StoryEditorOCM
ŽivotNETFLIX

Osim da je zgodan, jeste primijetili i kako je Beckham u seriji uredan? Beckhamovski stil slaganja ormara krademo odmah

9. listopada 2023. - 14:49

Otkako smo u Netflixovom filmu o Davidu Beckhamu vidjeli koliko je slavni nogometaš uredan sa svojom odjećom i s kakvim "stilom" sam održava raspored u ormaru, nameće nam se pitanje: da li ubuduće slijediti primjer slavnog nogometaša ili se držati organizacijskih savjeta proslavljene Japanke Mari Kondo. Tko od njih dvoje ima bolje složen ormar, koji ljepše, koji je praktičniji...

Naime, prikazivanje filma "Beckham" došlo je u pravo vrijeme, jer iako je tema nogometaška, slavni David nas je podsjetio da je listopad već dobro zagazio i da nam je vrijeme za preslagivanje ormara i spremanje za zimu. Samo je pitanje hoćemo li to napraviti svaki dan po malo - policu po policu ili krilo ormara po krilo ormara - ili ćemo pričekati idući vikend i generalno napraviti red odjednom. Sve će ovisiti o slobodnom vremenu, više nego o meteorološkom, jer kiše nisu još na vidiku, pa će biti i prilike za prozračivanje i prosunčavanje onog što se ne može sezonski ubaciti u perilicu.

Obično u ovo doba godine posežemo za savjetima Marie Kondo ili Konmari, koja je sve osmislila i napravila biznis, piše knjige, objavljuje savjete svih vrsta za svaki kutak kuće i nikad ne priča o peglanju. To je u skladu s civilizacijskim trenutkom, energiju treba čuvati i štedjeti, a prema ideji Konmari, robu slagati u male ‘kockice‘ ili tuljke i okomito ih postavljati u ladice ili spremnike. Prije toga rukama poravnati odjevni predmet, pa složiti ili zarolati, ovisi o vrsti i materijalu. Kad se sve tijesno složi, tuljak do tuljka, dobije se na prostoru. Doduše jest natiskano, ali je vidljivo, pa se lako posegne za onim što ćemo taj dan odjenuti. Naglasak je na praktičnosti, štednji i energije i našeg vremena, naročito vremena kojega ionako nedostaje u brzom svakodnevnom tempu.

image

David Beckham i Victoria Beckham

Henry Nicholls/Afp

Šta bi na ovakav Kondo stil kazale naše bake koje su štirkale i posteljinu i košulje? Šokirale bi se i ne bi mogle ni zamislti uštirkanu i pod parom opeglanu košulju zarolanu u tuljak i stavljenu okomito u ladicu! Bilo bi to neoprostivo, ne samo za naše bake, nego i za mnoge ‘klasičarke‘ među nama koje unatoč nedostatku vremena i svakodnevnoj žurbi, ipak vole ‘izložbu‘ u svojem ormaru. Da sve bude po starinski ili, možemo slobodno reći ‘beckhamovski‘ složeno.

Naime, Beckham nam u aktuelnom dokumentarcu ne prodaje priču o slaganju ormara ili o organizaciji začina u kuhinji, to vidimo samo usput - kao ovlaš nam je dano na znanje da je David uredan. Kazao je kako sve sam slaže, po bojama, po vrstama odjeće... i pokazao je nizove odijela, iznad njih košulja, do njih hlače... iza jednih vratnica sportska odjeća... a onda dolje ladice koje se Konmari ne bi sviđale: u svakoj ladici je druga "tema", pojasevi, satovi... i tako redom do taknih džempera i šalova koji su, kaže sam David, složeni pod kutem da ima bolji pregled na sadržaj. I onda, pokazujući, David se osvrne na jedan kut u ormaru s komentarom: Ovo je netko dirao!... I pomaknuo valjda koji milimetar, što je vlasnik brže bolje poravnao. Sve je tu ispeglano i obješeno na vješalice.

Ubuduće bi mogli pričati o slaganju ormara: prije i poslije "Beckhama". Prije, zadnjih nekoliko godina, smo se prepuštali japansko-američkoj praktičnosti i prihvaćali kondo stil, odbacili peglu i koristili svaki djelić prostora, a sada bi mogli romantično prihvatiti ‘beckhamovski‘ stil i slagati odjeću onako kako se to i kod nas uvijek radilo i prenosilo s koljena na koljeno.

I konačno smo shvatili da postoji razlika. Jedno je tamo u Americi ili u Japanu, a drugo je kod nas, ovdje i u Europi valjda. S obzirom da se vjeruje kako bi gledanost dokumentarnog filma mogla doseći velike brojke, možda bi to značilo da će mnoge shvatiti kako je Beckhamov ormar upravo onakav kakav želimo u svojem stanu. Japanka bi mogla potpuno izgubiti bitku na europskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:03