stdClass Object ( [id] => 1374170 [title] => Što parovi mogu učiniti kako bi povećali šansu za uspjeh MPO postupka? Dr. Marušić savjetuje: Treba se dobro pripremiti [alias] => sto-parovi-mogu-uciniti-kako-bi-povecali-sansu-za-uspjeh-mpo-postupka-dr-marusic-savjetuje-treba-se-dobro-pripremiti [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Neplodnost je stalno u blagom porastu i postaje ozbiljan javnozdravstveni problem. Između 15 i 20 posto parova traži pomoć u klinikama za medicinski pomognutu oplodnju (MPO).

O ovom problemu i suvremenim mogućnostima liječenja razgovaramo s izv. prof. prim. dr. sc. Jelenom Marušić, ginekologinjom endokrinologinjom iz Centra za žensko zdravlje Hormona, djelatnicom Medicinskog fakulteta u Splitu, Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija te suradnicom na Zavodu za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju KBC-a Split.

---

---

– Plodnost čovjeka manja je nego kod drugih vrsta. Plodnost žena opada poslije 27. godine života, ozbiljnije nakon 34. godine, a plodnost muškarca s početkom njegovih četrdesetih. I do 20 posto parova traži pomoć u klinikama za medicinski pomognutu oplodnju (MPO). Kod 15 posto parova neplodnost je nepoznatog uzroka, a od poznatih najčešćih razloga neplodnosti para su muški čimbenik neplodnosti, koji je u porastu, sindrom policističnih jajnika i endometrioza, kao najčešći ženski uzrok neplodnosti.

– Ipak, mogućnosti liječenja značajno su napredovale?

– Točno. Uspješnost metoda pomognute oplodnje znatno je porasla, kao i broj rođene djece u ukupnom natalitetu u zemljama širom svijeta iz ovakvih postupaka. Stopa uspješnosti ovisi o dobi žene, pa je, primjerice, od 40. do 42. godine života uspjeh liječenja oko 10 posto, a poslije 45. godine života žene svega jedan posto.

– Koji su najčešći uzroci neplodnosti?

– Najčešći uzrok neplodnosti danas je dob partnera kad se odlučuju za roditeljstvo. Više od 20 posto liječenih parova imaju preko 40 godina. I kad u liječenju postupcima stimulacije ovulacije i oplodnje dođemo do zametaka kod takvih parova, veliki broj tih zametaka nije kromosomski uredan i trudnoća se ne postiže. Promicanje ranijeg rađanja i očuvanja plodnosti mladih izbjegavanjem štetnih čimbenika trebala bi biti nacionalna strategija. Promicanje zdravih životnih navika općenito, a posebice u smislu izbjegavanja štetnih čimbenika plodnosti, trebalo bi biti tema srednjoškolskih i fakultetskih izbornih predmeta, više o toj temi trebalo bi biti prisutno u časopisima za žene, televizijskim i radijskim emisijama, na portalima i društvenim mrežama.

---

image

Prije MPO postupka radi se detaljna hormonska obrada žene, a ponekad i muškarca

Shutterstock
---

– Je li točno da i tjelesna težina osobe može biti problem? Može li debljina biti uzrok neplodnosti?

– Često se susrećem s premršavim ili, puno češće, s pretilim pacijentima. Debljina na različite načine dovodi do neplodnosti, ali i znatno smanjuje uspjeh metoda pomognute oplodnje. Također, komplikacije koje se mogu dogoditi kod pretilih u samim postupcima pomognute oplodnje statistički su znatno češće nego kod pacijentica normalne tjelesne težine, a da ne govorim o češćim pobačajima i rizičnim trudnoćama kod njih ako se trudnoća ostvari. Danas se također ističe ono o čemu donedavno nismo znali ništa, a to su epigenetske mutacije. Debljina majke, sa svim faktorima koje izlučuje njezino masno tkivo, trajno obilježava njezino potomstvo, koje u svojem kasnijem životu zbog majčine debljine u trudnoći može razviti niz poremećaja i oboljenja. Nažalost, Hrvatska je među prvim zemljama u Europi po debljini stanovništva. Zato optimiziranje tjelesne težine oba partnera treba učiniti prije ulaska u postupak liječenja.

– Koliko je važna zdrava prehrana?

– Tip prehrane također znatno doprinosi plodnosti općenito, a i u samim MPO postupcima. Mediteranska prehrana, prehrana s dosta povrća, voća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica, ribe i jaja pridonosi plodnosti. Dok procesirana hrana, poput salama, kobasica, pašteta, slatkiša, slatki i gazirani napitci, različiti pekarski proizvodi pridonose neplodnosti općenito i neuspjehu u MPO postupcima.

– Štete li plodnosti i nezdrave navike – pušenje, alkohol, droge?

– Uz sav naš trud u liječenju, rezultat ćemo puno teže ostvariti ako pušite jer time smanjujete šansu da sami zanesete ili da vam mi pomognemo u zanošenju. Pušenje umanjuje plodnost i žene i muškarca. Rizik za neplodnost kod pušača je veći za 60 posto u odnosu na nepušače. Rizik neuspjeha u liječenju metodama pomognute oplodnje manji je za 50 posto ako par puši. Pušenje kod žene oštećuje samu jajnu stanicu, jajovode, sluznicu maternice u koju se usađuje zametak. Također pušenje umanjuje rezervu jajnih stanica i dovodi ženu do ranije menopauze. Kod muškarca pušenje smanjuje volumen sjemena, ukupan broj spermija, povećava broj abnormalnih spermija i oštećuje sam DNK spermija.

Alkohol i kofein umanjuju plodnost i žene i muškarca i uspjeh liječenja MPO. Ako par ne zanosi ili je već u postupku liječenja, svakako savjetujem da oba partnera ograniče na minimalne količine ili prekinu unos kofeina i alkohola.

---

image

Ranije se uključite u obradu neplodnosti i liječenje, savjetuje dr. Marušić

Shutterstock
---

– Postoje li još neke štetne kemikalije koje povećavaju rizik neplodnosti?

– Nažalost, u našoj okolini postoji i niz kemikalija u hrani i kozmetici, poput pesticida ili herbicida, spojeva iz plastike, teških metala koje bi trebalo pokušati izbjeći u svakodnevnom životu. Izbjegavajući plastičnu ambalažu i pijenje iz plastičnih boca, izloženost ionizirajućem zračenju, pa i, primjerice, stalno nošenje mobitela u džepu u području reproduktivnih organa ili držanje laptopa na trbuhu umjesto na radnom stolu, možemo učiniti puno u zaštiti svoje plodnosti.

Danas na tržištu postoje i različiti dodaci prehrani koji mogu pomoći u povećanju plodnosti para. No nemojte se olako upuštati u njihovo korištenje na savjet prijateljice ili instant internetskog savjetnika, ili ih naručivati online od neprovjerenih proizvođača. Konzultirajte se s vašim liječnikom koji vas vodi kroz vaše liječenje neplodnosti, jer ono što treba nekome drugom možda je vama potpuno nepotrebno ili čak i štetno.

– Koja se dijagnostika provodi prije početka liječenja?

– Osim što par sam može puno učiniti na svojoj plodnosti i povećanju šanse za uspjeh i uz MPO metode, prije samog liječenja liječnik koji vas vodi kroz postupak liječenja treba napraviti detaljnu hormonsku obradu žene, ponekad i hormonsku obradu muškarca, analizu sjemena, tzv. spermiogram, pa ovisno o njemu i daljnju obradu muškarca, detaljan ultrazvučni pregled reproduktivnog sustava, a nerijetko i trodimenzionalni ultrazvučni pregled kako bi se otkrilo postojanje anomalija u razvoju spolnih organa, mogući polipi, miomi ili slično.

Potom slijedi obrada na moguće infekcije spolnih organa. Potrebno je ispitati prohodnost jajovoda i isključiti njihovu začepljenost ili pretjeranu proširenost i ispunjenost tekućinom. Prošireni jajovodi mogu biti rezultat preboljene spolne infekcije za koju pacijentica nije ni znala jer ju je preboljela bez ijednog simptoma, tzv. tihe infekcije poput klamidije, koja izazove velika oštećenja a da pacijentica nije imala nijedan simptom. Ako se neke abnormalnosti otkriju, potrebno ih je otkloniti prije postupaka pomognute oplodnje. Primjerice, ako ste otkrili proširene jajovode, potrebno ih je kirurški otkloniti prije postupka pomognute oplodnje jer tekućina koja se u njima skuplja ispire zametak iz maternice i čak djeluje toksično na samu jajnu stanicu i na zametak.

Ako uočimo hormonski disbalans, primjerice poremećaj rada štitne žlijezde, potrebno je izbalansirati hormonski status, što će znatno poboljšati plodnost para, možda dovesti i do spontane trudnoće. Potrebno je izbalansirati i metabolički i vitaminski status, a sve u svrhu povećanja uspjeha liječenja. Dakle, potrebno je da se neplodni par dobro pripremi za postupak, a i liječnik koji će postupak izvoditi, sve u cilju manjeg odustajanja tijekom postupka, neželjenih iznenađenja i povećanja uspješnosti postupka. Jako je važno pacijentima istaknuti važnost ovih koraka, jer im se u trenutku kad ne zanesu sami jako "žuri" u postupak liječenja, a pretjerana žurba ovdje može biti kontraproduktivna, dok dobra priprema povećava uspjeh.

– Koliko je bitna i psihološka podrška, jer ovaj je postupak za mnoge iznimno stresno razdoblje?

– U postupku je važno da se protokol liječenja individualizira prema svakoj pacijentici, prema njezinu hormonskom statusu i pričuvi jajnih stanica, a iznad svega poštujući i njezino tijelo i njezine želje i strahove. U samom postupku važno je osjećati se sigurno, na vrijeme upozoriti liječnika koji vas vodi na sve tegobe, jer pacijenti koji su pod iznimnim stresom za vrijeme liječenja imaju lošije ishode postupaka. Ovo je iznimno zahtjevno emocionalno razdoblje za par i važno je naći način da se opustite, ohrabrite, da vjerujete svojem liječniku, kao i u pozitivan ishod liječenja. Da je stres važan čimbenik, pokazuje nerijetka činjenica da par nakon liječenja i ostvarenja trudnoće u MPO postupku postigne spontanu trudnoću.

Uspješnost prvog postupka MPO – stimulacije ovulacije i vraćanja zametka – nešto je manji, obično smo drugi put pametniji jer unatoč svim brojevima koje imamo prije postupka, pacijentica može reagirati lošije ili pretjerano na našu stimulaciju. Brojevi su jedno, stvarna reakcija nešto drugo. Nema unaprijed savršene formule. A i stres i neizvjesnost kod samog para zasigurno smanjuje uspjeh prvog postupka. Ako ne zanese u prvom pokušaju liječenja, obično pokušamo napraviti korekcije, i liječeni par i mi sami, kako bi sljedećim postupkom naš rezultat bio pozitivan.

---

image

Najčešći uzrok neplodnosti danas je dob partnera kad se odlučuju za roditeljstvo, kaže dr. Marušić

Privatni album
---

– Što ako imamo dva-tri puta neuspjeli postupak MPO?

– Ako je par prošao nekoliko postupaka MPO i nije došlo do trudnoće, tada počinje i naša i njihova frustracija. Potrebno je obaviti detaljnije dijagnostičke pretrage koje bi eventualno mogle pomoći, posebice ako dobijemo zametke i ne dolazi do trudnoće. To stanje nazivamo ponavljana implantacijska pogreška, engleski RIF (repetitive implantation failure). I tu je, kao i kod primarne obrade, nepotrebno obavljati čitave palete obrade i testova, nego opet treba individualno, prema analizi dotadašnjih stimulacija i ishoda, potražiti mogući problem i provesti moguće ciljano liječenje. Ponekad u takvoj obradi otkrijemo da je netko od partnera nosilac neke kromosomske bolesti, nekog poremećaja u koagulacijskom ili imunosnom sustavu.

Nakon otkrića uzroka ponavljanog neuspjeha provodimo ciljano liječenje, lijekovima ili različitim postupcima i intervencijama, no, nažalost, kod nekih pacijenata ne nalazimo uzrok ponavljajućih loših ishoda, to je tzv. idiopatska ponavljana implantacijska pogreška, a na nju medicina još nema odgovor.

– Kod kojih parova imate najmanji uspjeh?

– Najteže liječimo parove starije životne dobi, pacijentice s jako niskom rezervom jajnih stanica, te pacijente s nedostatkom spermija u ejakulatu, koje dobijemo tek biopsijom testisa.

– Koji je vaš savjet za kraj?

– Poruka je svakako čuvati svoje reproduktivno zdravlje i na vrijeme planirati trudnoću ako je moguće, a ako ne možete zanijeti, na vrijeme zatražite pomoć, a to je godina dana nezaštićenih spolnih odnosa, pa i ranije ako već znate za bolest koja je mogla umanjiti vašu plodnost ili ste prešli 35 godina. Ranije se uključite u obradu neplodnosti i liječenje. Učinite što je u vašim mogućnostima, a može nam pomoći, i zajedno s nama liječnicima vjerujte u uspjeh.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neplodnost u porastu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => neplodnost u porastu 2 0 11042 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-20 08:00:36 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-21 09:58:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-21 09:58:29 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što parovi mogu učiniti kako bi povećali šansu za uspjeh MPO postupka? Dr. Marušić savjetuje: Treba se dobro pripremiti page_title=Što parovi mogu učiniti kako bi povećali šansu za uspjeh MPO postupka? Dr. Marušić savjetuje: Treba se dobro pripremiti [metakey] => IVF, MPO, medicinski potpomognuta oplodnja, jelena marušić, trudnoća, trudnica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26810337.png","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26808198.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26810338.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26810342.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, Privatni album","Privatni album","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Koliko su va\u017ene\u00a0tjelesna te\u017eina i prehrana, koliko na postupak utje\u010du kemikalije iz okoli\u0161a, a koliko psiholo\u0161ka podr\u0161ka? Dr. Maru\u0161i\u0107 dala nam je odgovore<\/p>","

Naj\u010de\u0161\u0107i uzrok neplodnosti danas je dob partnera kad se odlu\u010duju za roditeljstvo, ka\u017ee dr. Maru\u0161i\u0107<\/p>","

Prije MPO postupka radi se detaljna hormonska obrada \u017eene, a ponekad i mu\u0161karca<\/p>","

Ranije se uklju\u010dite\u00a0u obradu neplodnosti i lije\u010denje, savjetuje dr. Maru\u0161i\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1105x754","hd_26810337_1920.png":"1920x1080","k_26810337_1280.png":"1280x1280","k_26810337_1024.png":"1024x1024","k_26810337_640.png":"640x640","k_26810337_480.png":"480x480","k_26810337_340.png":"340x340","k_26810337_220.png":"220x220","o_26810337_1280.png":"1280x873","o_26810337_1024.png":"1024x698","o_26810337_640.png":"640x436","o_26810337_480.png":"480x327","o_26810337_340.png":"340x232","o_26810337_220.png":"220x150","h_26810337_1280.png":"1280x854","h_26810337_1024.png":"1024x683","h_26810337_640.png":"640x427","h_26810337_480.png":"480x320","h_26810337_340.png":"340x227","h_26810337_220.png":"220x147","pp_26810337_1280.png":"1280x1628","pp_26810337_1024.png":"1024x1303","pp_26810337_640.png":"640x814","pp_26810337_480.png":"480x611","pp_26810337_340.png":"340x432","pp_26810337_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x2843","hd_26808198_1920.jpg":"1920x1080","k_26808198_1280.jpg":"1280x1280","k_26808198_1024.jpg":"1024x1024","k_26808198_640.jpg":"640x640","k_26808198_480.jpg":"480x480","k_26808198_340.jpg":"340x340","k_26808198_220.jpg":"220x220","o_26808198_1280.jpg":"1280x1895","o_26808198_1024.jpg":"1024x1516","o_26808198_640.jpg":"640x947","o_26808198_480.jpg":"480x710","o_26808198_340.jpg":"340x503","o_26808198_220.jpg":"220x325","h_26808198_1280.jpg":"1280x854","h_26808198_1024.jpg":"1024x683","h_26808198_640.jpg":"640x427","h_26808198_480.jpg":"480x320","h_26808198_340.jpg":"340x227","h_26808198_220.jpg":"220x147","pp_26808198_1280.jpg":"1280x1628","pp_26808198_1024.jpg":"1024x1303","pp_26808198_640.jpg":"640x814","pp_26808198_480.jpg":"480x611","pp_26808198_340.jpg":"340x432","pp_26808198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26810338_1920.jpg":"1920x1080","k_26810338_1280.jpg":"1280x1280","k_26810338_1024.jpg":"1024x1024","k_26810338_640.jpg":"640x640","k_26810338_480.jpg":"480x480","k_26810338_340.jpg":"340x340","k_26810338_220.jpg":"220x220","o_26810338_1280.jpg":"1280x854","o_26810338_1024.jpg":"1024x683","o_26810338_640.jpg":"640x427","o_26810338_480.jpg":"480x320","o_26810338_340.jpg":"340x226","o_26810338_220.jpg":"220x146","h_26810338_1280.jpg":"1280x854","h_26810338_1024.jpg":"1024x683","h_26810338_640.jpg":"640x427","h_26810338_480.jpg":"480x320","h_26810338_340.jpg":"340x227","h_26810338_220.jpg":"220x147","pp_26810338_1280.jpg":"1280x1628","pp_26810338_1024.jpg":"1024x1303","pp_26810338_640.jpg":"640x814","pp_26810338_480.jpg":"480x611","pp_26810338_340.jpg":"340x432","pp_26810338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26810342_1920.jpg":"1920x1080","k_26810342_1280.jpg":"1280x1280","k_26810342_1024.jpg":"1024x1024","k_26810342_640.jpg":"640x640","k_26810342_480.jpg":"480x480","k_26810342_340.jpg":"340x340","k_26810342_220.jpg":"220x220","o_26810342_1280.jpg":"1280x853","o_26810342_1024.jpg":"1024x682","o_26810342_640.jpg":"640x426","o_26810342_480.jpg":"480x320","o_26810342_340.jpg":"340x226","o_26810342_220.jpg":"220x146","h_26810342_1280.jpg":"1280x854","h_26810342_1024.jpg":"1024x683","h_26810342_640.jpg":"640x427","h_26810342_480.jpg":"480x320","h_26810342_340.jpg":"340x227","h_26810342_220.jpg":"220x147","pp_26810342_1280.jpg":"1280x1628","pp_26810342_1024.jpg":"1024x1303","pp_26810342_640.jpg":"640x814","pp_26810342_480.jpg":"480x611","pp_26810342_340.jpg":"340x432","pp_26810342_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7477390 Threads: 2 Questions: 1603093040 Slow queries: 4759209 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110593870 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/sto-parovi-mogu-uciniti-kako-bi-povecali-sansu-za-uspjeh-mpo-postupka-dr-marusic-savjetuje-treba-se-dobro-pripremiti-1374170 [printLink] => /mozaik/zdravlje/sto-parovi-mogu-uciniti-kako-bi-povecali-sansu-za-uspjeh-mpo-postupka-dr-marusic-savjetuje-treba-se-dobro-pripremiti-1374170?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 620767 [name] => IVF [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-19 17:16:51 [main_article_id] => 0 [alias] => ivf [link] => /tag/ivf ) [1] => stdClass Object ( [id] => 157610 [name] => mpo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mpo [link] => /tag/mpo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 642474 [name] => medicinski potpomognuta oplodnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-29 23:21:51 [main_article_id] => 0 [alias] => medicinski-potpomognuta-oplodnja [link] => /tag/medicinski-potpomognuta-oplodnja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 642776 [name] => jelena marušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-03 13:44:10 [main_article_id] => 0 [alias] => jelena-marusic [link] => /tag/jelena-marusic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 417353 [name] => trudnoća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trudnoca [link] => /tag/trudnoca ) [5] => stdClass Object ( [id] => 511642 [name] => trudnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trudnica [link] => /tag/trudnica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neplodnost u porastu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što parovi mogu učiniti kako bi povećali šansu za uspjeh MPO postupka? Dr. Marušić savjetuje: Treba se dobro pripremiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26810337.png [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, Privatni album [mainImageDesc] =>

Koliko su važne tjelesna težina i prehrana, koliko na postupak utječu kemikalije iz okoliša, a koliko psihološka podrška? Dr. Marušić dala nam je odgovore

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26810337.png [title] =>

Koliko su važne tjelesna težina i prehrana, koliko na postupak utječu kemikalije iz okoliša, a koliko psihološka podrška? Dr. Marušić dala nam je odgovore

Shutterstock, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26808198.jpg [title] =>

Najčešći uzrok neplodnosti danas je dob partnera kad se odlučuju za roditeljstvo, kaže dr. Marušić

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26810338.jpg [title] =>

Prije MPO postupka radi se detaljna hormonska obrada žene, a ponekad i muškarca

Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26810342.jpg [title] =>

Ranije se uključite u obradu neplodnosti i liječenje, savjetuje dr. Marušić

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Neplodnost je stalno u blagom porastu i postaje ozbiljan javnozdravstveni problem. Između 15 i 20 posto parova traži pomoć u klinikama za medicinski pomognutu oplodnju (MPO).

O ovom problemu i suvremenim mogućnostima liječenja razgovaramo s izv. prof. prim. dr. sc. Jelenom Marušić, ginekologinjom endokrinologinjom iz Centra za žensko zdravlje Hormona, djelatnicom Medicinskog fakulteta u Splitu, Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija te suradnicom na Zavodu za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju KBC-a Split.

---

---

– Plodnost čovjeka manja je nego kod drugih vrsta. Plodnost žena opada poslije 27. godine života, ozbiljnije nakon 34. godine, a plodnost muškarca s početkom njegovih četrdesetih. I do 20 posto parova traži pomoć u klinikama za medicinski pomognutu oplodnju (MPO). Kod 15 posto parova neplodnost je nepoznatog uzroka, a od poznatih najčešćih razloga neplodnosti para su muški čimbenik neplodnosti, koji je u porastu, sindrom policističnih jajnika i endometrioza, kao najčešći ženski uzrok neplodnosti.

– Ipak, mogućnosti liječenja značajno su napredovale?

– Točno. Uspješnost metoda pomognute oplodnje znatno je porasla, kao i broj rođene djece u ukupnom natalitetu u zemljama širom svijeta iz ovakvih postupaka. Stopa uspješnosti ovisi o dobi žene, pa je, primjerice, od 40. do 42. godine života uspjeh liječenja oko 10 posto, a poslije 45. godine života žene svega jedan posto.

– Koji su najčešći uzroci neplodnosti?

– Najčešći uzrok neplodnosti danas je dob partnera kad se odlučuju za roditeljstvo. Više od 20 posto liječenih parova imaju preko 40 godina. I kad u liječenju postupcima stimulacije ovulacije i oplodnje dođemo do zametaka kod takvih parova, veliki broj tih zametaka nije kromosomski uredan i trudnoća se ne postiže. Promicanje ranijeg rađanja i očuvanja plodnosti mladih izbjegavanjem štetnih čimbenika trebala bi biti nacionalna strategija. Promicanje zdravih životnih navika općenito, a posebice u smislu izbjegavanja štetnih čimbenika plodnosti, trebalo bi biti tema srednjoškolskih i fakultetskih izbornih predmeta, više o toj temi trebalo bi biti prisutno u časopisima za žene, televizijskim i radijskim emisijama, na portalima i društvenim mrežama.

---

image

Prije MPO postupka radi se detaljna hormonska obrada žene, a ponekad i muškarca

Shutterstock
---

– Je li točno da i tjelesna težina osobe može biti problem? Može li debljina biti uzrok neplodnosti?

– Često se susrećem s premršavim ili, puno češće, s pretilim pacijentima. Debljina na različite načine dovodi do neplodnosti, ali i znatno smanjuje uspjeh metoda pomognute oplodnje. Također, komplikacije koje se mogu dogoditi kod pretilih u samim postupcima pomognute oplodnje statistički su znatno češće nego kod pacijentica normalne tjelesne težine, a da ne govorim o češćim pobačajima i rizičnim trudnoćama kod njih ako se trudnoća ostvari. Danas se također ističe ono o čemu donedavno nismo znali ništa, a to su epigenetske mutacije. Debljina majke, sa svim faktorima koje izlučuje njezino masno tkivo, trajno obilježava njezino potomstvo, koje u svojem kasnijem životu zbog majčine debljine u trudnoći može razviti niz poremećaja i oboljenja. Nažalost, Hrvatska je među prvim zemljama u Europi po debljini stanovništva. Zato optimiziranje tjelesne težine oba partnera treba učiniti prije ulaska u postupak liječenja.

– Koliko je važna zdrava prehrana?

– Tip prehrane također znatno doprinosi plodnosti općenito, a i u samim MPO postupcima. Mediteranska prehrana, prehrana s dosta povrća, voća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica, ribe i jaja pridonosi plodnosti. Dok procesirana hrana, poput salama, kobasica, pašteta, slatkiša, slatki i gazirani napitci, različiti pekarski proizvodi pridonose neplodnosti općenito i neuspjehu u MPO postupcima.

– Štete li plodnosti i nezdrave navike – pušenje, alkohol, droge?

– Uz sav naš trud u liječenju, rezultat ćemo puno teže ostvariti ako pušite jer time smanjujete šansu da sami zanesete ili da vam mi pomognemo u zanošenju. Pušenje umanjuje plodnost i žene i muškarca. Rizik za neplodnost kod pušača je veći za 60 posto u odnosu na nepušače. Rizik neuspjeha u liječenju metodama pomognute oplodnje manji je za 50 posto ako par puši. Pušenje kod žene oštećuje samu jajnu stanicu, jajovode, sluznicu maternice u koju se usađuje zametak. Također pušenje umanjuje rezervu jajnih stanica i dovodi ženu do ranije menopauze. Kod muškarca pušenje smanjuje volumen sjemena, ukupan broj spermija, povećava broj abnormalnih spermija i oštećuje sam DNK spermija.

Alkohol i kofein umanjuju plodnost i žene i muškarca i uspjeh liječenja MPO. Ako par ne zanosi ili je već u postupku liječenja, svakako savjetujem da oba partnera ograniče na minimalne količine ili prekinu unos kofeina i alkohola.

---

image

Ranije se uključite u obradu neplodnosti i liječenje, savjetuje dr. Marušić

Shutterstock
---

– Postoje li još neke štetne kemikalije koje povećavaju rizik neplodnosti?

– Nažalost, u našoj okolini postoji i niz kemikalija u hrani i kozmetici, poput pesticida ili herbicida, spojeva iz plastike, teških metala koje bi trebalo pokušati izbjeći u svakodnevnom životu. Izbjegavajući plastičnu ambalažu i pijenje iz plastičnih boca, izloženost ionizirajućem zračenju, pa i, primjerice, stalno nošenje mobitela u džepu u području reproduktivnih organa ili držanje laptopa na trbuhu umjesto na radnom stolu, možemo učiniti puno u zaštiti svoje plodnosti.

Danas na tržištu postoje i različiti dodaci prehrani koji mogu pomoći u povećanju plodnosti para. No nemojte se olako upuštati u njihovo korištenje na savjet prijateljice ili instant internetskog savjetnika, ili ih naručivati online od neprovjerenih proizvođača. Konzultirajte se s vašim liječnikom koji vas vodi kroz vaše liječenje neplodnosti, jer ono što treba nekome drugom možda je vama potpuno nepotrebno ili čak i štetno.

– Koja se dijagnostika provodi prije početka liječenja?

– Osim što par sam može puno učiniti na svojoj plodnosti i povećanju šanse za uspjeh i uz MPO metode, prije samog liječenja liječnik koji vas vodi kroz postupak liječenja treba napraviti detaljnu hormonsku obradu žene, ponekad i hormonsku obradu muškarca, analizu sjemena, tzv. spermiogram, pa ovisno o njemu i daljnju obradu muškarca, detaljan ultrazvučni pregled reproduktivnog sustava, a nerijetko i trodimenzionalni ultrazvučni pregled kako bi se otkrilo postojanje anomalija u razvoju spolnih organa, mogući polipi, miomi ili slično.

Potom slijedi obrada na moguće infekcije spolnih organa. Potrebno je ispitati prohodnost jajovoda i isključiti njihovu začepljenost ili pretjeranu proširenost i ispunjenost tekućinom. Prošireni jajovodi mogu biti rezultat preboljene spolne infekcije za koju pacijentica nije ni znala jer ju je preboljela bez ijednog simptoma, tzv. tihe infekcije poput klamidije, koja izazove velika oštećenja a da pacijentica nije imala nijedan simptom. Ako se neke abnormalnosti otkriju, potrebno ih je otkloniti prije postupaka pomognute oplodnje. Primjerice, ako ste otkrili proširene jajovode, potrebno ih je kirurški otkloniti prije postupka pomognute oplodnje jer tekućina koja se u njima skuplja ispire zametak iz maternice i čak djeluje toksično na samu jajnu stanicu i na zametak.

Ako uočimo hormonski disbalans, primjerice poremećaj rada štitne žlijezde, potrebno je izbalansirati hormonski status, što će znatno poboljšati plodnost para, možda dovesti i do spontane trudnoće. Potrebno je izbalansirati i metabolički i vitaminski status, a sve u svrhu povećanja uspjeha liječenja. Dakle, potrebno je da se neplodni par dobro pripremi za postupak, a i liječnik koji će postupak izvoditi, sve u cilju manjeg odustajanja tijekom postupka, neželjenih iznenađenja i povećanja uspješnosti postupka. Jako je važno pacijentima istaknuti važnost ovih koraka, jer im se u trenutku kad ne zanesu sami jako "žuri" u postupak liječenja, a pretjerana žurba ovdje može biti kontraproduktivna, dok dobra priprema povećava uspjeh.

– Koliko je bitna i psihološka podrška, jer ovaj je postupak za mnoge iznimno stresno razdoblje?

– U postupku je važno da se protokol liječenja individualizira prema svakoj pacijentici, prema njezinu hormonskom statusu i pričuvi jajnih stanica, a iznad svega poštujući i njezino tijelo i njezine želje i strahove. U samom postupku važno je osjećati se sigurno, na vrijeme upozoriti liječnika koji vas vodi na sve tegobe, jer pacijenti koji su pod iznimnim stresom za vrijeme liječenja imaju lošije ishode postupaka. Ovo je iznimno zahtjevno emocionalno razdoblje za par i važno je naći način da se opustite, ohrabrite, da vjerujete svojem liječniku, kao i u pozitivan ishod liječenja. Da je stres važan čimbenik, pokazuje nerijetka činjenica da par nakon liječenja i ostvarenja trudnoće u MPO postupku postigne spontanu trudnoću.

Uspješnost prvog postupka MPO – stimulacije ovulacije i vraćanja zametka – nešto je manji, obično smo drugi put pametniji jer unatoč svim brojevima koje imamo prije postupka, pacijentica može reagirati lošije ili pretjerano na našu stimulaciju. Brojevi su jedno, stvarna reakcija nešto drugo. Nema unaprijed savršene formule. A i stres i neizvjesnost kod samog para zasigurno smanjuje uspjeh prvog postupka. Ako ne zanese u prvom pokušaju liječenja, obično pokušamo napraviti korekcije, i liječeni par i mi sami, kako bi sljedećim postupkom naš rezultat bio pozitivan.

---

image

Najčešći uzrok neplodnosti danas je dob partnera kad se odlučuju za roditeljstvo, kaže dr. Marušić

Privatni album
---

– Što ako imamo dva-tri puta neuspjeli postupak MPO?

– Ako je par prošao nekoliko postupaka MPO i nije došlo do trudnoće, tada počinje i naša i njihova frustracija. Potrebno je obaviti detaljnije dijagnostičke pretrage koje bi eventualno mogle pomoći, posebice ako dobijemo zametke i ne dolazi do trudnoće. To stanje nazivamo ponavljana implantacijska pogreška, engleski RIF (repetitive implantation failure). I tu je, kao i kod primarne obrade, nepotrebno obavljati čitave palete obrade i testova, nego opet treba individualno, prema analizi dotadašnjih stimulacija i ishoda, potražiti mogući problem i provesti moguće ciljano liječenje. Ponekad u takvoj obradi otkrijemo da je netko od partnera nosilac neke kromosomske bolesti, nekog poremećaja u koagulacijskom ili imunosnom sustavu.

Nakon otkrića uzroka ponavljanog neuspjeha provodimo ciljano liječenje, lijekovima ili različitim postupcima i intervencijama, no, nažalost, kod nekih pacijenata ne nalazimo uzrok ponavljajućih loših ishoda, to je tzv. idiopatska ponavljana implantacijska pogreška, a na nju medicina još nema odgovor.

– Kod kojih parova imate najmanji uspjeh?

– Najteže liječimo parove starije životne dobi, pacijentice s jako niskom rezervom jajnih stanica, te pacijente s nedostatkom spermija u ejakulatu, koje dobijemo tek biopsijom testisa.

– Koji je vaš savjet za kraj?

– Poruka je svakako čuvati svoje reproduktivno zdravlje i na vrijeme planirati trudnoću ako je moguće, a ako ne možete zanijeti, na vrijeme zatražite pomoć, a to je godina dana nezaštićenih spolnih odnosa, pa i ranije ako već znate za bolest koja je mogla umanjiti vašu plodnost ili ste prešli 35 godina. Ranije se uključite u obradu neplodnosti i liječenje. Učinite što je u vašim mogućnostima, a može nam pomoći, i zajedno s nama liječnicima vjerujte u uspjeh.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, Privatni album Privatni album Shutterstock Shutterstock
Shutterstock, Privatni album

Koliko su važne tjelesna težina i prehrana, koliko na postupak utječu kemikalije iz okoliša, a koliko psihološka podrška? Dr. Marušić dala nam je odgovore

Privatni album

Najčešći uzrok neplodnosti danas je dob partnera kad se odlučuju za roditeljstvo, kaže dr. Marušić

Shutterstock

Prije MPO postupka radi se detaljna hormonska obrada žene, a ponekad i muškarca

Shutterstock

Ranije se uključite u obradu neplodnosti i liječenje, savjetuje dr. Marušić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/sto-parovi-mogu-uciniti-kako-bi-povecali-sansu-za-uspjeh-mpo-postupka-dr-marusic-savjetuje-treba-se-dobro-pripremiti-1374170 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=09c0149a0cfb29f91fd96b54ee56ed7e7af4c7ec [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+parovi+mogu+u%C4%8Diniti+kako+bi+pove%C4%87ali+%C5%A1ansu+za+uspjeh+MPO+postupka%3F+Dr.+Maru%C5%A1i%C4%87+savjetuje%3A+Treba+se+dobro+pripremiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsto-parovi-mogu-uciniti-kako-bi-povecali-sansu-za-uspjeh-mpo-postupka-dr-marusic-savjetuje-treba-se-dobro-pripremiti-1374170 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsto-parovi-mogu-uciniti-kako-bi-povecali-sansu-za-uspjeh-mpo-postupka-dr-marusic-savjetuje-treba-se-dobro-pripremiti-1374170 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neplodnost u porastu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Zdravljeneplodnost u porastu

Što parovi mogu učiniti kako bi povećali šansu za uspjeh MPO postupka? Dr. Marušić savjetuje: Treba se dobro pripremiti

Piše Javorka Luetić
21. ožujka 2024. - 10:58
Koliko su važne tjelesna težina i prehrana, koliko na postupak utječu kemikalije iz okoliša, a koliko psihološka podrška? Dr. Marušić dala nam je odgovoreShutterstock, Privatni album

Neplodnost je stalno u blagom porastu i postaje ozbiljan javnozdravstveni problem. Između 15 i 20 posto parova traži pomoć u klinikama za medicinski pomognutu oplodnju (MPO).

O ovom problemu i suvremenim mogućnostima liječenja razgovaramo s izv. prof. prim. dr. sc. Jelenom Marušić, ginekologinjom endokrinologinjom iz Centra za žensko zdravlje Hormona, djelatnicom Medicinskog fakulteta u Splitu, Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija te suradnicom na Zavodu za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju KBC-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 22:53