StoryEditorOCM
ŽivotVeć 72 godine su tu

Proizvode rublje za NATO, a ‘velike bijele gaće‘ iz omiške tvornice nastupile su i na Eurosongu! Ovo je priča o Galebu

26. listopada 2023. - 11:32

Znate li kako miriše pamuk? Kao biljka, kao ruža, kao priroda... svježina i čistoća. Taj privilegij da osjetimo miris svježe pamučne niti dobili smo u omiškoj tvornici "Galeb" kad nam je direktor Josip Aračić iz najlona odmotao veliki kalem sirove niti. U najlonu je da zadrži svježinu prije nego krene u pletenje pamučnog pletiva. Ali taj miris... to je to! "Galebova" tijesna veza s prirodom i zdravim materijalima koje nosimo već 72 godine, koliko je prošlo od osnivanja poznatog hrvatskog proizvođača donjeg rublja, spavaćeg programa i ostalih odjevnih trikotažnih proizvoda.

image

Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Kalemi pamučne niti dalje idu u salu punu čudesnih okruglih strojeva koji nam pletu dobro poznato rastezljivo pletivo. Ona se namotava u bale, koje potom odlaze na pregled. Svaki centimetar prate budne oči djelatnica koje paze da ne bi bila koja greška u tkanju.

Odatle tkanina od još uvijek sirovog pamuka ide na obradu, pranje, izbjeljivanje, sušenje... u daljnjima salama gdje prolazi nove procese prije nego se isporuči u krojnicu, pa šivaonicu, još jednu kontrolu i konačno u pakirnicu, a odatle u dućane i naše ormare. "Galeb" je tu otkako znamo za sebe. Njihovo rublje nosile su i naše bake, nosimo i mi samo zato što znamo da je kvalitetno i trajno. Tako je već, kako smo na početku kazali, više od sedam desetljeća.

image

Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Od Omiša do Liverpoola

Danas omiška tvornica proizvodi milijune komada raznih proizvoda nastalih iz nekoliko stotina tona proizvedenog pletiva godišnje. Izvoze u Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, a proizvode i za vojnu industriju, policiju te druge institucionalne kupce u Hrvatskoj i inozemstvu...

Proizvode čak i rublje za NATO, a ne zaboravimo i da su "velike bijele gaće" iz omiške tvornice nastupile i na Eurosongu. "Galeb" je članovima Leta3 omogućio spektakularan nastup jer je njihovo rublje moralo biti nezapaljivo, a u Hrvatskoj su ih mogli naći jedino u omiškoj tvornici. Ravno iz Omiša do Liverpoola otputovale su udobne, pamučne, zdravstveno ispravne i negorive muške gaće.

image

Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

- "Galeb" je jedina tvornica trikotaže koja ima cjelokupni proizvodni proces u Hrvatskoj. Malo ih je ostalo i u regiji, mislim na Sloveniju, BiH i Srbiju. Značajno radimo na usmjeravanju brenda i znatno ulažemo u tehnološki razvoj proizvodnog procesa, imamo uspješnu maloprodaju i veleprodaju i "business to business" sektor.

Ukupno brojimo preko 40-ak vlastitih maloprodajnih jedinica, sada idemo u ulaganje u maloprodaju, obnavljamo i repozicioniramo, ulažemo u vizualni identitet, kao i u sami asortiman, približavamo ga mlađoj populaciji uz zadržavanje naših vjernih kupaca - govori nam direktor Josip Aračić.

image

Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Kolika je to vjernost kupaca oslikava nam direktor pričicom kako im starije gospođe dolaze u tvornicu i traže novu gumu za gaćice koje su nosile godinama i još bi, samo se guma potrošila nakon dugog nošenja i iskuhavanja na visokim temperaturama. Šteta ih je već baciti, a takve gume koju "Galeb" koristi nema kupiti.

image
fotografije: Maja Kljajić.

Ova lijepa priča o našoj staroj tvornici još je i ljepša kad čujemo kako brend raste i po prihodima, i po zapošljavanju, i po okretanju zelenoj tranziciji. Stalno zapošljavaju nove ljude, imaju stručni kadar od inženjerskih do dizajnerskih struka. No, koliko ih muči u Hrvatskoj stalan problem nedostatka tekstilnih struka, pitamo.

image

Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Prirodni materijali

- Problem je, ali još uvijek pronalazimo radnu snagu, obučavamo ih... Nedostatak je rezultat problematike migracija, ne samo tekstilne industrije, nego i drugih iz EU-a. Pod pritiskom kapitalizma dozvolila se i migracija tekstilne industrije na istočne mnogoljudnije i jeftinije zemlje po pitanju radne snage. EU tek sada dolazi sebi nakog korona-krize, jer je u kolotečinama kapitalizma i trčanjem za velikim razlikama u cijeni vlasnika brendova posustala, smatrajući da nikada neće ostati bez tog izobilja koje ima. Ali, nažalost, dogodilo se da u korona-krizi ne možemo proizvesti ni maske koje nam trebaju. Ako u EU-u dopustimo daljnju migraciju tekstilne industrije, ostat ćemo goli i bosi - objašnjava Aračić.

image

Direktor Josip Aračić
Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

No, EU je prepoznao ovu problematiku vezanu za tekstilnu industriju i "fast fashion", koji je doveo do toga da se globalno u zadnjih 15 godina proizvodnja tekstila udvostručila i uzrokovala jedan od ključnih problema za okoliš, konzumaciju vode i zagađivanje generalno. I dok je enormna ponuda jeftinog tekstila upitne zdravstvene ispravnosti sve rasprostranjenija, hrvatski proizvođač "Galeb" u omiškoj tvornici osigurava široki asortiman prirodnih materijala, modernog dizajna te što je najvažnije, ugodne i zdravstveno certificirane proizvode.

image

Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

- Pamuk je još uvijek najkvalitetnija prirodna sirovina, pored vune, lana... a današnja modna industrija okrenula se sintetičkim materijalima koji su lakši za modno izražavanje, za konfekcioniranje, održavanje i u konačnici koji su jeftiniji i omogućuju "fast fashion" i druge pomodne trendove, ali upitno je koliko su oni dobri. "Galeb" je već godinama usmjeren na prirodne materijale, sirovine EU podrijetla, osim, naravno, pamuka kao osnovne sirovine koji, nažalost, ne raste u Europi, ali ga nabavljamo preko renomiranih dobavljača koji nam garantiraju "Galebov" standard kvalitete pamuka sa svjetskog tržišta.

Najvažniji "Galebov" adut pred konkurencijom s Istoka jest zdravstvena ispravnost proizvoda.

image

Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Zelena putanja

- Mi to volimo naglašavati kod naših proizvoda. Već godinama posjedujemo OEKO-TEX prve kategorije. Svake godine prolazimo rigorozne kontrole i testiranja u svjetski cijenjenom Hohenstein institutu u Njemačkoj koji obavlja certificiranje po OEKO-TEX standardu.

Certifikat se dijeli u više kategorija, prema određenim raspisanim razinama dozvoljenih štetnih tvari na određenom proizvodu. Kategorija 1 utvrđuje dopuštene razine tvari na proizvodima za dojenčad kako bi se osiguralo da su sigurni za upotrebu, pa čak i ako ih beba stavi usta. Druga kategorija je rublje za odrasle i djecu. Vrlo je bitno kakve materijale nosite u neposrednom dodiru s kožom. Koža diše i dišući i znojeći se dolazi do prijenosa eventualnih zaostataka štetnih tvari na odjeći, one ulaze u organizam i akumuliraju se u određenim zonama, i one jesu uzročnici bolesti.

image
Maja Kljaić

Tako "Galeb" već desetljećima ima OEKO-TEX prve kategorije, a da uopće nema program za dojenčad. To znači da svi odrasli koji nose donje rublje, pidžame i sve ostalo iz njihova asortimana mogu biti sigurni da nose zdravo rublje i odjeću. Da bi predočili što to znači, ovaj OEKO-TEX se može usporediti s kozmetičkim ili farmaceutskim proizvodima koji su provjereni u zdravstvenim institucijama. I tu direktor Aračić vidi rješenje protiv ekoloških posljedica brze mode.

- EU bi trebao takve testove postaviti kao zakonsku odredbu da se svi proizvodi koji se distribuiraju na europskom tržištu moraju imati OEKO-TEX certifikat i samim time ćete zapravo natjerati sve, pa i one koji imaju puno izmjena kolekcija da proizvode manje, ali kvalitetnije. I čim krenete s kvalitetnijim proizvodima, njihova cijena će porasti, no bit će izdržljivi i dugotrajni.

image

Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Europsko zakonodavstvo može promijeniti stvari, kaže Josip Aračić koji nam uz isticanje "Galebovih" aduta - prirodni materijali, zdravstveni certifikat, izdržljivost, dizajn... s ponosom govori i o njihovoj zelenoj putanji.

- Zelena energija je vrlo bitna, stoga smo samostalno krenuli u investiciju solarne elektrane na lokciji Lisičine, gdje su nam veći potrošači energenata. Instalirali smo elektranu od 260 kW početkom godine i sada planiramo dodatnih 240 kW, svjesni koristi koje to nosi, što podrazumijeva neposrednu uštedu troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:32