StoryEditorOCM
ZdravljeOBEĆAVAJUĆI UČINCI

Ovaj čaj daje energiju, pomaže kod mršavljenja i razbija masnoću; Toliko ima benefita da i Messi luduje za njim

Piše Ana Špoljarić/Živim
30. travnja 2024. - 13:52

Unatoč gorkom okusu, među omiljenim napitkom Argentinaca, popularnijim i od kave smjestio se čaj Yerba mate. Zagovornici tvrde da ovaj napitak pomaže kod mršavljenja, ubrzava metabolizam, razbija masnoću te da može poboljšati fizičku izvedbu i povećati razinu energije. Ne čudi stoga da se među poznatim ljubiteljima i ambasadorima ovog čarobnog napitka istaknuo slavni nogometaš Lionel Messi i mnogi njegovi sunarodnjaci.

Priprema i posluživanje

Ispijanje Yerba Mate čaja u Južnoj Americi ima svoju tradiciju. Ispija se topao ili ohlađen iz posebne šalice s metalnom slamkom koja se zove bombilla. Za čaj se koriste lišće i stabljika biljke Ilex paraguariensis, a sam proces podrazumijeva potapanje biljke u vreloj vodi. Čaj se često poslužuje s pregorenim šećerom, limunovim sokom ili mlijekom.

Yerba mate čaj je pun kofeina i daje sličan energetski poticaj kao kava, međutim, kako ističu ljubitelji, njegovim ispijanjem se osjećaju puno bolje. S 80 miligrama kofeina po šalici, yerba mate sadrži približno istu količinu kofeina kao šalica kave. Siguran je stimulans živčanog sustava, a prema nekim istraživanjima prva jutarnja šalica mate čaja može pomoći u skidanju kilograma. Istraživači iz Brazila rekli su kako ovaj zeleni napitak ima obećavajuće efekte u borbi protiv pretilosti, a južnokorejska studija pokazala je da ljudi s prekomjernom težinom koji su uzimali kapsule yerba mate svaki dan gubili do 0,7 kg. Drugi su radovi otkrili slične dobrobiti. Studija iz 2018. u Norveškoj testirala je dodatak prehrani na 11 muških biciklista i otkrila da povećava količinu sagorjele masti tijekom vježbanja.

image
Shutterstock

Yerba čaj je također bogat polifenolima, moćnim spojevima koji pospješuju metabolizam i drugim hranjivim tvarima uključujući antioksidansima, aminokiselinama, vitaminima i mineralima.

- Iako je prepun antioksidansa i drugih stimulansa, učinak na mršavljenje također bi mogao biti posljedica kofeina - smatra dijetetičar dr. Duane Mellor sa Sveučilišta Aston.

Yerba mate može pomoći u sprječavanju infekcija od bakterija, parazita i gljivica. Neke starije studije otkrile su da visoka doza ekstrakta Yerba mate deaktivira Escherichia coli, bakteriju koja uzrokuje simptome trovanja hranom poput grčeva u želucu i proljeva. Spojevi u ovom napitku također mogu spriječiti rast Malassezia furfur, vrste gljivice odgovorne za ljuskavu kožu, perut i određene kožne osipe. Ipak, potrebna su kvalitetnija i novija istraživanja na tom području.

Kofein u ovom čaju može izazvati nuspojave uključujući:

Malo je vjerojatno da će Yerba mate naškoditi zdravim odraslim osobama koje ga povremeno piju.

bol u želucu

probleme sa spavanjem.

osjećaj nervoze

ubrzan rad srca

- Stoga, preporučuje se prije konzumacije Yerba čaja posavjetovati se s liječnikom - zaključuju iz Mayo Clinic,piše Živim.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 13:53