StoryEditor
Roditelji i djecaOdgojni recepti

Tinejdžeri su uvjereni da znaju sve o seksu, a roditelji često izbjegavaju delikatnu temu: pedagog donosi savjete za obje strane

Piše Marko Juhant
7. rujna 2020. - 17:54
Shutterstock

Kad roditelji žele načeti važne životne teme, tinejdžeri to osjete. Kada im najavimo razgovor, oni ga pokušavaju zaustaviti ili odgoditi. Mama želi razgovarati s djevojkom o seksu. Što slijedi? Što kaže njezina tinejdžerica?

"Već sve znam!"

Što uopće nije točno. Nema pojma, pogotovo ne na korisnoj razini. Želi ostaviti dojam da je razgovor nepotreban, budući da smo do sada obavili dobar odgojno-obrazovni rad. Ne zna dovoljno o ljubavi, seksu, cigaretama, drogama, prekomjernoj upotrebi računala, telefona, čokolade, spavanju po cijele dane, čestom mijenjanju momaka i cura, odgovornom ponašanju i slično.

"Znam, mama, da sam još premlada!"

Ovo je još jedan način da izbjegne razgovor na način da vas naoko podržava. Istina je da ona zna da je još uvijek premlada, ali istina je i da tinejdžeri radije biraju ono što im više odgovara, umjesto onoga što je pametno.

"Ja i moje kolegice s tim nemamo nikakve veze!"

Dobro, recimo da im vjerujemo da je tako! Na chatu razgovaraju o dječacima, ali o seksu uopće ne. Nije točno, baš djevojke su vrlo zainteresirane za ovu temu i mogu se dobro umrežiti. Ne zaboravimo da tinejdžere preplavljuju snažni osjećaji s kojima se još ne znaju nositi i ne znaju kako ih prevladati.

"Možemo li razgovarati o tome kasnije? Sad moram... "

Pokušava se odmaknuti od teme i dovesti nas u situaciju da zaboravimo na razgovor, kasnije neće biti vremena, ili će razgovor postati besmislen, misli.

"Mama! Zar ti meni ne vjeruješ?!"

Pokušava izazvati osjećaj krivnje zbog kojeg ćete možda odustati. U posljednje se vrijeme ponaša jako dobro, ali možda bismo joj trebali zaista više vjerovati. Takvo razmišljanje vas udaljava od inzistiranja na razgovoru. Stanite i promislite!

Kad morate nekoga iskritizirati

Rp./Kritiku počnite riječju 'kad'

Vrlo dobro poznajete čarobnu riječ za djecu: "Molim, hvala." Mnogi, međutim, ne znaju riječ "kada", koju roditelji trebaju koristiti i čiji je učinak čudesan, ali ne znaju.

Problemi s drugim ljudima, odraslima, djecom i tinejdžerima ne mogu se izbjeći. Situacija se usložnjava kada želite s tim osobama razgovarati. Mnogi to odgađate jer se bojite da ćete samo pogoršati stvari. Već imate svoje iskustvo. Izraz kada jedna je dobro osmišljena riječ, koja donosi toleranciju u razgovor i poboljšava mogućnosti rješavanja problema.

Evo kako obično započinjemo razgovore, a kako bismo trebali:

"Opet kasniš. Koliko je sati? Pa, bicikl sam ti dopustila samo pod uvjetom da se na vrijeme vratiš kući! "

Ili ovako:

"Kad zakasniš, brinem se da ti se nešto nije dogodilo, pogotovo ako si s biciklom!"

"Znala sam da opet nećeš doći, a obećala si da ćemo ići kod Novakovih danas navečer! Poklon sam već zamotala! Nazvala sam te, ali nisi odgovarala na poziv! Sad mogu sve skupa baciti!"

Ili ovako:

"Kad toliko zakasniš, onda sam ja uzalud zamotavala poklon, pa ne znam jesam li više ljuta ili razočarana! Sjećaš li se zašto si dobila telefon?!"

"Opet si dobila jedinicu, a ja sam to saznala sasvim slučajno preko interneta! A sada još i lažeš! "
Ili ovako:

"Kad dobiješ lošu ocjenu, reci mi. Napravit ćeš plan kako ćeš popraviti ocjenu. Ovako, kad saznam preko pošte, samo me sramotiš!"

"Koliko ću puta morati jesti preslanu salatu! Zar ne možeš zapamtiti da ja NE VOLIM PRESLANO? "

Ili ovako:

"Kad presoliš salatu, pitam se je li ti zaista svejedno što serviraš hranu koju ja ne volim!"

Nakon nekoliko ovakvih primjera, možete prosuditi da je takav početak razgovora manje uvredljiv, a ipak kažete sve što biste rekli i inače. Opcije razgovora su otvorene, nema mjesta uvrijeđenosti, pa ponekad prije ili kasnije dođe do promjena koje ste priželjkivali. Naravno, uz malo vježbe. No, prepirku i svađu izbjegli ste samo jednom malom riječju. Isplati se!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 07:35