StoryEditorOCM
ŽivotSITNO JE BITNO

Znate li što znače slova EDC ili EDT na parfemu? Spasit će vas sramoćenja na poslu. Vodite računa, evo mirisnih savjeta

6. srpnja 2023. - 07:30

Mame su nas učile da se parfem stavlja toliko diskretno da ga netko pored vas može osjetiti tek kad vam se jako približi, šapne nešto na uho pa primijeti kakav divan miris imate. Diskretno je i profinjeno, govorile su još onda kad se parola "manje je više" nije ni koristila, a kamoli ovoliko potrošila i izokrenula naopačke.

Više je više

Danas uglavnom imamo parolu "više je više", a mnogim pripadnicama nježnijeg spola je i to premalo. Hodate po ulici, na otvorenom prostoru kad vas omami neugodan i "nelijep" miris djevojke koja je prošla pored vas i već je pet, šet metara dalje, ali njezin parfem ostaje.

Imate li susjedu koja se "kupa" u parfemu osjetit ćete njezin miris u liftu i nakon tko zna koliko vremena. U liftu ćete omamljeni s osjećajem muke provesti minutu-dvije, ali što kad na poslu imate kolegicu koja ne primjećuje da kolege okolo dobivaju glavobolju od njezinog parfema?

I svima je neugodno prigovoriti, upozoriti ju da smanji "dozu" ili da promijeni miris. 

Parfemi nisu bezazlena stvar. Proguglajte na američke preporuke za odlazak na prvi razgovor za posao. Jedno od prvih pravila je: "Ne stavljajte parfem"!

image
/Shutterstock

Objašnjavaju kako miris može smetati sugovorniku o kojem ovisi vaše buduće radno mjesto, s lošim i neprimjerenim parfemom ostavit ćete loš dojam, pa posao nećete ni dobiti.

Ljetni vreli dani

Higijena i korištenje parfema u ljetnim vrelim danima vrlo je važna. Otkriva jeste li profinjeni i diskretni ili ste nepristojni i ne poznajete osnove ponašanja. Jer miris tijela ili parfema govori o nama više nego odjeća. Možete odjenuti najskuplju odjeću i staviti najskuplji parfem, sve vam je uzalud ako ne držite do osobne higijene i mirisne diskrecije.

Zašto neki parfemi toliko ometaju okolinu? Zato što nisu primjereni ni tijelu, ni vremenu ni temperaturi zraka ni dobu dana ni mjestu... Postoje lagani i teški, dnevni i noćni, ljetni i zimski, a nikada ni jedan neće otpuštati jednak miris na svakome.

Tina Petričević iz splitske "Parfumerije Lana" nam je potvrdila da moramo razlikovati parfemske mirise prema godišnjem dobu.

image
/Shutterstock

- Razlikujemo zimske od ljetnih. Ljeti više biramo laganije, citrusne note, eau de cologne ili eau de toilette. Zimi su to Oudh, Vetiver i drvenaste note, ali ipak smatramo da je to izbor samog kupca, jer ne preferiraju svi naš izbor. Mi čak predlažemo da se ljeti parfem nanosi na kosu, jer koža znojenjem može drugačije reagirati na određene note.

S obzirom da su niche parfemi bogati čistim parfemskim uljima, neki čak u vrlo visokoj koncentraciji, njih je potrebno nanijeti jako malo, jer su intenzivni i dugotrajni, kaže splitska poznavateljica parfema.

Tina nam je razjasnila i koji je to parfem kojeg naše žene obožavaju i "raznose" ga po ulici, u uredu, u liftu... i nije za svaki nos, a kamoli tek za svaku kožu i za svaku priliku.

Svi žele Baccarat

- Pretpostavljamo da parfem kojeg jako često osjetite na ulicama je "Baccarat Rouge 540", koji je zadnjih godina jako tražen!

Dodajmo da 70 ml ovog parfema stoji 235 eura, pa vjerujemo kako mnoge žene koriste neke slične, možda jeftinije, možda još nametljivije.

image

‘Na ulicama često osjetite "Baccarat Rouge 540", koji je zadnjih godina jako tražen‘ - kazuje nam splitska djelatnica u parfumeriji

/Shutterstock

Nametljivce možete i izbjeći, ali nametljive, agresivne, teške, "ljubičaste" zimske mirise u ljetne dane teško je podnijeti. Zato, pametno s parfemima, jer s njima zaista treba znati, treba ih promišljeno birati i štedljivo koristiti.

Rekli bismo čak i "škrto" ih stavljati na sebe ako je riječ o teškim drvenastim mirisima, pogotovo ako vaše tijelo izlučuje više znoja. S ljetnim cvjetnim parfemima je puno lakše, manje će smetati i najosjetljivijem nosu, pa ih se i može staviti više, ali samo jedan špric.

Količina parfema koju nanosimo na sebe drugima govori i o tome koliko znamo ili ne znamo, pa nije dobro izliti bočicu na sebe i otići među ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:15