stdClass Object ( [id] => 1171986 [title] => Théo iz Francuske, Weronika iz Poljske, Ērika iz Latvije i Kristina iz Crne Gore izabrali su Split: Puno toga ćemo ponijeti odavde, a ponajprije čarobnu riječ... [alias] => theo-iz-francuske-weronika-iz-poljske-erika-iz-latvije-i-kristina-iz-crne-gore-izabrali-su-split-puno-toga-ce-ponijeti-odavde-a-ponajprije-carobnu-rijec-pomalo [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mogli su odabrati bilo koji europski grad, ali oni su zapeli za Split. Théo Fernandez, Weronika Bańkowska, Ērika Lepeho i Kristina Rončević pet su mjeseci svoga života u sklopu programa studentske razmjene "Erasmus" odlučili provesti baš u Splitu.

To im je bio prvi izbor, kažu nam dok smo upijali zrake ne tako sramežljivog zimskog sunca na plaži Firule, pa su nam usput i ispričali zašto zbog svoje odluke nijednom u ovih pet mjeseci nisu požalili...

Njihova je mediteranska štorija, koju će, kako nam u zanosu vele, pamtiti cijeli život pa i dulje od toga, započela krajem rujna prošle godine. Za njih je to bilo idealno vrijeme. Mnogo toplije nego u njihovim zemljama, pa su ka’ gušteri na suncu na plaži proveli cijeli listopad.

---

image
Laura Kurić
Nikola Vilić/Cropix
---

Idemo na Bačvice

- U svojim zemljama tad smo već u kaputima, a ovdje smo uživali na plaži. Neprocjenjivo - prisjećaju se s osmijehom na licu svojih prvih dana u našoj zemlji. A taj osmijeh nisu skinuli tijekom cijelog razgovora dok su nam prepričavali svoje dojmove o studentskom iskustvu. Théo je u grad pod Marjanom doputovao iz Francuske, Weronika iz Poljske, iz Latvije je doletjela Ērika, dok je iz susjedne nam Crne Gore u naš grad došla Kristina. Svi iz više-manje istih razloga. O našoj su maloj nerazvikanoj zemlji čuli samo superlative, no, priznaju nam da o njoj (isključujući Kristinu) nisu znali gotovo ništa.

Osim što su, naravno, čuli za Luku Modrića. Zatim su, googlajući kartu svijeta, na internetu vidjeli da uz to sve ima i more, i to je bilo dovoljno. Odluka je pala na naš grad. Međusobno su se upoznali na druženjima koje je organizirala udruga Erasmus student network (ESN), čija je glavna misija pružanje pomoći internacionalnim studentima. Laura Kurić, potpredsjednica ESN-a, također nam se pridružila, a o ovoj generaciji "erasmusovaca" ima samo riječi hvale.

- Ovog je semestra u Split stiglo 300 stranih studenata, što je duplo više nego prošle godine. Moram reći da će mi biti jako teško odvojiti se od njih – od srca će Laura.

---

image
Poljakinja Weronika Bańkowska
Nikola Vilić/Cropix
---

- Split je prekrasan, ne razumijem zašto svi idu studirati i živjeti u Zagreb? - pita se Weronika, koja je posjetila i našu metropolu i u njoj provela puna tri dana, dok je mentalno, priznaje nam, zamišljala da je na Bačvicama, njoj najdražoj plaži.

Kada smo joj rekli da to često bude za ljutu muku, ili je u pitanju studij kojega u Splitu nema ili posao kojega je ovdje sve teže pronaći, pomalo nas je u čudu pogledala. A baš su i ona i Théo planirali nakon "Erasmus bajke", kojoj se kraj bliži za tjedan dana, potražiti posao u Splitu.

Pa će se možda i, tko zna, skrasiti. Dok oni tako pršte riječima hvale za naš grad, o realnom stanju na tržištu rada ipak im nismo htjeli puno govoriti. Namjera nam nije bila "ubiti" njihove snove.

'Pomalo, brate...'

Koje hrvatske riječi znate?

- Pomalo! – oni ko iz topa. "Pomalo", objašnjavaju nam ko fetivi Dalmatinci, nije riječ, već stil života koji će sa sobom odnijeti u svoje zemlje.

- Svima u životu treba riječ pomalo. Toliko sam se u ovih pet mjeseci naučila na takav stil života da je jednostavno postao dio mene – veli Weronika.

---

image
Crnogorka Kristina Rončević
Nikola Vilić/Cropix
---

- Hvala, kava, dobar tek, brate - nastavljaju niz, dok rečenice na našem jeziku ipak malo teže sklapaju. Osim Weronike, koja zbog kolike tolike sličnosti s poljskim, kada govorimo sporije, pohvata dosta toga. No skupina Talijana, koja je baš prije koji dan odletjela natrag u svoju zemlju, najbolje svjedoči o tome kako im je život u Splitu ostavio toliki trag da su mu odlučili darovati čak i djelić svoj kože. Doslovno.

Njih četvero istetoviralo je riječ "brate", svojevrsnu legendu ove generacije erasmusovaca, jer im je kako kažu, jednostavno simpatična. Crnogorku Kristinu pak, za Split vežu neke druge legende. Da malo pojasnimo, legenda čiji će stihovi odjekivati splitskim ulicama još tisućama godina.

- Oliver Dragojević! Zbog Olivera sam došla u Split – s osmijehom od uha do uha će Kristina.

- Rasla sam uz pjesme ovoga čovjeka. Uz njega sam još odmalena zavoljela ovaj dio Dalmacije, mada ga nikada prije nisam posjetila. Sve ono što je on pričao kroz pjesme, ja sam zamišljala. Poželjela sam još tada da jednom i ja upoznam takav način života. Htjela sam fizički biti u ovome gradu dok slušam njegove pjesme - otvara nam dušu Kristina, koja na život u Splitu gleda poput zaljubljenog lokalpatriota, a potrudila se da to znaju i profesori na Pomorskom fakultetu gdje studira, pa je tako u motivacijskom pismu na pitanje o tome kako se vidi u bližoj budućnosti odgovorila: "Vidim se kako se šetam Peristilom!".

Théo po mnogočemu povezuje svoj rodni Marseille na Azurnoj obali sa Splitom. Osim očitih poveznica kao što su more i mediteranski stila života, povukao je još mnogo paralela.

'Radite i uživate'

- Oba su drugi najveći gradovi u zemlji i imaju ugodniju klimu od glavnih gradova zemlje. U Francuskoj se osjeti blago "prepucavanje" između Marseilla i Pariza, pogotovo oko naglasaka, jednako kao i sa Zagrebom i Splitom. Olympique de Marseille je klub za kojim smo ludi u mom gradu, a ovdje je to Hajduk -– ma sve mi je isto ovdje, kao doma sam - pojašnjava nam Théo, koji ozbiljno razmišlja o tome da francusku adresu zamijeni splitskom nakon završetka studija. A do tada će iskoristiti sve blagodati bezbrižnog studentskog života. I Europske unije, koja ovim projektom to sve i financira.

---

image
Francuz Théo Fernandez
Nikola Vilić/Cropix
---

Osim toga, navodi da ova dva, na prvi pogled nespojiva jezika, dijele mnogo istih riječi. Podučavao je na Ekonomskom fakultetu francuski jezik hrvatskim studentima, a preko njih je uočio dosta sličnosti. Plik (karata), klošar, debil… - nabraja Théo, a onda se naglo trgne uz isprike da ove riječi nisu upućene nama. Njemu je najdraže mjesto u našem gradu Marjan, gdje često trenira, a na Rivi obožava popiti kavu ili gledati zalazak sunca.

- Našao sam te neke svoje lokacije gdje se stopim s domaćim ljudima i ne osjećam se kao stranac – ističe nam ovaj Francuz.

Iako su ih vizure grada pod Marjanom oduševile, Weroniki i Ēriki lokacije nisu ono omiljeno u našem gradu.

- Ono što me kod vas najviše dojmilo je to što uvijek imate vremena za kavu! U Poljskoj to nije tako. Vaša kultura, bogata povijest koja izvire iz svakog kutka grada, ovo je za mene raj na zemlji. Studiram povijesni turizam, stoga planiram potražiti posao u tom sektoru ovdje, možda kao turistički vodič - kaže Weronika.

- Prvenstveno mentalitet. Niste lijeni kao što kažu, odradite što god treba. Ali znate kako uživati, pogotovo u malim stvarima. Kao što smo već prije rekli – pomalo – ubacuje se Ērika.

'Ah, Plitvice i Ćetina'

Dalmatinsku zagoru istražili su uzduž i poprijeko. Bili su na Krki, Šibeniku, Hvaru, Plitvicama…

- Ah, Plitvice! I Ćetina! – uzdiše Weronika.

- Obrovac! – zapanjila nas je Ērika. - Zašto Obrovac?

- Svidio mi se jer je zapušteni, mali, povijesni gradić na rijeci. Ima dušu – pojašnjava nam Ērika.

Objašnjava nam Laura kako ih je ESN vodio na turu istraživanja „nerazvikanih” lokaliteta u Zagori, „hidden gems” (u prijevodu skriveni dragulji).

- Zaboravili ste brdo na kojem smo pili rakiju… - pokušava se Théo dosjetiti imena, ali ne ide.

- Tvrđava Glavaš – spašava Laura situaciju.

- Pa, dobro ima li nešto što vam se ovdje ne sviđa? – pokušavamo izvući nešto iz njih. Nakon nekoliko sekundi tišine, dvoumljenja i pogledavanja, Théo je dodao kako mu je jedini minus hrana.

- Nemate mnogo različitih svjetskih kuhinja, primjerice talijanske restorane. Prevladavaju ista jela – otkriva nam ovaj simpatični Francuz. Od svih mogućih gastronomskih specijaliteta, svidio mu se, ni manje ni više nego – ajvar. Pomalo šokirani što je netko jednoj od, nećemo biti skromni, boljih i zdravijih kuhinja na svijetu dao opasku, složili smo se da jednostavno nije napravio temeljitu gastronomsku turu. Iako im se Hrvati kao narod čine simpatični i pristupačni, s lokalcima nisu razvili neka velika prijateljstva. Domaći kažu, ne izlaze na ista mjesta gdje i "erasmusovci", koji često imaju i svoje organizirane večeri.

---

image
Splitski strani studenti - Kristina Rončević, Ērika Lepeho, Weronika Bańkowska i Théo Fernandez
Nikola Vilić/Cropix
---

- A mislimo da je to i zbog turizma. Ljeti su velike gužve pa onda žele malo odahnuti od stranaca – staju u obranu domaćih.

Dok ostali na svojim fakultetima, Weronika na Filozofskom, Ērika na Ekonomiji i Théo na FESB-u, nastavu imaju na engleskom jeziku te su podijeljeni u posebne skupine za Erasmus studente, Kristina na Pomorskom fakultetu predavanja sluša na hrvatskom, pa je stoga privrženija Splićanima nego „erasmusovcima”.

Kava i izlasci

- Popijemo kavu prije i nakon predavanja i uvijek zajedno ponavljamo gradivo za ispite. Erasmus studentima profesori često olakšaju nastavu, ali budući da ja slušam na hrvatskom s našim studentima, nemam nikakvih ustupaka. Osjećam se kao normalan student koji je odavde, ne kao pridošlica – veselo će Kristina. Prigovora na društveni život - nemaju. Mnogo je cool mjesta za izići, kažu, samo ih treba pronaći.

- Matejuška, Bačvice, klub Zenta i Charlie’s bar su mjesta gdje izlazimo, a ESN nam isplanira hrpu drugih druženja uz to - nabrajaju nam.

- Onda ste sigurno slušali hrvatsku glazbu, imate li kojeg glazbenog favorita? Dok drugi sliježu ramenima, Théo dobacuje svog favorita.

- Nemam najdražeg hrvatskog pjevača, ali znam tko je Marko Livaja.

Tko? – pitamo.

- Legenda! – pojašnjava nam kako su mu u Domu Spinut, gdje stanuje, domaći o njemu održali brojne lekcije.

Vratit ćemo se

Još tjedan dana ostalo im je do kraja njihove avanture. S time se još, kazuju nam, ne mogu pomiriti. Na sam upit o tome pogled im mahinalno pada na pučinu, a potom ga vraćaju na šumoviti, pješčani zaljev na Firulama. Vidi se, emocije naviru.

– Ovdje je savršeno… – komentiraju.

Vratit će se, potvrđuju nam, kad-tad. Ili nekada brzo, a ako ne tada, onda sigurno nekada tijekom života. Sa žarom nam pokazuju tisuće fotografija na svojim mobitelima, od kojih svaka pripovijeda neku posebnu priču. One će im, do tada, naglašavaju nam, biti podsjetnik na pet najbolje provedenih mjeseci u životu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘RADITE I UŽIVATE‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘RADITE I UŽIVATE‘ 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-01 09:51:45 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Antea Burazin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-02 08:22:08 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-02 07:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 104 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/01\/20878962.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/20878984.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/20878980.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/20878978.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/20878974.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/20878972.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/20878968.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/01\/20878966.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Laura Kuri\u0107, potpredsjednica ESN-a, Kristina Ron\u010devi\u0107, Weronika Ba\u0144kowska, \u0112rika Lepeho i Th\u00e9o Fernandez","Latvijka \u0112rika Lepeho","Francuz Th\u00e9o Fernandez","Poljakinja Weronika Ba\u0144kowska","Laura Kuri\u0107","Crnogorka Kristina Ron\u010devi\u0107","Splitski strani studenti - Kristina Ron\u010devi\u0107, \u0112rika Lepeho, Weronika Ba\u0144kowska i Th\u00e9o Fernandez","Splitski strani studenti - Kristina Ron\u010devi\u0107, \u0112rika Lepeho, Weronika Ba\u0144kowska i Th\u00e9o Fernandez"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_20878962_1920.jpg":"1920x1080","k_20878962_1280.jpg":"1280x1280","k_20878962_1024.jpg":"1024x1024","k_20878962_640.jpg":"640x640","k_20878962_480.jpg":"480x480","k_20878962_340.jpg":"340x340","k_20878962_220.jpg":"220x220","o_20878962_1280.jpg":"1280x851","o_20878962_1024.jpg":"1024x681","o_20878962_640.jpg":"640x425","o_20878962_480.jpg":"480x319","o_20878962_340.jpg":"340x226","o_20878962_220.jpg":"220x146","h_20878962_1280.jpg":"1280x854","h_20878962_1024.jpg":"1024x683","h_20878962_640.jpg":"640x427","h_20878962_480.jpg":"480x320","h_20878962_340.jpg":"340x227","h_20878962_220.jpg":"220x147","pp_20878962_1280.jpg":"1006x1280","pp_20878962_1024.jpg":"805x1024","pp_20878962_640.jpg":"503x640","pp_20878962_480.jpg":"377x480","pp_20878962_340.jpg":"267x340","pp_20878962_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","hd_20878984_1920.jpg":"1920x1080","k_20878984_1280.jpg":"1280x1280","k_20878984_1024.jpg":"1024x1024","k_20878984_640.jpg":"640x640","k_20878984_480.jpg":"480x480","k_20878984_340.jpg":"340x340","k_20878984_220.jpg":"220x220","o_20878984_1280.jpg":"1280x1924","o_20878984_1024.jpg":"1024x1539","o_20878984_640.jpg":"640x962","o_20878984_480.jpg":"480x721","o_20878984_340.jpg":"340x511","o_20878984_220.jpg":"220x330","h_20878984_1280.jpg":"1280x854","h_20878984_1024.jpg":"1024x683","h_20878984_640.jpg":"640x427","h_20878984_480.jpg":"480x320","h_20878984_340.jpg":"340x227","h_20878984_220.jpg":"220x147","pp_20878984_1280.jpg":"1006x1280","pp_20878984_1024.jpg":"805x1024","pp_20878984_640.jpg":"503x640","pp_20878984_480.jpg":"377x480","pp_20878984_340.jpg":"267x340","pp_20878984_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","hd_20878980_1920.jpg":"1920x1080","k_20878980_1280.jpg":"1280x1280","k_20878980_1024.jpg":"1024x1024","k_20878980_640.jpg":"640x640","k_20878980_480.jpg":"480x480","k_20878980_340.jpg":"340x340","k_20878980_220.jpg":"220x220","o_20878980_1280.jpg":"1280x1924","o_20878980_1024.jpg":"1024x1539","o_20878980_640.jpg":"640x962","o_20878980_480.jpg":"480x721","o_20878980_340.jpg":"340x511","o_20878980_220.jpg":"220x330","h_20878980_1280.jpg":"1280x854","h_20878980_1024.jpg":"1024x683","h_20878980_640.jpg":"640x427","h_20878980_480.jpg":"480x320","h_20878980_340.jpg":"340x227","h_20878980_220.jpg":"220x147","pp_20878980_1280.jpg":"1006x1280","pp_20878980_1024.jpg":"805x1024","pp_20878980_640.jpg":"503x640","pp_20878980_480.jpg":"377x480","pp_20878980_340.jpg":"267x340","pp_20878980_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","hd_20878978_1920.jpg":"1920x1080","k_20878978_1280.jpg":"1280x1280","k_20878978_1024.jpg":"1024x1024","k_20878978_640.jpg":"640x640","k_20878978_480.jpg":"480x480","k_20878978_340.jpg":"340x340","k_20878978_220.jpg":"220x220","o_20878978_1280.jpg":"1280x1924","o_20878978_1024.jpg":"1024x1539","o_20878978_640.jpg":"640x962","o_20878978_480.jpg":"480x721","o_20878978_340.jpg":"340x511","o_20878978_220.jpg":"220x330","h_20878978_1280.jpg":"1280x854","h_20878978_1024.jpg":"1024x683","h_20878978_640.jpg":"640x427","h_20878978_480.jpg":"480x320","h_20878978_340.jpg":"340x227","h_20878978_220.jpg":"220x147","pp_20878978_1280.jpg":"1006x1280","pp_20878978_1024.jpg":"805x1024","pp_20878978_640.jpg":"503x640","pp_20878978_480.jpg":"377x480","pp_20878978_340.jpg":"267x340","pp_20878978_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","hd_20878974_1920.jpg":"1920x1080","k_20878974_1280.jpg":"1280x1280","k_20878974_1024.jpg":"1024x1024","k_20878974_640.jpg":"640x640","k_20878974_480.jpg":"480x480","k_20878974_340.jpg":"340x340","k_20878974_220.jpg":"220x220","o_20878974_1280.jpg":"1280x1924","o_20878974_1024.jpg":"1024x1539","o_20878974_640.jpg":"640x962","o_20878974_480.jpg":"480x721","o_20878974_340.jpg":"340x511","o_20878974_220.jpg":"220x330","h_20878974_1280.jpg":"1280x854","h_20878974_1024.jpg":"1024x683","h_20878974_640.jpg":"640x427","h_20878974_480.jpg":"480x320","h_20878974_340.jpg":"340x227","h_20878974_220.jpg":"220x147","pp_20878974_1280.jpg":"1006x1280","pp_20878974_1024.jpg":"805x1024","pp_20878974_640.jpg":"503x640","pp_20878974_480.jpg":"377x480","pp_20878974_340.jpg":"267x340","pp_20878974_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","hd_20878972_1920.jpg":"1920x1080","k_20878972_1280.jpg":"1280x1280","k_20878972_1024.jpg":"1024x1024","k_20878972_640.jpg":"640x640","k_20878972_480.jpg":"480x480","k_20878972_340.jpg":"340x340","k_20878972_220.jpg":"220x220","o_20878972_1280.jpg":"1280x1924","o_20878972_1024.jpg":"1024x1539","o_20878972_640.jpg":"640x962","o_20878972_480.jpg":"480x721","o_20878972_340.jpg":"340x511","o_20878972_220.jpg":"220x330","h_20878972_1280.jpg":"1280x854","h_20878972_1024.jpg":"1024x683","h_20878972_640.jpg":"640x427","h_20878972_480.jpg":"480x320","h_20878972_340.jpg":"340x227","h_20878972_220.jpg":"220x147","pp_20878972_1280.jpg":"1006x1280","pp_20878972_1024.jpg":"805x1024","pp_20878972_640.jpg":"503x640","pp_20878972_480.jpg":"377x480","pp_20878972_340.jpg":"267x340","pp_20878972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_20878968_1920.jpg":"1920x1080","k_20878968_1280.jpg":"1280x1280","k_20878968_1024.jpg":"1024x1024","k_20878968_640.jpg":"640x640","k_20878968_480.jpg":"480x480","k_20878968_340.jpg":"340x340","k_20878968_220.jpg":"220x220","o_20878968_1280.jpg":"1280x852","o_20878968_1024.jpg":"1024x682","o_20878968_640.jpg":"640x426","o_20878968_480.jpg":"480x319","o_20878968_340.jpg":"340x226","o_20878968_220.jpg":"220x146","h_20878968_1280.jpg":"1280x854","h_20878968_1024.jpg":"1024x683","h_20878968_640.jpg":"640x427","h_20878968_480.jpg":"480x320","h_20878968_340.jpg":"340x227","h_20878968_220.jpg":"220x147","pp_20878968_1280.jpg":"1006x1280","pp_20878968_1024.jpg":"805x1024","pp_20878968_640.jpg":"503x640","pp_20878968_480.jpg":"377x480","pp_20878968_340.jpg":"267x340","pp_20878968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_20878966_1920.jpg":"1920x1080","k_20878966_1280.jpg":"1280x1280","k_20878966_1024.jpg":"1024x1024","k_20878966_640.jpg":"640x640","k_20878966_480.jpg":"480x480","k_20878966_340.jpg":"340x340","k_20878966_220.jpg":"220x220","o_20878966_1280.jpg":"1280x851","o_20878966_1024.jpg":"1024x681","o_20878966_640.jpg":"640x425","o_20878966_480.jpg":"480x319","o_20878966_340.jpg":"340x226","o_20878966_220.jpg":"220x146","h_20878966_1280.jpg":"1280x854","h_20878966_1024.jpg":"1024x683","h_20878966_640.jpg":"640x427","h_20878966_480.jpg":"480x320","h_20878966_340.jpg":"340x227","h_20878966_220.jpg":"220x147","pp_20878966_1280.jpg":"1006x1280","pp_20878966_1024.jpg":"805x1024","pp_20878966_640.jpg":"503x640","pp_20878966_480.jpg":"377x480","pp_20878966_340.jpg":"267x340","pp_20878966_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38784740 Threads: 4 Questions: 7124685972 Slow queries: 3310285 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609038888 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/theo-iz-francuske-weronika-iz-poljske-erika-iz-latvije-i-kristina-iz-crne-gore-izabrali-su-split-puno-toga-ce-ponijeti-odavde-a-ponajprije-carobnu-rijec-pomalo-1171986 [printLink] => /mozaik/zivot/theo-iz-francuske-weronika-iz-poljske-erika-iz-latvije-i-kristina-iz-crne-gore-izabrali-su-split-puno-toga-ce-ponijeti-odavde-a-ponajprije-carobnu-rijec-pomalo-1171986?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 669099 [name] => ERASMUS STUDENTI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-02 08:35:30 [main_article_id] => 0 [alias] => erasmus-studenti [link] => /tag/erasmus-studenti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669100 [name] => Laura Kurić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-02 08:35:30 [main_article_id] => 0 [alias] => laura-kuric [link] => /tag/laura-kuric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘RADITE I UŽIVATE‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Théo iz Francuske, Weronika iz Poljske, Ērika iz Latvije i Kristina iz Crne Gore izabrali su Split: Puno toga ćemo ponijeti odavde, a ponajprije čarobnu riječ... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-09-04-19-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/20878962.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => Laura Kurić, potpredsjednica ESN-a, Kristina Rončević, Weronika Bańkowska, Ērika Lepeho i Théo Fernandez [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/20878962.jpg [title] => Laura Kurić, potpredsjednica ESN-a, Kristina Rončević, Weronika Bańkowska, Ērika Lepeho i Théo Fernandez Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/20878984.jpg [title] => Latvijka Ērika Lepeho Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/20878980.jpg [title] => Francuz Théo Fernandez Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/20878978.jpg [title] => Poljakinja Weronika Bańkowska Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/20878974.jpg [title] => Laura Kurić Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/20878972.jpg [title] => Crnogorka Kristina Rončević Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/20878968.jpg [title] => Splitski strani studenti - Kristina Rončević, Ērika Lepeho, Weronika Bańkowska i Théo Fernandez Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/01/20878966.jpg [title] => Splitski strani studenti - Kristina Rončević, Ērika Lepeho, Weronika Bańkowska i Théo Fernandez Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mogli su odabrati bilo koji europski grad, ali oni su zapeli za Split. Théo Fernandez, Weronika Bańkowska, Ērika Lepeho i Kristina Rončević pet su mjeseci svoga života u sklopu programa studentske razmjene "Erasmus" odlučili provesti baš u Splitu.

To im je bio prvi izbor, kažu nam dok smo upijali zrake ne tako sramežljivog zimskog sunca na plaži Firule, pa su nam usput i ispričali zašto zbog svoje odluke nijednom u ovih pet mjeseci nisu požalili...

Njihova je mediteranska štorija, koju će, kako nam u zanosu vele, pamtiti cijeli život pa i dulje od toga, započela krajem rujna prošle godine. Za njih je to bilo idealno vrijeme. Mnogo toplije nego u njihovim zemljama, pa su ka’ gušteri na suncu na plaži proveli cijeli listopad.

---

image
Laura Kurić
Nikola Vilić/Cropix
---

Idemo na Bačvice

- U svojim zemljama tad smo već u kaputima, a ovdje smo uživali na plaži. Neprocjenjivo - prisjećaju se s osmijehom na licu svojih prvih dana u našoj zemlji. A taj osmijeh nisu skinuli tijekom cijelog razgovora dok su nam prepričavali svoje dojmove o studentskom iskustvu. Théo je u grad pod Marjanom doputovao iz Francuske, Weronika iz Poljske, iz Latvije je doletjela Ērika, dok je iz susjedne nam Crne Gore u naš grad došla Kristina. Svi iz više-manje istih razloga. O našoj su maloj nerazvikanoj zemlji čuli samo superlative, no, priznaju nam da o njoj (isključujući Kristinu) nisu znali gotovo ništa.

Osim što su, naravno, čuli za Luku Modrića. Zatim su, googlajući kartu svijeta, na internetu vidjeli da uz to sve ima i more, i to je bilo dovoljno. Odluka je pala na naš grad. Međusobno su se upoznali na druženjima koje je organizirala udruga Erasmus student network (ESN), čija je glavna misija pružanje pomoći internacionalnim studentima. Laura Kurić, potpredsjednica ESN-a, također nam se pridružila, a o ovoj generaciji "erasmusovaca" ima samo riječi hvale.

- Ovog je semestra u Split stiglo 300 stranih studenata, što je duplo više nego prošle godine. Moram reći da će mi biti jako teško odvojiti se od njih – od srca će Laura.

---

image
Poljakinja Weronika Bańkowska
Nikola Vilić/Cropix
---

- Split je prekrasan, ne razumijem zašto svi idu studirati i živjeti u Zagreb? - pita se Weronika, koja je posjetila i našu metropolu i u njoj provela puna tri dana, dok je mentalno, priznaje nam, zamišljala da je na Bačvicama, njoj najdražoj plaži.

Kada smo joj rekli da to često bude za ljutu muku, ili je u pitanju studij kojega u Splitu nema ili posao kojega je ovdje sve teže pronaći, pomalo nas je u čudu pogledala. A baš su i ona i Théo planirali nakon "Erasmus bajke", kojoj se kraj bliži za tjedan dana, potražiti posao u Splitu.

Pa će se možda i, tko zna, skrasiti. Dok oni tako pršte riječima hvale za naš grad, o realnom stanju na tržištu rada ipak im nismo htjeli puno govoriti. Namjera nam nije bila "ubiti" njihove snove.

'Pomalo, brate...'

Koje hrvatske riječi znate?

- Pomalo! – oni ko iz topa. "Pomalo", objašnjavaju nam ko fetivi Dalmatinci, nije riječ, već stil života koji će sa sobom odnijeti u svoje zemlje.

- Svima u životu treba riječ pomalo. Toliko sam se u ovih pet mjeseci naučila na takav stil života da je jednostavno postao dio mene – veli Weronika.

---

image
Crnogorka Kristina Rončević
Nikola Vilić/Cropix
---

- Hvala, kava, dobar tek, brate - nastavljaju niz, dok rečenice na našem jeziku ipak malo teže sklapaju. Osim Weronike, koja zbog kolike tolike sličnosti s poljskim, kada govorimo sporije, pohvata dosta toga. No skupina Talijana, koja je baš prije koji dan odletjela natrag u svoju zemlju, najbolje svjedoči o tome kako im je život u Splitu ostavio toliki trag da su mu odlučili darovati čak i djelić svoj kože. Doslovno.

Njih četvero istetoviralo je riječ "brate", svojevrsnu legendu ove generacije erasmusovaca, jer im je kako kažu, jednostavno simpatična. Crnogorku Kristinu pak, za Split vežu neke druge legende. Da malo pojasnimo, legenda čiji će stihovi odjekivati splitskim ulicama još tisućama godina.

- Oliver Dragojević! Zbog Olivera sam došla u Split – s osmijehom od uha do uha će Kristina.

- Rasla sam uz pjesme ovoga čovjeka. Uz njega sam još odmalena zavoljela ovaj dio Dalmacije, mada ga nikada prije nisam posjetila. Sve ono što je on pričao kroz pjesme, ja sam zamišljala. Poželjela sam još tada da jednom i ja upoznam takav način života. Htjela sam fizički biti u ovome gradu dok slušam njegove pjesme - otvara nam dušu Kristina, koja na život u Splitu gleda poput zaljubljenog lokalpatriota, a potrudila se da to znaju i profesori na Pomorskom fakultetu gdje studira, pa je tako u motivacijskom pismu na pitanje o tome kako se vidi u bližoj budućnosti odgovorila: "Vidim se kako se šetam Peristilom!".

Théo po mnogočemu povezuje svoj rodni Marseille na Azurnoj obali sa Splitom. Osim očitih poveznica kao što su more i mediteranski stila života, povukao je još mnogo paralela.

'Radite i uživate'

- Oba su drugi najveći gradovi u zemlji i imaju ugodniju klimu od glavnih gradova zemlje. U Francuskoj se osjeti blago "prepucavanje" između Marseilla i Pariza, pogotovo oko naglasaka, jednako kao i sa Zagrebom i Splitom. Olympique de Marseille je klub za kojim smo ludi u mom gradu, a ovdje je to Hajduk -– ma sve mi je isto ovdje, kao doma sam - pojašnjava nam Théo, koji ozbiljno razmišlja o tome da francusku adresu zamijeni splitskom nakon završetka studija. A do tada će iskoristiti sve blagodati bezbrižnog studentskog života. I Europske unije, koja ovim projektom to sve i financira.

---

image
Francuz Théo Fernandez
Nikola Vilić/Cropix
---

Osim toga, navodi da ova dva, na prvi pogled nespojiva jezika, dijele mnogo istih riječi. Podučavao je na Ekonomskom fakultetu francuski jezik hrvatskim studentima, a preko njih je uočio dosta sličnosti. Plik (karata), klošar, debil… - nabraja Théo, a onda se naglo trgne uz isprike da ove riječi nisu upućene nama. Njemu je najdraže mjesto u našem gradu Marjan, gdje često trenira, a na Rivi obožava popiti kavu ili gledati zalazak sunca.

- Našao sam te neke svoje lokacije gdje se stopim s domaćim ljudima i ne osjećam se kao stranac – ističe nam ovaj Francuz.

Iako su ih vizure grada pod Marjanom oduševile, Weroniki i Ēriki lokacije nisu ono omiljeno u našem gradu.

- Ono što me kod vas najviše dojmilo je to što uvijek imate vremena za kavu! U Poljskoj to nije tako. Vaša kultura, bogata povijest koja izvire iz svakog kutka grada, ovo je za mene raj na zemlji. Studiram povijesni turizam, stoga planiram potražiti posao u tom sektoru ovdje, možda kao turistički vodič - kaže Weronika.

- Prvenstveno mentalitet. Niste lijeni kao što kažu, odradite što god treba. Ali znate kako uživati, pogotovo u malim stvarima. Kao što smo već prije rekli – pomalo – ubacuje se Ērika.

'Ah, Plitvice i Ćetina'

Dalmatinsku zagoru istražili su uzduž i poprijeko. Bili su na Krki, Šibeniku, Hvaru, Plitvicama…

- Ah, Plitvice! I Ćetina! – uzdiše Weronika.

- Obrovac! – zapanjila nas je Ērika. - Zašto Obrovac?

- Svidio mi se jer je zapušteni, mali, povijesni gradić na rijeci. Ima dušu – pojašnjava nam Ērika.

Objašnjava nam Laura kako ih je ESN vodio na turu istraživanja „nerazvikanih” lokaliteta u Zagori, „hidden gems” (u prijevodu skriveni dragulji).

- Zaboravili ste brdo na kojem smo pili rakiju… - pokušava se Théo dosjetiti imena, ali ne ide.

- Tvrđava Glavaš – spašava Laura situaciju.

- Pa, dobro ima li nešto što vam se ovdje ne sviđa? – pokušavamo izvući nešto iz njih. Nakon nekoliko sekundi tišine, dvoumljenja i pogledavanja, Théo je dodao kako mu je jedini minus hrana.

- Nemate mnogo različitih svjetskih kuhinja, primjerice talijanske restorane. Prevladavaju ista jela – otkriva nam ovaj simpatični Francuz. Od svih mogućih gastronomskih specijaliteta, svidio mu se, ni manje ni više nego – ajvar. Pomalo šokirani što je netko jednoj od, nećemo biti skromni, boljih i zdravijih kuhinja na svijetu dao opasku, složili smo se da jednostavno nije napravio temeljitu gastronomsku turu. Iako im se Hrvati kao narod čine simpatični i pristupačni, s lokalcima nisu razvili neka velika prijateljstva. Domaći kažu, ne izlaze na ista mjesta gdje i "erasmusovci", koji često imaju i svoje organizirane večeri.

---

image
Splitski strani studenti - Kristina Rončević, Ērika Lepeho, Weronika Bańkowska i Théo Fernandez
Nikola Vilić/Cropix
---

- A mislimo da je to i zbog turizma. Ljeti su velike gužve pa onda žele malo odahnuti od stranaca – staju u obranu domaćih.

Dok ostali na svojim fakultetima, Weronika na Filozofskom, Ērika na Ekonomiji i Théo na FESB-u, nastavu imaju na engleskom jeziku te su podijeljeni u posebne skupine za Erasmus studente, Kristina na Pomorskom fakultetu predavanja sluša na hrvatskom, pa je stoga privrženija Splićanima nego „erasmusovcima”.

Kava i izlasci

- Popijemo kavu prije i nakon predavanja i uvijek zajedno ponavljamo gradivo za ispite. Erasmus studentima profesori često olakšaju nastavu, ali budući da ja slušam na hrvatskom s našim studentima, nemam nikakvih ustupaka. Osjećam se kao normalan student koji je odavde, ne kao pridošlica – veselo će Kristina. Prigovora na društveni život - nemaju. Mnogo je cool mjesta za izići, kažu, samo ih treba pronaći.

- Matejuška, Bačvice, klub Zenta i Charlie’s bar su mjesta gdje izlazimo, a ESN nam isplanira hrpu drugih druženja uz to - nabrajaju nam.

- Onda ste sigurno slušali hrvatsku glazbu, imate li kojeg glazbenog favorita? Dok drugi sliježu ramenima, Théo dobacuje svog favorita.

- Nemam najdražeg hrvatskog pjevača, ali znam tko je Marko Livaja.

Tko? – pitamo.

- Legenda! – pojašnjava nam kako su mu u Domu Spinut, gdje stanuje, domaći o njemu održali brojne lekcije.

Vratit ćemo se

Još tjedan dana ostalo im je do kraja njihove avanture. S time se još, kazuju nam, ne mogu pomiriti. Na sam upit o tome pogled im mahinalno pada na pučinu, a potom ga vraćaju na šumoviti, pješčani zaljev na Firulama. Vidi se, emocije naviru.

– Ovdje je savršeno… – komentiraju.

Vratit će se, potvrđuju nam, kad-tad. Ili nekada brzo, a ako ne tada, onda sigurno nekada tijekom života. Sa žarom nam pokazuju tisuće fotografija na svojim mobitelima, od kojih svaka pripovijeda neku posebnu priču. One će im, do tada, naglašavaju nam, biti podsjetnik na pet najbolje provedenih mjeseci u životu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix
Laura Kurić, potpredsjednica ESN-a, Kristina Rončević, Weronika Bańkowska, Ērika Lepeho i Théo Fernandez
Nikola Vilić/Cropix
Latvijka Ērika Lepeho
Nikola Vilić/Cropix
Francuz Théo Fernandez
Nikola Vilić/Cropix
Poljakinja Weronika Bańkowska
Nikola Vilić/Cropix
Laura Kurić
Nikola Vilić/Cropix
Crnogorka Kristina Rončević
Nikola Vilić/Cropix
Splitski strani studenti - Kristina Rončević, Ērika Lepeho, Weronika Bańkowska i Théo Fernandez
Nikola Vilić/Cropix
Splitski strani studenti - Kristina Rončević, Ērika Lepeho, Weronika Bańkowska i Théo Fernandez
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/theo-iz-francuske-weronika-iz-poljske-erika-iz-latvije-i-kristina-iz-crne-gore-izabrali-su-split-puno-toga-ce-ponijeti-odavde-a-ponajprije-carobnu-rijec-pomalo-1171986 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c542589ac7ba4c979ef8da930c585d9fc34bdee1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Th%C3%A9o+iz+Francuske%2C+Weronika+iz+Poljske%2C+%C4%92rika+iz+Latvije+i+Kristina+iz+Crne+Gore+izabrali+su+Split%3A+Puno+toga+%C4%87emo+ponijeti+odavde%2C+a+ponajprije+%C4%8Darobnu+rije%C4%8D...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Ftheo-iz-francuske-weronika-iz-poljske-erika-iz-latvije-i-kristina-iz-crne-gore-izabrali-su-split-puno-toga-ce-ponijeti-odavde-a-ponajprije-carobnu-rijec-pomalo-1171986 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Ftheo-iz-francuske-weronika-iz-poljske-erika-iz-latvije-i-kristina-iz-crne-gore-izabrali-su-split-puno-toga-ce-ponijeti-odavde-a-ponajprije-carobnu-rijec-pomalo-1171986 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘RADITE I UŽIVATE‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Život‘RADITE I UŽIVATE‘

Théo iz Francuske, Weronika iz Poljske, Ērika iz Latvije i Kristina iz Crne Gore izabrali su Split: Puno toga ćemo ponijeti odavde, a ponajprije čarobnu riječ...

Piše Antea Burazin
2. ožujka 2022. - 08:33
Laura Kurić, potpredsjednica ESN-a, Kristina Rončević, Weronika Bańkowska, Ērika Lepeho i Théo FernandezNikola Vilić/Cropix

Mogli su odabrati bilo koji europski grad, ali oni su zapeli za Split. Théo Fernandez, Weronika Bańkowska, Ērika Lepeho i Kristina Rončević pet su mjeseci svoga života u sklopu programa studentske razmjene "Erasmus" odlučili provesti baš u Splitu.

To im je bio prvi izbor, kažu nam dok smo upijali zrake ne tako sramežljivog zimskog sunca na plaži Firule, pa su nam usput i ispričali zašto zbog svoje odluke nijednom u ovih pet mjeseci nisu požalili...

Njihova je mediteranska štorija, koju će, kako nam u zanosu vele, pamtiti cijeli život pa i dulje od toga, započela krajem rujna prošle godine. Za njih je to bilo idealno vrijeme. Mnogo toplije nego u njihovim zemljama, pa su ka’ gušteri na suncu na plaži proveli cijeli listopad.

Idemo na Bačvi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 11:04