StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024rotacija u klupama

Kolakušića u Saboru neće mijenjati Zlatko Hasanbegović, nego ovaj čovjek. A znate li koliko je glasova osvojio?

Piše Vijesti sd
20. travnja 2024. - 00:29

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić je u petak izjavio da oni neće podržati pregovore svog koalicijskog partnera Domovinskog pokreta ni sa SDP-om ni s HDZ-om. Smatra da je to  izdaja birača. Najavio je da će imati i svoj klub u Saboru, što znači da je koalicija pukla. I iz Domovinskog pokreta su potvrdili da Kolakušić ne želi razgovarati o formiranju većine s ove dvije stranke, te da se sprema primarno na izbore za Europski parlament iz kojeg je i došao u kampanju za parlamentarne izbore. To je na kraju i očekivano, pišu 24 sata.

Već ranije se pisalo da Kolakušić gleda opet prema Europskom parlamentu, a ovi izbori su mu bili samo prolazna stanica za prikupljanje pažnje birača. S njim će na izbore i nekadašnji čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić koji pak nije dobio dovoljnu podršku birača za ulazak u Sabor. Preferencijalno je Sinčić osvojio 3.085 glasova, ali lista nije prešla izborni prag. 

image
Damir Krajac/Cropix

Ako hrvatski građani opet svojim glasovima pošalju 9. lipnja Kolakušića u Europski parlament, on svoj mandat neće ostaviti Domovinskom pokretu niti drugom na listi, Zlatku Hasanbegoviću. Zakon o izboru zastupnika u Sabor  kaže da izabranog zastupnika s koalicijske liste mijenja netko s liste stranke koja ga je kandidirala. Dakle, Kolakušića treba zamjeniti netko iz Prava i pravde tko je bio zajedničkoj koalicijskoj listi u prvoj izbornoj jedinici, zajedno s Mislavom Kolakušićem. A to je Dražan Dizdar, bliski Kolakušićev suradnik i glavni tajnik stranke Pravo i pravda, navode 24 sata. 

Dizdar je bio u Živom zidu, ali ga je napustio upravo zbog Sinčića i osnovao stranku Slobodna Hrvatska. Zatim se priključio Kolakušićevu i njegovoj kampanji za EU izbore prije pet godina, a sada je u Pravu i pravdi kojoj je potpredsjednik opet Sinčić. Dizdar je inače profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Na izborima u srijedu je osvojio mizernih 56 glasova. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:18