Veleučilišta u Šibeniku, koji mu je i predavao na sve tri preddiplomske godine, pa i specijalističkom studiju. Da se naš sugovornik tijekom studija nije štedio dokazuje i diplomski rad na temu "Nasilje u obitelji", što je itekako kompleksna i stručno zahtjevna materija na kojoj je radio skoro tri mjeseca.

Ponosna obitelj

A obitelj? Što kažu tvoji na dekanovu nagradu – upitali smo na kraju.
– Ponosna je, kako ne bi bila – ozareno je dodao.

Još smo u sveopćoj gužvi uspjeli "uhvatiti" laureata Bruna Škugora, koji je prvu godinu Specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžment završio prosjekom ocjena od zavidnih 4,9.

 

 

Tih i samozatajan istaknuo je kako osim konstantnog rada i učenja nema čarobne formule za osvajanje dekanove nagrade. Vara se onaj tko misli drugačije. Kampanjstvo se, veli, povremeno i može dozvoliti, ali rijetko i to tek kod nekih manje zahtjevnih kolegija. No, kod većine se bez truda i rada rezultat ne može postići.

– Treba gledati naprijed i vjerovati da ćemo to što danas uspijevamo učenjem sutra moći primijeniti i u praksi te da će znanje uroditi plodom. Nastavit ću istim ritmom, a nakon diplome volio bih raditi u turističkom sektoru za koji vjerujem da je sadašnjost i budućnost Šibenika i cijele županije – zaključio je Bruno.

A mi vjerujemo da su mladi poput njega, Ane i Luke budućnost svakog sektora i cijele Hrvatske.

25. travanj 2024 07:32