Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Trendprovjereno ‘pali‘!

Može li podgrijana pizza biti dobra kao tek pečena? Može, ako znate ovu metodu: zaboravite mlohavo tijesto i gumasti sir, ovo je savršeno!

Piše Tea Sumić Miletić
4. veljače 2020. - 16:12

Pizza, tako prekrasno hrskava i puna rastopljenog sira dok je vruća, tako gumasta i mlohava kad se ohladi... Međutim, ne pada vam na pamet baciti ostatak, zar ne? Puno ih je koji razmišljaju kao vi, a kopka ih, možda kao i vas, kako hladnu pizzu vratiti u prvobitno, primamljivo stanje.

Zapravo, nećete vjerovati koliko je takvih koje muči ovo pitanje, ovoj je temi posvećen potpuno začudan broj diskusija na forumima, no pustimo to, vas zapravo samo zanima koja je to čudesna metoda za podgrijavanje pizze od koje neće postati ni presušena ni gnjecava.

Metoda je zapravo nekoliko, no samo jedna od njih se pokazala stvarno dobrom, u što smo se uvjerili, a za dvije, premda zvuče obećavajuće, trebate opremu koja baš nije svima pri ruci.

Da ne duljimo, ovo su postupci koji su dobili najbolje recenzije, a među njima je i naš (zapravo ne samo naš) favorit.

Pećnica

- postupak: ubaciti pizzu na pet minuta u pećnicu zagrijanu na 175 stupnjeva

- rezultat: pizza je fino podgrijana, sir je ponovno rastezljiv, a tijesto hrskavo. Ključno je ne staviti ju u posudu za pečenje nego na rešetku. Posudu za pečenje poželjno je staviti ispod pizze, kako nadjev ne bi iscurio po dnu pećnice i zagorio.

Mikrovalna pećnica

- postupak: staviti pizzu na 60 sekundi u mikrovalnu pećnicu s 50 posto snage

- rezultat: nije loše. Za razliku od metode kojoj većina pribjegava - staviti pizzu u mikrovalnu na 30 sekundi na najjače - na ovaj način sir neće ostati gumast.

Problem gnjecavog tijesta rješava mali trik: pizzu položite na salvetu pa tek potom na tanjur.

Roštilj

- postupak: baciti pizzu na umjereno zagrijane 'gradele' na pet, šest minuta

- rezultat: pizza na grillu je odlična, tvrde oni koji su je probali. Mi nismo jer nam gradele, kao i većini u ovo doba godine, nisu bile pri ruci (najblaže rečeno). Ovako podgrijana pizza ima finu hrskavu koricu, a sir se opet lijepo rasteže. Neki toliko vole ovu metodu da je ne koriste samo za podgrijavanje nego i za pečenje pizze. Blago im se.

Tava

- postupak: ubacite pizzu u zagrijanu tavu i poklopite

- rezultat: tko god je grijao pizzu u tavi, a nije se držao uputa koje slijede, duboko se razočarao. Pizza iz tave u pravilu je zagorena i tvrda kao frizbi, a sir tvrdoglavo ostaje gumast. Međutim, postupite li ovako dobit ćete savršeno podgrijanu pizzu, dobru kao kad se tek ispekla, a možda i bolju. Ono što ne smijete zaboraviti je da se ovaj proces odvija u dvije etape: najprije pizzu podgrijte 'na suho' dok tijesto ne postane vruće i hrskavo, za što će vam trebati koja minuta, a zatim ulijte par kapljica vode, poklopite i smanjite vatru. Nakon minutu maknite s vatre, otklopite i uživajte u savršeno podgrijanoj pizzi. Evo vam i ekstra savjet: volite li mekše tijesto i stvaaaarno rastezljiv sir, umjesto poklopcem tavu prekrijte aluminijskom folijom.

#PIZZA#PODGRIJAVANJE PIZZE#KAKO PODGRIJATI PIZZU

Izdvojeno