StoryEditorOCM
ShowbizKREĆE TURNEJA

Parni Valjak je u Dalmaciji, novi pjevač Igor nam je priznao sve: jel‘ ga strah, kako je pjevati umjesto Akija

Piše Marija Vuković
5. svibnja 2023. - 14:00

U zadarskom Arsenalu su sutra, a planiraju i 2025. bukirati zagrebačku Arenu koju su već "kaparili". Riječ je dakako o novo-starom bendu Parni valjak koji svoj novi zvuk i prodor do publike traži uz pomoć mladog Igora Drvenkara, mladića čija je "rašpa", slična onoj Akija Rahimovskog, sada prvi glas benda.

Njihova "Moja Glava, moja pravila", objavljena u ožujku ove godine, nekoliko je tjedana zaredom bila na vrhu liste HR Top 40 što ju je učinilo najemitiranijom pjesmom na hrvatskim radiopostajama.

Nakon smrti frontmena Rahimovskog, koji je uz Huseina Hasanefendića Husa bio i zaštitno lice benda, postojali su razni scenariji.

Oni najtamniji predviđali su razlaz benda, a onda su nakon nekoliko mjeseci, pa čak i snimanja s drugim pjevačima, Igor i ostatak benda jednostavno "kliknuli".

Prije zadarskog koncerta i sa željom da održe jedan splitski, Drvenkara i Husa smo "priveli" na razgovor u kojem su nam ispričali sve o zajedničkom radu, nervozi kod ulaska u bend koji već gotovo pedeset godina žari i pali, ali i o tome zašto počinju od manjih svirki.

Bendovski ‘klik‘

Kako teku pripreme za prve koncerte?

HUS: Vrlo intenzivno i zdušno radimo na probama, i ja se toplo nadam da će se to i čuti uživo.

IGOR: Svaki dan imamo probe, fokusirani smo na repertoar i izbor pjesama, detalje nastupa, i prije svega, svi smo jako uzbuđeni oko toga i nestrpljivi stati pred publiku.

image
Ranko Suvar/Cropix

Veselite li se nastupu u Zadru?

HUS: Veselimo se generalno činjenici da ćemo ponovno pred publiku. Odlučili smo se za klupski đir, a "Arsenal" je prvi, jer smo tamo puno puta svirali i uvijek je bila vrlo prijateljska atmosfera.

IGOR: Apsolutno da, i mislim da će taj koncert imati jednu posebnu vibru, budući da nam je to svima prvi nastup u ovom obliku.

Znači li ovo da vas uskoro možemo očekivati i u Splitu?

HUS: Svakako se nadam da ćemo se do kraja godine vidjeti i sa splitskom publikom.

Igore, biti na mjestu nekog velikog poput Akija sigurno je izuzetna čast. Kako se osjećaš? Koliku odgovornost osjećaš prema bendu i obožavateljima?

IGOR: Prije svega, osjećam ogromnu čast i poštovanje prema cijelom bendu i naravno Akiju. To je jedan poseban osjećaj, koji ne mogu ni sa čim usporediti. Veseli me činjenica da je Parni Valjak od samih svojih početaka uvijek imao pozitivnu publiku punu podrške, pa sam sretan što su podržali i ovu našu suradnju.

Je li te bilo strah? Jesi li neko vrijeme razmišljao o ponudi?

IGOR: Uvijek sam volio izazove, no ovdje je prije svega primarna ogromna ljubav prema glazbi, a bend to ima već gotovo 50 godina i to me apsolutno dodatno motiviralo u čitavoj ovoj priči.

Ono što je posebno kod tebe je i takozvana "rašpa" u glasu kojom se ponosio i Aki. Misliš li da je to odigralo veliku ulogu u izboru?

IGOR: Od prvih proba bend je poticao da u izvedbu unesem prije svega sebe. Jednostavno, odmah na prvu se dogodio onaj bendovski "klik", a što je presudilo u samom odabiru, taj odgovor najbolje zna bend.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Znam da si još u srednjoj školi imao bend. Je li to bilo nešto samo za dušu ili si već tada razmišljao o profesionalnom bavljenju glazbom?

IGOR: Krajem osnovne škole se rodila ljubav prema glazbi i od tada je samo rasla. Nikad nisam znao gdje će me to dovesti, ali sam znao smjer u kojem želim ići.

Završio si glazbenu produkciju što znači da osim talenta imaš i teorijsko znanje. Je li ti to pomaže ili odmaže u bavljenju glazbom? U rock and rollu je sve dopušteno, sigurno ponekad kršiš pravila…

IGOR: U glazbi ima pravila koja se trebaju poštivati, no ponekad se neke jako zanimljive stvari rađaju baš kršenjem tih pravila. Poznavanje produkcije i teorijskog znanja svakako mi olakšava kreativni proces i samim time lakše dolazim do realizacije ideje.

Oproštaj od našeg Akija

Održali ste i nekoliko koncerata posvećenih preminulom Akiju. Je li vas po ičemu iznenadila reakcija publike?

HUS: Odsvirali smo zagrebačku i pulsku Arenu, i bilo je to vrlo intenzivno iskustvo i jednog i drugog koncerta - i tuga i radost u isto vrijeme. U svakom slučaju, mislim da je to bio lijep način da se oprostimo od našeg Akija.

Mjesecima su fanovi čekali tko će biti novo lice. Kako ste se dogovorili za suradnju? Tko je kome prvi pristupio?

HUS: Uopće se nije razgovaralo o detaljima, nego se sviralo i guštali smo i radili na pjesmama, a onda smo se u jednom trenutku dogovorili da bi to mogli raditi i za ozbiljno, i to je bilo sve.

image
Ranko Suvar/Cropix

Je li istina da ste novu pjesmu testirali s nekoliko različitih pjevača? Po čemu se Igor istaknuo? Ono što je sigurno, publika nije htjela da bend prestane s radom. Koliko vam je to značilo?

HUS: Činjenica je da smo nakon nekoliko varijanti upravo u Igoru našli zvuk koji smo tražili, a poruke podrške koje smo dobivali od publike su nam bile gotovo presudne.

Ako se ne varam, spomenuli ste i da ste sada "novi bend". Što vam to točno znači?

HUS: U svim tim našim dilemama da li da nastavimo bez Akija, u nekom trenutku smo sami sebi rekli da idemo u ovo, od početka i od manjih svirki, ponovo od prvog koraka.

Arena Zagreb je već bukirana za 2025. godinu. Što nam sve planirate u međuvremenu? Imate li već popis lokacija?

HUS: Malo je prerano o tome. Slijede nam koncerti koje smo najavili i rad na novim pjesmama, pa polako.

image
Ranko Suvar/Cropix

Igore, imaš iskustva i s mjuziklima, gledali smo te i u A strani. Misliš li da ti sada taj "trening" pomaže kod nastupa?

IGOR: Svako scensko iskustvo je nadogradnja za bilo koji budući nastup, kako na koncertima tako i u mjuziklima i uvijek se trudim svaku svoju izvedbu začiniti nekim novim detaljima.

Mjuzikli sadrže i glumački dio. Nedostaje li ti to? Hoće li ti sada Valjak "ukrasti" svo vrijeme ili te možemo očekivati i u nekim novim projektima…

IGOR: Trenutno sam fokusiran na rad s Parnim Valjkom, a svakako ću usporedno s tim održavati i svoj odnos s kazalištem i mjuziklima. Koliko god ću biti u mogućnosti, nastavit ću raditi i na starim i na novim predstavama.

Što se sve krije na novom albumu? Čime ćete obradovati publiku? Sigurna sam da planirate više nego što ćete nam sada priznati…

HUS: Trenutno ne znamo ni sami što se krije na novom albumu, to ćemo tek vidjeti. Kada prođu ove svirke i kad se posvetimo novim pjesmama, vidjet ćemo u kom smjeru idemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:21