StoryEditorOCM
ShowbizHLADNI SLUČAJ

Novi detalji o ubojstvu legendarnog repera: policija izdala nalog za pretres povezan s ubojstvom

Piše Stella Zavišić/Jutarnji list
19. srpnja 2023. - 11:38

Ubojstvo repera Tupaca Shakura neriješeno je još od 1996. godine, a vlasti u američkoj saveznoj državi Nevadi potvrdile su u utorak da su izdale nalog za pretres vezan za to ubojstvo.

Tupac je bio jedan od najplodnijih repera, a ubijen je u noći 7. rujna 1996. u pucnjavi iz automobila u Las Vegasu kada je imao 25 godina. Pretres je izvršen u ponedjeljak u obližnjem gradu Hendersonu, ali nejasno je što susu tražili. Glasnogovornik policije Aden Ocampo Gomez u kratkom telefonskom razgovoru rekao je da ne može dati više detalja o najnovijim informacijama vezanim za slučaj jer je u tijeku otvorena istraga, prenosi Jutarnji list, a piše The Guardian.

image

Tupac Shakur

Photo12 Via Afp

Podsjećamo, Tupac je ubijen dok je bio u crnom automobilu s voditeljem Death Row Recordsa Marionom Suge Knightom. Prema izvještaju policije, crni automobil u kojem su bili zaustavio se na semaforu zbog crvenog svjetla, a bijeli Cadillac zaustavio se pored njih i krenula je pucnjava. Tupac je pogođen s više hitaca te je hitno prebačen u bolnicu, ali preminuo je tjedan dana kasnije.

Nitko nikad nije uhićen zbog ovog zločina, a policija Las Vegasa objasnila je da se istraga brzo zaustavila zbog tog što su svjedoci odbili surađivati. Savezna država Nevada u kojoj se ubojstvo dogodilo nema zastaru za slučajeve ubojstava. Ipak, kroz godine od ubojstva javljali su se različiti svjedoci i kružile su različite teorije, ali ipak i dalje nitko nije optužen za ubojstvo.

O ubojstvu je snimljen film „Tupac Assassination: Battle for Compton”, temeljen na knjizi „Tupac: 187 The Red Knight” u čijem stvaranju je sudjelovao Suge, koji je u trenutku pucnjave bio s Tupacom u automobilu. Prema teoriji u filmu, Suge tvrdi da su njega bivša žena Sharitha Knight i bivši šef osiguranja Death Row Recordsa Reggie White Jr ubili Tupaca Shakura, želeći zapravo ubiti Sugea. Glasnogovornik filma rekao je da se čini da je to bio prvi u nizu pokušaja atentata na Sugea koji je kulminirao 2014. kada je bio ozlijeđen sa 6 metaka.

Istu teoriju o Tupacovu ubojstvu iznio je bivši detektiv policije u Los Angelesu Russel Poole 2015. „Suge u to vrijeme je još bio u braku i da su ga tada ubili, ona bi dobila većinu bogatstva. Zato se obratila Wrightu koji je bio zadužen za izdavačku kuću dok je Suge u zatvoru”, rekao je za Vice.

image

Mural Tupaca Shakura

Timothy A. Clary/Afp

White Jr. 2015. godine rekao je za časopis AllHipHop kako je već nekoliko ljudi koji su ga optužili za ubojstvo su i sami umrli unutar posljednjih 10 godina: Michael Moore, Frank Alexander Russell Poole.

„Nikome ne predviđam smrt, ali bolje bi im bilo da se zbroje. Bilo bi im bolje prestati s tim glupostima koje govore jer padaju kao muhe”, rekao je White Jr.

Potom, kriminalac Duane Keith "Keefe D" Davis oglasio se povodom noći ubojstva. "Kodeks ulice me priječi da vam kažem tko je povukao okidač. Hici su stigli sa stražnjeg sjedišta."", rekao je Keefe D u dokumentarnom filmu "Death Row Chronicles", prenosi Daily Star.

Tupac je imao iznimno uspješnu karijeru i smatran je jednim od najutjecajnijih, najuspješnijih repera svih vremena. Čak je 6 puta nominiran za nagradu Grammy. Imao je pet albuma koji su bili broj jedan na ljestvicama „Me Against the World” (1995), All Eyez on Me (1996) i tri posmrtno objavljena izdanja „The Don Killuminati: The 7 Day Theory”(1996), „Until the End of Time (2001) i „Loyal to the Game” (2004).

Od 2017. Snoop Dogg uključio je Tupaca u Rock and Roll kuću slavnih. Ove godine u svibnju u Oaklandu u Kaliforniji dio ulice nazvan je Tupac Shakur Way u blizini jezera Merrit gdje je on nekoć živio. Njegovom životu i stvaranju posvećena je i izložba „Wake Me When I‘m Free” koja se otvorila 2021.

Iako je glazbena karijera ovog repera trajala samo pet godina, 21 put bio je na Billboardovoj ljestvici Hot 100s, uključujući 10 top hitova „Dear Mama” i „Old School” 1995. i njegova najpoznatija pjesma iz 1996. „How Do U Want It/California Love” s K-Ci i Jojo. Prema podatcima tvrtke Luminate, Tupac je prodao 33 milijuna albuma, 41 milijun ako se uključi prodaja pjesama i slušanja. Reperovi vidio i audio streamovi na zahtjev iznose 10,1 milijardu, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:56