StoryEditorOCM
ŽivotDETALJAN VODIČ

Ovo je 10 najvećih modnih pogrešaka kod pripadnica ženskog spola: sigurno ste najmanje jednu i vi učinili. Nemojte više!

6. siječnja 2024. - 19:32

Kad je nekih davnih godina Olivia Newton John na vrhuncu popularnosti s filmom "Grease", kasnih sedamdesetih izjavila da u svojem izgledu i stylingu uvijek nastoji istaknuti svoje mane i tako ih pretvoriti u prednosti, adute koji je izdvajaju od svih drugih žena, pripadnice Generacije X, one koji su upravo stasale u vrijeme popularnog američkog mjuzikla, ostale su potpuno zbunjene. Jer, kakve je uopće mane i nedostatke mogla imati ta slatka, sitna, ljupka australsko britanska glumica i pjevačica zvonkog glasa za koju Milenijalci i ovi kasniji vjerojatno nisu ni čuli.

image

Olivia Newton-John

Robyn Beck/Afp

Zasigurno nisu čuli ni za Barbru Streisand, američku pjevačicu i glumicu, začudnih glasovnih mogućnosti i malo neobičnijeg lica zbog izraženog nosa. Nikad nismo imali priliku igdje pročitati da je Barbra htjela promijeniti izgled svojeg nosa, ali dobro pamtimo njezin glas, a bome i sjajan stil odijevanja, koji je bio bolji od boljeg, bilo da je riječ o filmovima ili njezinim javnim nastupima.

Iz prošlosti smo najmjerno izvukli ove dvije dive koje su ostavile stilski trag u vremenu kad nije bilo interneta, i kad su se osobe razlikovale nekakavim rezultatima, radom, talentom, stilom... I da, generacije su ih pratile i mnoge djevojke tog vremena zasigurno su željele izgledati ili se odjenuti kao Olivia ili Barbra.

image

Barbra Streisand

Sonia Moskowitz/Afp

Ta potreba da "budemo kao netko" dio je ljudske prirode i ne gubi se s razvojem tehnologije. Dapače, tehnologija je Generaciju Z kao i prethodnike Milenijalce, dovela dotle da se ne žele razlikovati niti izdvajati, osim u slučaju da žele prije drugih kupiti "it komad". Poslije nije važno ako njih dvije, tri... prijateljice zajedno šetaju u istom kaputu kao da su hostese.

Kolikogod nam ta ‘istost‘ među prijateljicama, pa i šire, čak generalna uniformiranost izgleda loše, blesavo ili nemaštovito, pravi problem je u tome što ne pristaje svakome isti komad odjeće koji nekoj figuri više može štetiti nego pridonijeti željenom "trendovskom" izgledu. I otuda modne greške.

image

David i Victoria Beckham

Julien De Rosa/Afp

1. Stil bez lica

Zadnjih zima, naročito ove u kojoj smo sad, na ulicama vidimo toliko istih ili skoro istih kaputa da ne primjećujemo lica koja ih nose. Svi su u imitaciji bolje kamilje dlake ili pojednostavljeno, insta-rječnikom: u bež boji.

image
/Shutterstock

Što uopće i nije bež, ali to je manja greška od uniformiranosti koja prekriva svaku osobnost. Uniformiranom takozvanom bež izgledu, pridonose i frizure i, naravno obavezne patike, kod kojih su najprihvatljive dvije do tri marke. Krojevi kaputa isti, a građe često nisu manekenske, pa jednoj stoji kao vojnički šinjel iz Gogoljeva romana, drugoj baš nikako, treću je ubila boja... četvrta je već loša kopija triju prethodnica.

2. Frizure na fotokopir

Mogli bi reći da frizerima nikad lakše nije bilo. Kod friziranja nema previše mašte, jer najvažnija je pegla za kosu. Ako ste ispeglani, onda ste u trendu. Sve drugo nije prihvatljivo. I neke rice su kapitulirale pred peglama, a ricaste glave su se izgubile baš kao i njihova lica. Nestalo je ono osobno, što je ricaste sretnice izdvojilo iz mase. A onda i boja kose donosi pogrešnu odluku smeđokosih ili crnki koje odjednom postaju plavuše, često na lica koja su najljepša sa prirodnom bojom kose. Često se zaboravlja da izrazito crna ili plava boja kose naglašava nečisto ili umorno lice, naglašava podoočnjake i nimalo ne pridonosi dobrom stilu.

Čak i starije žene često griješe kad odluče postati plavuše, a lice im odavno nije besprijekorno, dobile su i koju kilu viška u tijelu i na licu, pa kriva odluka o boji kose pridonosi neukusu. A bojanje u plavo nije baš dobro opravdanje čak ni pod izlikom da je tako lakše prekriti sijede.

3. Hlače za kostimiranje

Mnogi trendi komadi toliko loše pristaju većini žena da ne vjeruješ zdravim očima. Sad se na primjer nose jeans hlače kraćih i širih nogavica. Naravno da savršeno pristaju lutkama u ‘fast fashion‘ izlozima, a da ne govorimo o tipično premršavim dugonogim manekenkama na modnim pistama. No, ulica i život nisu usklađeni ni s pistom ni izlogom, a prosječna ženska građa ne podrazumijeva manjak kilograma i višak centimetara u dužini nogu.

I kad prosječno građena osoba odjene takve hlače izgleda kao da se kostimirala a ne odjenula. Kroj ovakvih trendi hlača kao da je izmišljen da bi nas poružnio, da bi naglasio kratke noge, široke bokove, višak stomaka... baš sve suprotno od onog što želi svaka i manje trendi djevojka.

4. Skinny... i tko li ga je izmislio

Ako mislite da široke i kratke hlače jedine štete izgledu, u krivu ste, jer žene rado i često griješe sa skinny hlačama. Naravno da su izmišljene za izrazito tanke i izrazito dugonoge osobe, što znači da ostalima, prosječno građenima takav izbor znači veliku grešku.

Hlače-čarape ističu sve ono što ne želite pokazati. Nije ih lijepo vidjeti ni na starijim osobama koje krivim izborom misle da će izgledati mlađe. A u isti koš sa skinny hlačama možemo staviti i gege... Korisne su kad su nevidljive, jer barem griju.

5. Seksi neukusno

Insta-image kao da uvijek traži naglašenu seksualnost po principu malo je premalo ili bolje da je tijesno nego u odgovarajućoj veličini. Tijesne haljine ili majice kao da namjerno ističu nesavršenosti oko struka pa još na otvorena leđa kao da kazuju: ne znam se odjenuti i nemam ukusa. Tijesno može samo ako su sve kile točno po mjeri, čak i ako i je riječ o nezahvalnijoj građi tijela.

image
/Shutterstock

6. Besmislenosti

Tredovi često znaju biti besmisleni. Na primjer džemper na jedno rame! Modni oksimoron. Džemper je za zimu, a golo rame je za vrućinu. Neke žene se možda neće složiti da među modne besmislice stavimo "ljetne čizme". Ali, odgovorimo na pitanje: Koja im je svrha? Čizme su čizme koje glavu čuvaju na niske temperature. A ljeto je - ljeto, kad je najljepše hodati bos u japankama. Moda u svojim uličnim izdanjima često nosi besmislenosti kad neki detalji nemaju veze ni s ljepotom, ni sa stilom, ni sa svrhom. Niti ukrašavaju niti pridonose stilu, ali prođu takve stvari brzo.

7. Kad su potrebne gasmaske

O tome koliko žene ne znaju upotrebljavati parfeme već smo više puta pisali. Ne znaju zato što ne poznaju sebe i svoje tijelo, nisu se suočile s vlastitim mirisom pa onda ne znaju koristiti ni laboratorijske, ako ćemo tako nazvati parfeme. Prije svega, ne znaju da nije važno što je neki miris u trendu, već da li je taj miris kompatibilan sa mirisom naše kože. U tom neznanju, žene griješe i kad parfem stave na neoprano tijelo i odjeću.

image
Sandra Fastre/Hans Lucas Via Afp

A ako imaju tu nevolju da imaju intenzivan vlasititi miris, nijedan parfem im neće pomoći. I k tome, žene griješe kad se parfemom "zalijevaju", jer izazovu sasvim suprotan efekt, ometaju ljude oko sebe jer nije ugodno biti u njihovoj blizini. Jer parfem je jedna intimna stvar, mora biti diskretan, toliko da ga osjeti samo onaj tko vam se približi tek šapnuti vam nešto na uho.

8. Strah od uboda

Njegovani nokti su nešto što prvo primjetimo kod žena. LIjepo ih je vidjeti u diskretne, a suprotno tome možemo se i sablazniti kad se suočimo s "nediskretnom" verzijom. Te, sablažnjive nokte vidimo tu i tamo, dok na primjer stojimo u redu na kakavoj blagajni, a djevojka koja plaća ima problem jer zbog predugih noktiju ne može izvaditi ni sitniš ni papirnate novčanice. Kad su nokti duži od trećine prsta, to je već fatalni neukus.

9. Vrećasto ništa ne sakriva

Žene punijih građa tijela često griješe kad posežu za preširokom odjećom. Vrećasto i široko, na žalost, neće ništa sakriti već samo pojačati doživljaj.

10. Svako doba dana ima svoje

Mnoge žene se odijevaju prema raspoloženju. Tako u novi dan kreću upravo u odjeći koja im tog jutra "prija". A dogode se i dani kad se žene za radni dan požele odjenuti svečanije nego inače, a onda zalutaju na krivi put. Svečano s "večernjim" štihom nikako nije za radnu, fakultetsku, školsku... atmosferu.

image

Paris i Nicky Hilton

Bertrand Guay/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:09