StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024prikupljanje većine

LIVEPosavec: Lijevi i desni imaju šanse; Tomašević: Sad je prilika da se pokažu Most i DP; Ustavni sud zasjeda o Milanoviću

Piše Vijesti SD
19. travnja 2024. - 10:03

11:30 Ustavni sud upravo održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića, doznaje N1.

image

Ustavni sud 

Damjan Tadić/Cropix

11:25 Stranačke pregovore komentirao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iz Možemo.  odgovarao je i na pitanja vezana uz održane parlamentarne izbore.

"Dok druge stranke petljaju, mi ne petljamo. Idealno je da dođe do formiranja vlade od centra na lijevo. Podržali bismo SDP-ovog mandatara. Ako dođemo do pat pozicije i ako se to ne dogodi, ne možemo ući u suradnju s desnim strankama, a ni oni s nama. Sad je prilika za Most i Domovinski pokret da pokažu da im je interes boljitak RH. Spremni smo ne biti u vladi, tražimo to i od njih, da se podrži manjinska vlada SDP-a", rekao je Tomašević.

image

 Tomislav Tomašević 

Ronald Goršić/Cropix

11:15 O stranačkim postizbornim kontaktima progovorio je Matija Posavec koji je s Nezavisnom platformom Sjever osvojio dva mandata. 

"Još uvijek se nisam čuo ni s kim. Danas ću sjesti s predstavnicima centrističkih stranaka. Još uvijek postoji šansa formiranja vlade lijevog centra koju ćemo mi iz Nezavisne platforme Sjever podržati. Neka se oni na vrhu dogovore. Mi sada u tome ne sudjelujemo. U svakom slučaju je trenutno takva konstelacija snaga da i jedni i drugi imaju šansu formirati parlamentarnu većinu. Ne postoji scenarij u kojemu bismo se priklonili HDZ-u", rekao je Posavec, piše Index.  

image

 Matija Posavec

Željko Hajdinjak/Cropix

11:00 Politolog Nikola Baketa na X-u je komentirao novi razvoj događaja.

Podsjetimo, dok traju pregovori unutar koalicija i međusobno, Mostov Nikola Grmoja pozvao je Domovinski pokret na razgovore kako bi složili većinu bez SDSS-a i Možemo.

"Most ne može podržati anti-HDZ većinu ako u njoj nije DP. Ako to naprave, samo će preusmjeriti svoje glasove DP-u koji će u tom slučaju ostati desna oporba, napadati Most da surađuje s ljevicom i slično", napisao je Baketa.

09:50 Domovinski pokret slovi kao najpoželjnija postizborna politička stranka-udavača. Tko ih je sve zvao za suradnju te hoće li sastaviti novu saborsku većinu s HDZ-om? O tome su u “Poligrafu” Hrvatskoga radija razgovarali Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta, Damir Habijan iz HDZ-a i Mišel Jakšić iz SDP-a

“Imali smo jučer interni sastanak, trebamo se prvo međusobno dogovoriti oko pregovaračkog okvira. Nisu počeli ozbiljni razgovori, to su sve spinovi, ne razgovara se o ministarstvima ni podjeli dužnosti. Ne bih o tome govorio niti mogu reći da će sto posto doći do vlade s nama u koaliciji, moguće je. Mi ćemo svakako biti na visini zadatka”, rekao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

“Za Plenkovića bih rekao da će trebati ozbiljno razmisliti koliko mu je važan Milorad Pupovac. Nismo tajili da je neprihvatljivo kako se srpske Novosti financiraju. Porezni obveznici financiraju takav list i mislim da je dosta mučenja hrvatskog naroda. Ako žele i dalje trovati politički prostor, neka idu na tržište i bore se s ostalima”, istaknuo je Bartulica.

“Razdoblje koje je pred nama nadam se da će biti što kraće do sastavljanja nove vlade. Proći će u razgovoru sa svima koji su programski na istom tragu.”

image

Stjepo Bartulica

Damjan Tadić/Cropix

Matematika je jasna, 61 mandat plus ono što je potrebno do 76, rekao je Damir Habijan iz HDZ-a. Na tvrdnju voditelja da im je za većinu potreban Domovinski pokret, Habijan je rekao da će razgovarati sa svima.

“Neki kontakti su uspostavljeni, slijede pregovori”, dodao je. Mišel Jakšić iz SDP-a je također rekao da vode razgovore i da određeni kontakti postoje.

“U kojem smjeru će to otići i kako će završiti, vidjet ćemo za koji dan. Razgovore vodi Peđa Grbin i vodstvo SDP-a”, rekao je Jakšić. Na pitanje voditelja hoće li to biti manjinska vlada, Jakšić je rekao da ne može s time licitirati s obzirom na to da se pregovori još vode.

07:50 Trebali bi nam antikorupcijska Vlada, ali ne SDP-ova jer SDP se dokazao kao nesposoban u tom obračunu s korupcijom. Imali su osam godina vlasti, nisu ništa napravili, potrebne su nam nove nekompromitirane snage", poručio je Nikola Grmoja za Novu TV.

Tijekom večeri Grmoja je na Twitteru objavio video svog gostovanja u RTL Direktu i napisao:

- Pozivam DP ili barem nekompromitirane dijelove DP-a da pokušamo sastaviti široku koaliciju protiv HDZ-a kako bismo Plenkovića i HDZ poslali u oporbu!

image

Nikola Grmoja

Ranko Šuvar/Cropix


07:35  HDZ-ov Branko Bačić sinoć je na HRT-u rekao da su tijekom dana obavili razgovore sa svojim koalicijskim partnerima iz proteklih osam godina, kao i predstavnicima nacionalnih manjina, a i predstavnicima DP-a.

"I mi ćemo te razgovore nastavljati i dalje", dodao je Bačić. "Svjetonazorski, programski, mi smo tu, kad su u pitanju sve političke stranke koje su prošle na jučerašnjim izborima, mi smo najbliži s Domovinskim pokretom. Jasno je da ćemo tu tražiti svog prvog koalicijskog partnera", rekao je također Bačić.

Bačić je rekao da su stupili u kontakt i s predstavnicima liberalnih stranaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:03