StoryEditorOCM
ZdravljeUPITNE ČESTICE

Treba li zaista izgrebanu posudu od teflona odmah baciti u smeće? Neljepljivi premaz posuđa je jako koristan ali....

28. rujna 2023. - 12:52

Prije desetak godina u europskim zemljama se digla hajka oko teflona zbog štetnosti njegova kemijskog sastava koji se obično opisuje kao postojani organski zagađivač ili "vječna kemikalija". Zapravo je teflon robna marka za vrstu sintetskog fluorpolimera koji se zove politetrafluoretilen (PTFE).

To je neljepljivi premaz koji se obično koristi na posudama za kuhanje, kao i u raznim drugim primjenama, kod električnih instalacija, medicinske opreme, u nekim komponentama u zrakoplovstvu... ali najviše nas zabrinjava u kuhinji.

U kuhinji teflon ima mnoge prednosti, hrana u posudama s takvim premazom neće zagorjeti niti će se ‘uhvatiti‘ za dno, a zagovarači će reći kako je otporan na toplinu čak do 260 stupnjeva, no ne i na pribor za jelo. Lako se ošteti metalnim priborom, a onda je upitno daljnje korištenje takvog posuđa. I nije samo u tome problem, jer smatra se da teflon zbog vječnih kemikalija u sebi može biti štetan i za okoliš.

Ne, teflon (PTFE) nije zabranjen u Europi. Aluminijsko posuđe koje sadrži PFOA ili PFAS zabranjeno je u Europi. Da bude jasno, teflon je dopušten, ali su PFOA i PFOS zabranjeni u Europi.

Politetrafluoretilen (PTFE) slučajno je otkrio 1938. Roy J. Plunkett dok je radio u New Jerseyu za tvrtku ‘DuPont‘. Nakon tog otkrića, sljedećih desetak godina, do 1948. ‘DuPont‘, koji je u partnerstvu s ‘General Motorsom‘ osnovao tvrtku ‘Kinetic Chemicals‘ i proizveo teflona marke Polytetrafluoroethylene više od 900 tona godišnje.

Teflon u kuhinju ulazi 1954. kad je francuska domaćica Colette Grégoire nagovorila supruga inženjera Marca Grégoirea, da isproba taj materijal na njezinim tavama. Naknadno je stvorio prve tave s PTFE premazom, neljepljive pod markom Tefal (kombinirajući "Tef" od "teflona" i "al" od aluminija). Tek poslije su u SAD-u, 1961. godine na tržište plasirane prve američke tave presvučene PTFE-om i nazvane "The Happy Pan".

image
/Shutterstock

Neprijanjajuće posuđe od tada je postalo uobičajeni kućanski proizvod, a tek od početka 21. stoljeća temeljito je proučavan utjecaj PTFE-a na okoliš i toksičnost za život ljudi i sisavaca. Desetljećima je ‘DuPont‘ koristio perfluorooktansku kiselinu (PFOA, ili C8) tijekom proizvodnje PTFE-a, kasnije je prekinuo njezinu upotrebu zbog ekotoksikoloških i zdravstvenih problema koji su doveli do pravnih postupaka. ‘DuPontov‘ danas proizvodi PTFE koristeći alternativnu kemikaliju koju naziva GenX, što je još jedan PFAS.

Došlo se do saznanja da PTFE uzrokuje zdravstvene probleme. Utvrđeno je i da teflon pri zagrijavanju na visokim temperaturama oslobađa otrovne pare koje uzrokuju simptome gripe.

Danas se smatra da izloženost perfluoroalkilnim i polifluoroalkilnim tvarima — ili PFAS - poput PFOA može smanjiti djelotvornost cjepiva kod djece, povećati kolesterol u krvi, uzrokovati promjene jetrenih enzima, te potencijalno rak, navodno i izazvati reproduktivne i razvojne problema kao i oštećenja imunološkog sustava.

Stoga je važno ogrebanu posudu od teflona odmah baciti, ne koristiti je ni u kojem slučaju, jer čestice mogu završiti u hrani.

Postoji nekoliko načina da saznate ima li vaše posuđe PFAS premaz. Jedan od načina je potražiti oznaku na kojoj piše "bez PFOA" ili "bez PFOS".

Drugi način je tražiti posuđe za kuhanje koje se reklamira kao izrađeno od sigurnih materijala koji se ne lijepe. Ako vaše posuđe ima PFAS, razmislite o njegovoj zamjeni sigurnijim alternativama kao što je posuđe od nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza ili posuđe s keramičkim premazom.

Premaz u današnjim tavama s neprijanjajućim premazom mnogo je izdržljiviji nego što je bio, zbog čega su tave dugotrajnije. a tome se i teži, jer teflon je već od početka imao upotrebnu vrijednost do pet godina, ali samo ako nije izgreban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:25