INVESTICIJE

Projekt Westgate DALMATIA TOWER ZA MARRIOTT HOTEL SPREMAN

Piše Diana Barbarić
Foto Vojko Basic
18. prosinca 2020. - 08:00

Nekada smo za posjet najvišim građevinama odlazili na Manhattan ili Dubai no posljednjih godina i europski investitori, u suradnji s priznatim arhitektima, sve su inovativniji prilikom osmišljavanja objekata. Ove godine na popisu top 50 najviših građevina u Europi splitski Dalmatia Tower smjestio se na 22. mjestu sa svojih 135 metara, svega dva manje od rumunjskog Sky Towera, koji je zauzeo poziciju više.
Projekt koji je stvorio novu arhitektonsku vrijednost u Hrvatskoj te obogatio urbanističku vrijednost Splita, ove je godine postigao svoju punu visinu. Stanovnici obližnjih zgrada i oni koji se često voze ulicom Domovinskog rata, tijekom prvih šest mjeseci pratili su neumorni rad dizaličara na najvišoj građevinskoj dizalici u zemlji i iz tjedna u tjedan prebrojavali katnost, sve dok u ljetnim mjesecima nije pokrivena pločom i posljednja, 27. etaža.

image
Jedinstven pogled na Split s vrha Dalmatia Towera
Nikola Vilic/Cropix


Kao što je već poznato, Dalmatia Tower dio je projekta Westgate koji se sastoji od dva tornja; prvog koji je od 2016. godine sjedište Uprave Splitske banke, danas OTP banke. Njihovi su uredi smješteni na 12 etaža dok su četiri podzemne etaže rezervirane za parkirna mjesta zaposlenika. Modularni pristup projektiranju korisnicima je omogućio individualno prilagođavanje ureda vlastitim potrebama, a kriteriji "zelene gradnje" ugodnu te energetski i troškovno efikasnu radnu sredinu.
Danas, četiri godine kasnije od useljenja "tornja A" nameće se zaključak kako je itekako bilo opravdano priznanje projektu iz 2017. godine, kada je među par tisuća prijava iz 115 država svijeta prva nagrada za najbolji projekt u kategoriji visokogradnje poslovne namjene u Europi stigla upravo u Split.
Tom je prilikom arhitekt Otto Barić smatrao nužnim istaknuti da se samo priznanje ne odnosi isključivo na arhitekturu jednog od najizazovnijih projekata u njegovoj bogatoj karijeri već je vezano i uz developerske vještine.
Stoga, ističu investitori, nema sumnje da će osim visinom Dalmatia Tower impresionirati i sadržajima te funkcionalnošću koja je ključna za osjećaj ugodnog boravka u bilo kojem prostoru.
A to će uskoro moći potvrditi gosti i korisnici usluga prvog Marriott hotela u Hrvatskoj jer neće samo sobe hotela pružati fantastičan pogled na Dioklecijanov grad i more već i wellness zona, unutarnji bazen, restoran s terasom, konferencijske sale i ostali popratni sadržaji. Taj jedinstven doživljaj Splita iz galeblje perspektive bit će otvoren i Splićanima.

image
Marriott stiže u Split
Courtyard by Marriott – brend priznate svjetske grupacije Marriott International smjestit će se na višim katovima, od 16. do 27. te s kategorizacijom četiri zvjezdice savršeno će se uklopiti u turističku ponudu Splita u segmentu koji gradu najviše nedostaje.
Upravo je prije nešto manje od mjesec dana ugledno britansko izdanje The Times & The Sunday Times proglasio Hrvatsku među top tri svjetske destinacije u kategoriji "Best Country award 2020". Naša zemlja pozicionirala se odmah iza Italije i Novog Zelanda po ocjeni Britanaca koji ponajviše cijene raznolikost prirodnih ljepota i bogatu turističku ponudu.
Službeni podaci Eurostata o turističkim kretanjima i za proteklu sezonu potvrdili su vodeću poziciju naše zemlje na Mediteranu što je potvrda stabilnoj poziciji koju hrvatski turizam uživa u međunarodnim okvirima i dodatni vjetar u leđa poslovanju Marriott grupacije u Splitu.

image
Vatromet za rođendan Torcide s vrha najviše zgrade u Hrvatskoj
Josko Supic/Cropix


Pozicija hotela u prometno dinamičnom predjelu grada, samo petnaestak minuta ugodne šetnje do Dioklecijanove rezidencije te dvadesetak minuta vožnje do splitske zračne luke, čini ga idealnim odabirom za smještaj iz poslovnih razloga, kao i za opuštajući godišnji odmor.
Moderan no topao dizajn interijera zasigurno će biti dodatni mamac, kao i kriterij "zelene gradnje" koja za svoj cilj ima racionalnu potrošnju vode i smanjenu emisiju CO2, što uvjete boravka u interijerima čini ugodnijim. Međunarodnim energetskim certifikatom LEED, svim korisnicima zajamčeno je zdravo i poticajno radno okruženje te ugodan, opuštajući odmor, negdje između mora i neba.

image
Westgate
Matko Biljak


Nakon što je vanjska konstrukcija Dalmatia Towera dovršena i staklena fasada gotovo u potpunosti postavljena, nestrpljenje Splićana raste pa je i glavno pitanje koje nerijetko postavljaju našoj redakciji: "Kada će biti gotov?".
– Ako sve bude po planu, krajem 2021. godine – odgovor je koji smo dobili od investitora, tvrtke Westgate Group.
– Iako je javnosti armiranobetonska konstrukcija tornja najvidljiviji dio posla, najsloženiji dio projekta koji se odnosi na instalacije i interijer je pred nama. U tijeku su instalaterski i građevinsko-obrtnički radovi, a projekt financira Hrvatska banka za obnovu i razvitak – dodali su, te na kraju zaključili:
– Nepredvidiva je pravo ime kojim možemo zvati ovu 2020. godinu koju polako ostavljamo za sobom, pa s oprezom predviđamo i što što bi mogla donijeti sljedeća. No, kako ni tijekom lockdowna radovi na Dalmatia Toweru nisu zaustavljeni, već su uz poštovanje epidemioloških mjera nastavljeni, vjerujemo da će preostali dio posla na splitskom tornju teći po planu. Ta novogodišnja želja mogla bi nam se i ostvariti!

image
Projekt financira Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR)
25. travanj 2024 08:00