StoryEditorOCM
ŠibenikNeradni petak

Zaposlenici Veleučilišta u Šibeniku opet će u štrajk: Naše osoblje ima niže plaće nego slična zvanja u drugim javnim službama

21. studenog 2019. - 16:57

U petak će zaposlenici Veleučilišta u Šibeniku (VUŠ) opet u štrajk. Za razliku od kolega u osnovnim i srednjim školama, koji su prekinuli s cirkularnim i od utorka počeli sa štrajkom do ispunjenja zahtjeva, na VUŠ-u će, prema sadašnjim informacijama, nastaviti štrajkati kao i prije – jedan dan u tjednu.

 

Prema riječima Divne Goleš, povjerenice Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na VUŠ-u, više predavačice kolegija iz područja ekonomije, na toj su šibenskoj visokoškolskoj ustanovi do sada održana četiri štrajka, a odaziv je bio oko 80 posto zaposlenika, što znači da su se u štrajk uključili i oni koji nisu članovi sindikata.

 

– Naša podružnica ima 37 članova od ukupno 51 zaposlenog, od čega je podjednak broj nastavnika i nenastavnoga kadra. Nastavno osoblje bilo je solidarno s nenastavnim, jer je problem neujednačenih koeficijenta na veleučilištima izraženiji kod administrativnog osoblja i kod predavača. Predavač je prvo nastavno zvanje koje steknete nakon što godinama radite i trudite se kao asistent. I onda kada prođete izbor u zvanje i postanete predavač, kolege vam čestitaju, a onda vas dočeka niža plaća nego kada ste bili asistent. To je problem koji postoji već dulje vrijeme i nikako da se ispravi. Plaća predavača kreće se od 5000 do 6000 kuna, ovisno o tomu kolike tko ima porezne olakšice, godine staža, odnosno dodatke – objašnjava povjerenica Goleš i otkriva kako ona s 32 godine radnog staža ima plaću oko 8000 kuna.

 

Održavaju kolokvije

 

– Nenastavno osoblje na veleučilištima ima niže plaće nego slična zvanja u drugim javnim službama. Nastavnički kadar ovaj put nije tražio usklađivanje svojih koeficijenata, ali se solidariziramo s kolegama iz administracije i tehničkih službi – napominje Divna Goleš.

 

Dodaje kako to znači da u petak, primjerice, opet neće raditi studentska referada, ali studenti do sada, tvrdi, zbog toga nisu imali problema. Na vrijeme bi, kaže, doznali za štrajk i prema tomu bi se organizirali. Većina nastavnika ipak nastoji održavati nastavu, osobito kada su zakazani kolokviji.

 

– Sada nema ispitnih rokova, ali su počeli kolokviji, pa nastavnici to odrade. Mislim da mogu reći kako za sada na VUŠ-u nije bilo problema oko rada i organizacije nastave, unatoč štrajku. Sve ide po proceduri i do sada nije bilo nikakvih pritisaka ni neugodnosti – rekla je Goleš.

 

Nešto tu ne štima

 

Novi dekan VUŠ-a dr. sc. Ljubo Runjić ističe kako su zahtjevi za ujednačenjem koeficijenata opravdani, no smatra kako aktualni štrajk prosvjetara – premda to, barem za sada, nije slučaj sa šibenskim Veleučilištem – otkriva i problem viška zaposlenih u sustavu obrazovanja.

 

– Slažem se s većim dijelom zahtjeva sindikata jer su zaposleni u znanosti i obrazovanju stvarno potplaćeni. S druge strane imamo problem što je sustav prevelik. Moramo pogledati istini u oči i reći da imamo višak nastavnika. Pogotovo je to vidljivo u osnovnim školama, gdje imamo rapidan pad broja djece, a istovremeno raste broj zaposlenih. Nešto tu ne štima. Treba povećati plaće, ali, također, treba racionalizirati sustav – kazao je dekan Runjić.

18. travanj 2024 07:48