StoryEditorOCM
ZdravljeBOLJE SPRIJEČITI

Kreće sezona prehlada i gripa: Ovo je pet namirnica najboljih za prevenciju bolesti, a ima ih gotovo svako kućanstvo

Piše Nina Čiča/Živim.hr
7. studenog 2023. - 07:00

Prehlade se često prenose zrakom jer se virusi kašljanjem i kihanjem raspršuju u zrak. Nakon što ih udahnemo i bolest se razvije, javljaju se simptomi poput začepljenog nosa, curenja iz nosa, grebanja i boli u grlu, kihanja, suznih očiju i povišene tjelesne temperature. no prije nego što posegnete za lijekovima, isprobajte neke potpuno prirodne načine da se riješite simptoma prehlade i gripe i istodobno ojačate svoj imunitet, piše Živim.hr

Ovo je pet najboljih namirnica za one koji ne mogu pobjeći sezonskim bolestima.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je odličan prirodan sastojak koji se može koristiti i za jačanje imunološkog sustava. Ono može pomoći u smanjenju upale u tijelu, a polifenoli koje sadrži pomažu u jačanju imuniteta tako što aktiviraju glavne obrambene mehanizme u tijelu. Zagrijavanjem maslinovo ulje postaje manje učinkovito kao lijek protiv zimskih bolesti pa ga konzumirajte bilo hladno ili na sobnoj temperaturi i to u kombinaciji s kvalitetnim acetom balsamicom i malo hrskavog kruha koji možete njime natopiti.

Med

Med je još jedno fantastično prirodno sredstvo koje se često koristi protiv grlobolje i prehlade zbog svog umirujućeg djelovanja. Med sadrži i antioksidanse te ima antibakterijska i antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv virusa i bakterija.

Bobičasto voće

Bobičasto voće obiluje vitaminom C, što ga čini idealnim lijekom za običnu prehladu. Vitamin C pomaže tijelu u proizvodnji antitijela, a to su zapravo proteini čija je uloga borba protiv patogena. Jagode, kupine i maline odlični su izvori vitamina C i lako ih možete dodati u svoj jelovnik kako biste dodatno osnažili svoj imunitet.

Masna riba

Masna riba je bogata omega 3 masnim kiselinama koje mogu pomoći imunološkom sustavu da učinkovitije radi. Omega 3 masne kiseline imaju snažna protuupalna svojstva koja imaju važnu ulogu u smanjenju upale. Konzumacija masne ribe općenito se preporučuje kao sastavni dio zdrave prehrane pa, ako je već prisutna na vaše jelovniku, u sezoni prehlade i gripe dodatno povećajte njezin unos kako biste pomogli svom imunitetu da se izbori protiv bolesti.

Luk

Luk sadrži sumporne tvari koje pomažu u borbi protiv prekomjernog sekreta i pospješuju izlučivanje sekreta iz dišnih puteva. Luk se smatra moćnim prirodnim antibiotikom, a zaista ga nije teško uvesti u svakodnevnu prehranu. I za kraj, prijedlog ultimativnog obroka protiv prehlade i gripe: salata od lososa glaziranog s medom s preljevom od maslinovog ulja i karameliziranim lukom te bobičasto voće po izboru za desert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 12:45