StoryEditorOCM
Zdravljezdrava ko dren

Tri godine za doručak je jela ovu namirnicu, evo kako se odrazilo na tijelo; Samo ova količina dovoljna je da...

Piše MOZAIK SD
6. ožujka 2024. - 15:19

Talijanska novinarka Irene Coltrinari prije nekoliko mjeseci za "Vogue" je opisala svoje zanimljivo iskustvo sa zdravom, korisnom prehrambenom navikom. Naime, ona je tri godine svako jutro za doručak jela grčki jogurt, u različitim kombinacijama, a evo kako se osjećala i koji su bili njeni zaključci te zašto to svima preporučuje. 

Kada se mlijeko pretvori u jogurt, grčki jogurt prolazi kroz dodatni korak fermentacije i filtracije u usporedbi s običnim jogurtom, što ga čini gušćim i kremastijim. Zapravo, za njegovu proizvodnju potrebno je više mlijeka i sadrži manje vode, ali više hranjivih tvari. U originalnoj, manje filtriranoj varijanti, grčki jogurt ima više masnoće - oko 9 grama na 100 grama namirnice, što podrazumijeva veći unos kalorija, ali i duži osjećaj sitosti i puniji okus koji se gubi u varijantama ove namirnice. s nižim postotkom masti.

Blagotvorni učinci pravog grčkog jogurta uglavnom se povezuju s visokim udjelom proteina za održavanje tjelesne mase, ali i s niskim udjelom šećera i laktoze, zbog čega ga mogu konzumirati dijabetičari ili alergični na mliječne proizvode.

image
Brett Stevens/Cultura Creative Via Afp

Probiotici, poznati i kao bakterije mliječne kiseline, u ovom napitku doprinose ravnoteži crijevne flore, olakšavaju apsorpciju vitamina i minerala u organizmu, uravnotežuju metabolizam, a također smanjuju nadutost želuca. Grčki jogurt ima visoku koncentraciju minerala, uključujući kalcij, ali i vitamine B skupine topljive u vodi i vitamin A, te aminokiselinu leucin koja povećava osjećaj sitosti i smanjuje potrebu za kontinuiranim grickanjem, što ovaj jogurt čini idealnim za dijete a za one koji imaju pretrpan raspored života, ne stignu imati redovite obroke i žele se dugo osjećati sitima.

Kada se grčki jogurt pojede ujutro od početka dana, osiguravate unos proteina i održavate nisku razinu šećera u krvi. Metabolizam započinje dan na drugačiji, bolji način kada doručkujete grčki jogurt uz neku drugu hranu, a ne zapečeni cappuccino i kroasan. Doručak od tijesta i slatke kave, ili sličnih obroka, nije navika koju treba ponavljati svaki dan ako želite zadržati liniju; ovakav doručak uzrokuje pad pažnje i energije, a njihova probava čini tijelo umornim, prenosi Blic.

image
/Shutterstock

Grčki jogurt ključ je uravnoteženog doručka koji vam neće dosaditi i možete ga jesti na više načina. Kremast je, lagan i zasitan te ne sadrži šećere koji uzrokuju skok šećera u krvi nakon noći bez hrane. 

"Osobno, budući da sam prestala s dijetom i nastavila tražiti zdrave mogućnosti doručka miješajući cjelovite žitarice, voće, masti poput prirodnog maslaca od orašastih plodova, čak tu i tamo dodajući kolačić, mogu potvrditi da je grčki jogurt idealna opcija za doručak. Sat vremena nakon doručka više nisam gladna i osjećam se jako dobro i lagano, odnosno shvatila sam važnost hrane koja je lako probavljiva."

Grčki jogurt može biti svestrana namirnica i vrlo je jednostavan za korištenje u kuhanju. Ako želite slatki i zdravi desert, pokušajte ga jesti na klasičan način - prelijte ga medom i pomiješajte s nekoliko orašastih plodova. Ovo je vrlo ugodnog okusa, a bombon je bez šećera! Naravno, možete ga kombinirati sa svim vrstama voća, od bobičastog do onog tropskog, te s džemovima, krom čokoladom... Ako više volite tekuće varijante, jednostavno napravite smoothie od grčkog jogurta i nekih od navedenih sastojaka, piše Blic.

image
/Shutterstock

Ako ste ljubitelj slanih jela, grčki jogurt savršena je baza za pripremu preljeva i umaka sa svježim ili ljutim začinima, poput poznatog umaka od jogurta iz zemalja Bliskog istoka u koji se dodaje malo soli, mente, limuna i ulja.

Grčki jogurt možete pomiješati i sa nasjeckanim špinatom, limunom i češnjakom i dobiti još jedan fini preljev za salatu ili kao prilog uz zdrava pečenja. Grčki jogurt odlično ide uz omlet ili kajganu, a možete ga koristiti kao zamjenu za maslac u nekim smjesama za tijesto.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:44