stdClass Object ( [id] => 1347718 [title] => Kućica od medenjaka je projekt zbog kojeg se isplati šporkat kužinu! Imamo detaljne upute i recept prave meštrovice [alias] => za-ovo-se-stvarno-isplati-malo-sporkat-kuzinu-do-u-detalj-vas-vodimo-do-izgradnje-najslade-bozicne-kucice [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Posljednjih je godina postalo jako moderno uoči Božića praviti slatke kućice od tijesta za medenjake, a koliko god taj običaj djelovao kao puka novotarija, u potrazi za izvorom ovog običaja mogu se pronaći natruhe skrivenog, simboličnog značenja cijele te strke oko simpatičnih zdanja od smećkastog tijesta i snježnobijelih šećernih ukrasa.

Pozadina običaja izrade kućica od medenjaka, po nekima, leži u hebrejskom prijevodu riječi Betlehem: "kuća od kruha". Kako je taj kruh postao medenjak? Navodno je objašnjenje vezano uz jednu srednjovjekovnu legendu utemeljenu, opet navodno, na tumačenjima Evanđelja po Mateju i nekim grčkim tekstovima, a prema kojoj je jedan od darova kojim su mudraci darivali malenog Isusa bio đumbir. Taj je aromatični korijen s Istoka, tvrde neki, zajedno s drugim opojnim začinima u Europu stigao upravo u kruhu, i to začinjenom kruhu koji su križari donijeli po povratku iz Svete zemlje jer im se jako svidio ne samo zbog okusa, nego i zbog toga što je tako začinjen dulje trajao.

Kartonska šablona i dobar recept

Začinjeni kruh brzo je postao jako popularan, a uskoro su se, i to najprije u Njemačkoj, počele peći i slastice začinjene đumbirom, cimetom i klinčićima, o čemu postoje zapisi iz 13. stoljeća, a kasnije su se tim začinima pridružili zvjezdasti anis, kardamom i drugi začini. Tradicija izrade ukrašenih kućica od medenjaka započela je ipak tek u 19. stoljeću, a prema nekim mišljenjima, za to nisu zaslužne ni Biblija ni legende o mudracima, nego Grimmova bajka o Ivici i Marici...

---

image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
---

Što se tiče samih medenjaka, običaj izrade kolača s medom seže još u antičko doba, a po svoj prilici je i puno stariji, što bismo mogli zaključiti na osnovi starogrčkih recepata za slastice koje se rade od meda i mljevenog sezama, meda i ječma ili drugih jednostavnih sastojaka jer spomenuti zvuče vrlo primitivno, ponekad ne uključuju niti termičku obradu. Takvi su kolačići u Dalmaciji preživjeli u obliku starogradskih paprenjaka koji su slatko sjećanje na starogrčke ili neke još starije slastice.

No vratimo se u sadašnjost, a ta je predblagdanska i – barem u onim kućama koje su se posvetile izradi ovih efektnih slatkih zdanja – natopljena bogatim mirisima aromatičnih začina, meda i naribane korice citrusa. Dalmatinskih, po mogućnosti. Želite li se i sami okušati u izradi kućice od medenjaka, trebat će vam kartonske šablone koje možete i sami napraviti, no možete se poslužiti i kalupima za kekse u obliku zidova kućice (pronaći ćete ih u ponudi jednog kod nas vrlo popularnog lanca potrepština za kućanstvo).

Trebat će vam i dobar recept za medenjake, no taj smo vam problem riješili. Dobili smo ga od Nine Mrvice, šibenske meštrovice za slatko koju pratimo na blogu Bake Me By Nina, a trebali biste ga pratiti i vi jer ćete na njemu pronaći PDF za šablone za izradu kućice. Njih skinite sami, a recept za "Gingerbread kućicu" pročitajte u nastavku.

---

image

Toliko su lijepe da ih je šteta jest

/Shutterstock
---

Evo što će vam sve trebati od sastojaka: 300 g maslaca sobne temperature, 300 g smeđeg šećera, 2 jaja L veličine, 230 g meda, 2 žličice ekstrakta vanilije, 800 g glatkog brašna, 2 žličice sode bikarbone, 3 žličice začina za medenjake, 250 g šećera u prahu, 3-4 žlice mlijeka, 3 lista želatine za prozore

Priprema nije jednostavna, ali je zato rezultat i više nego dojmljiv.

Izrada tijesta

Maslac sobne temperature stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Mikserom ga izradite dok potpuno ne omekša. Sada dodajte šećer pa mikserom povežite smjesu.

Dodaje prethodno razmućena jaja, med i ekstrakt vanilije. Sve izradite mikserom dok se ne poveže.

U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake pa sve uspite u smjesu s maslacem. Izradite tijesto koje će biti ljepljivo, ali nemojte dodavati više brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na dva sata.

---

image

Ima ovdje pečenja, rezanje, ljeopljenja...

bake me by nina
------
image
bake me by nina
------
image

Vrata ukrasite po želji pa ih pomoću glazure zalijepite za prednju stranicu kućice

bake me by nina
------
image

Finalni proizvod možete ukrasiti po želji

bake me by nina
------
image
bake me by nina
---

Pečenje i rezanje po šablonama

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite četiri lima za pečenje koje ste obložili papirom za pečenje.

Iskidajte šablone po nacrtu iz PDF-a koji se nalazi ispod teksta. Na svakoj šabloni se nalaze centimetri kao i broj komada (broj vam govori koliko komada tijesta trebate napraviti po šabloni). Iz nacrta ćete iščitati da vam trebaju po dva komada tijesta za sve šablone osim za vrata.

Na papiru za pečenje razvaljajte četvrtinu tijesta na debljinu od 2-3 milimetra. Razvaljajte ga tako da vam stane na lim za pečenje.

Prvi lim: Tijesto sada prebacite na pripremljen lim. Postavite šablonu za prednju stranicu kućice te nožem lagano zarežite oblik. Nemojte iskidati stranicu, samo zarežite po tijestu kako biste urezali oblik. Prednja stranica ima i prozorčić, njega napravite pomoću bilo kojeg oblika za keksiće ili manje šalice koju ste okrenuli. Prozorčić također samo utisnite. Na ostatak tijesta zarežite šablone za dimnjak (imat ćete dovoljno mjesta na limu za dva komada prednje strane dimnjaka i dva komada bočne strane dimnjaka) kao i za vrata.

Tijesto s urezanim šablonama pecite 7-10 minuta, odnosno dok rubovi ne počnu tamnjeti.

Pečeno tijesto s papirom za pečenje oprezno prebacite na radnu površinu, ostavite nekoliko minuta pa oštrim nožem izrežite oblike prema urezanim crtama na tijestu. Prozorčić izrežite pomoću kalupića ili šalice točno na mjestu gdje ste ga urezali.

Drugi lim: Drugu četvrtinu tijesta razvaljajte kao i prvu na papiru za pečenje pazeći da ne prijeđete dimenzije lima. Ponovite oblik kao i za prednju stranicu, sada radite stražnju. Stražnja stranica nema prozor pa vam ne treba kalup. Imat ćete dovoljno mjesta da u ostatak tijesta utisnete oblike po želji, na primjer stabalca, snjegoviće i slično.

Tijesto s urezanim šablonama pecite 7-10 minuta, odnosno dok rubovi ne počnu tamnjeti.

Pečeno tijesto s papirom za pečenje oprezno prebacite na radnu površinu, ostavite nekoliko minuta pa oštrim nožem izrežite stražnju stranicu kućice. Ostale oblike izrežite pomoću kalupića koje ste utisnuli.

Treći i četvrti lim: Treći, a potom i četvrti komad tijesta razvaljajte kao i prethodna dva, na debljinu od 2-3 milimetra pazeći da vam ne prijeđu rubove lima. Na pripremljeno tijesto na limu postavite šablone za bočnu stranicu i za krov. Na bočnoj stranici izrežite dva prozora koristeći bilo koji kalupić za kekse ili samo pomoću noža u oblik kvadrata.

Tijesto s urezanim šablonama pecite 7-10 minuta, odnosno dok rubovi ne počnu tamnjeti.

Pečeno tijesto s papirom za pečenje oprezno prebacite na radnu površinu, ostavite nekoliko minuta pa oštrim nožem izrežite oblike prema urezanim crtama na tijestu. Prozorčiće izrežite pomoću kalupića ili nožem u oblik kvadrata.

Neka vam se sva tijesta ohlade prije slaganja kućice.

Glazura:

Šećer u prahu i mlijeko miješajte dok ne postignete gustu smjesu. Smjesa treba biti maziva, ali da nije rijetka. Kada prolazite žlicom da se odvaja od stijenke posude, kao tijesto.

Glazuru prebacite u slastičarsku vrećicu. Vrećici napravite maleni otvor (tek toliko da se glazura može nesmetano nanositi).

Završna faza

Slaganje kućice:

Pripremite podlogu na kojoj ćete slagati kućicu (drvena daska, veći pladanj i sl.). Na prednjoj stranici kućice postavite glazuru uz ravne rubove (nemojte stavljati na dio gdje je krov). Sada prislonite bočnu stranicu. Držite 10-ak sekundi kako bi se stranica zalijepila. Ako niste sigurni, postavite nešto što će spriječiti stranicu da padne.

Isto ponovite s drugom stranicom kućice.

Na stražnju stranicu uz rubove (isto kao i što ste napravili s prednjom) postavite glazuru. Stražnju stranicu postavite na bočne stranice. Kućicu pridržite 10-ak sekundi. Sada je zajedno s podlogom spremite u hladnjak na 15-20 minuta kako bi se sve stislo i da vam bude lakše postaviti krov.

Ako ćete raditi prozore od listova želatine, tada na vrhove želatine postavite glazuru pa listove oprezno postavite s unutarnje strane kućice. Jedan list vam treba za prednju stranicu, a druga dva za bočne stranice. Jedan list će pokriti oba prozora na bočnoj stranici.

Sada postavite glazuru na vrh bočne stranice i na rubove krova (prednja i stražnja stranica) pa prislonite stranicu krova. Držite malo dok se glazura ne osuši. Isto ponovite s drugom stranicom krova.

Kućicu prije ukrašavanja spremite u hladnjak na 10 minuta.

Pomoću glazure ukrasite krov tako da radite lagane valove (kao da su crjepovi). Krenite od dna prema vrhu krova.

Kada ste gotovi s crjepovima, glazurom prođite same rubove krova. Kako prolazite sami rub, tako će dio glazure curiti što će dodatno napraviti zimski snježni ugođaj.

Krov složite po principu kućice. Glazuru postavite na unutarnje rubove prednje stranice, na to priljubite bočne stranice i na kraju spojite i stražnju stranicu krovu kojoj ste rubove prošli glazurom. Na rubove krova istisnite glazuru kako biste postigli izgled snježnog krova.

Vrata ukrasite po želji pa ih pomoću glazure zalijepite za prednju stranicu kućice. Vaša kućica je sada gotova. Oprezno je prebacite na željeno mjesto. Za dodatni ugođaj postavite svjećice unutar kućice.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gingerbread [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => gingerbread 2 0 9140 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-15 10:20:52 [created_by] => 3242 [created_by_alias] => Tea Sumić Miletić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-17 10:43:29 [modified_by] => 3242 [publish_up] => 2023-12-17 09:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Za ovo se stvarno isplati malo 'šporkat kužinu'. Do u detalj vas vodimo do 'izgradnje' najslađe božićne kućice page_title=Za ovo se stvarno isplati malo 'šporkat kužinu'. Do u detalj vas vodimo do 'izgradnje' najslađe božićne kućice [metakey] => kućice od medenjaka, recept, blagdanski kolač, simbolično značenje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26214715.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26214718.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26214714.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26214716.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26214717.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216459.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216460.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216461.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216462.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216463.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","bake me by nina","bake me by nina","bake me by nina","bake me by nina","bake me by nina"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","

Toliko su lijepe da ih je \u0161teta jest<\/p>","

Ima ovdje pe\u010denja, rezanje, ljeopljenja...<\/p>","","

Vrata ukrasite po \u017eelji pa ih pomo\u0107u glazure zalijepite za prednju stranicu ku\u0107ice<\/p>","

Finalni proizvod mo\u017eete ukrasiti po \u017eelji<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1285","hd_26214715_1920.jpg":"1920x1080","k_26214715_1280.jpg":"1280x1280","k_26214715_1024.jpg":"1024x1024","k_26214715_640.jpg":"640x640","k_26214715_480.jpg":"480x480","k_26214715_340.jpg":"340x340","k_26214715_220.jpg":"220x220","o_26214715_1280.jpg":"1280x856","o_26214715_1024.jpg":"1024x685","o_26214715_640.jpg":"640x428","o_26214715_480.jpg":"480x321","o_26214715_340.jpg":"340x227","o_26214715_220.jpg":"220x147","h_26214715_1280.jpg":"1280x854","h_26214715_1024.jpg":"1024x683","h_26214715_640.jpg":"640x427","h_26214715_480.jpg":"480x320","h_26214715_340.jpg":"340x227","h_26214715_220.jpg":"220x147","pp_26214715_1280.jpg":"1280x1628","pp_26214715_1024.jpg":"1024x1303","pp_26214715_640.jpg":"640x814","pp_26214715_480.jpg":"480x611","pp_26214715_340.jpg":"340x432","pp_26214715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26214718_1920.jpg":"1920x1080","k_26214718_1280.jpg":"1280x1280","k_26214718_1024.jpg":"1024x1024","k_26214718_640.jpg":"640x640","k_26214718_480.jpg":"480x480","k_26214718_340.jpg":"340x340","k_26214718_220.jpg":"220x220","o_26214718_1280.jpg":"1280x853","o_26214718_1024.jpg":"1024x682","o_26214718_640.jpg":"640x426","o_26214718_480.jpg":"480x320","o_26214718_340.jpg":"340x226","o_26214718_220.jpg":"220x146","h_26214718_1280.jpg":"1280x854","h_26214718_1024.jpg":"1024x683","h_26214718_640.jpg":"640x427","h_26214718_480.jpg":"480x320","h_26214718_340.jpg":"340x227","h_26214718_220.jpg":"220x147","pp_26214718_1280.jpg":"1280x1628","pp_26214718_1024.jpg":"1024x1303","pp_26214718_640.jpg":"640x814","pp_26214718_480.jpg":"480x611","pp_26214718_340.jpg":"340x432","pp_26214718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26214714_1920.jpg":"1920x1080","k_26214714_1280.jpg":"1280x1280","k_26214714_1024.jpg":"1024x1024","k_26214714_640.jpg":"640x640","k_26214714_480.jpg":"480x480","k_26214714_340.jpg":"340x340","k_26214714_220.jpg":"220x220","o_26214714_1280.jpg":"1280x853","o_26214714_1024.jpg":"1024x682","o_26214714_640.jpg":"640x426","o_26214714_480.jpg":"480x320","o_26214714_340.jpg":"340x226","o_26214714_220.jpg":"220x146","h_26214714_1280.jpg":"1280x854","h_26214714_1024.jpg":"1024x683","h_26214714_640.jpg":"640x427","h_26214714_480.jpg":"480x320","h_26214714_340.jpg":"340x227","h_26214714_220.jpg":"220x147","pp_26214714_1280.jpg":"1280x1628","pp_26214714_1024.jpg":"1024x1303","pp_26214714_640.jpg":"640x814","pp_26214714_480.jpg":"480x611","pp_26214714_340.jpg":"340x432","pp_26214714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26214716_1920.jpg":"1920x1080","k_26214716_1280.jpg":"1280x1280","k_26214716_1024.jpg":"1024x1024","k_26214716_640.jpg":"640x640","k_26214716_480.jpg":"480x480","k_26214716_340.jpg":"340x340","k_26214716_220.jpg":"220x220","o_26214716_1280.jpg":"1280x853","o_26214716_1024.jpg":"1024x682","o_26214716_640.jpg":"640x426","o_26214716_480.jpg":"480x320","o_26214716_340.jpg":"340x226","o_26214716_220.jpg":"220x146","h_26214716_1280.jpg":"1280x854","h_26214716_1024.jpg":"1024x683","h_26214716_640.jpg":"640x427","h_26214716_480.jpg":"480x320","h_26214716_340.jpg":"340x227","h_26214716_220.jpg":"220x147","pp_26214716_1280.jpg":"1280x1628","pp_26214716_1024.jpg":"1024x1303","pp_26214716_640.jpg":"640x814","pp_26214716_480.jpg":"480x611","pp_26214716_340.jpg":"340x432","pp_26214716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1667x2500","hd_26214717_1920.jpg":"1920x1080","k_26214717_1280.jpg":"1280x1280","k_26214717_1024.jpg":"1024x1024","k_26214717_640.jpg":"640x640","k_26214717_480.jpg":"480x480","k_26214717_340.jpg":"340x340","k_26214717_220.jpg":"220x220","o_26214717_1280.jpg":"1280x1919","o_26214717_1024.jpg":"1024x1535","o_26214717_640.jpg":"640x959","o_26214717_480.jpg":"480x719","o_26214717_340.jpg":"340x509","o_26214717_220.jpg":"220x329","h_26214717_1280.jpg":"1280x854","h_26214717_1024.jpg":"1024x683","h_26214717_640.jpg":"640x427","h_26214717_480.jpg":"480x320","h_26214717_340.jpg":"340x227","h_26214717_220.jpg":"220x147","pp_26214717_1280.jpg":"1280x1628","pp_26214717_1024.jpg":"1024x1303","pp_26214717_640.jpg":"640x814","pp_26214717_480.jpg":"480x611","pp_26214717_340.jpg":"340x432","pp_26214717_220.jpg":"220x280"},{"size0":"624x1000","hd_26216459_1920.jpg":"1920x1080","k_26216459_1280.jpg":"1280x1280","k_26216459_1024.jpg":"1024x1024","k_26216459_640.jpg":"640x640","k_26216459_480.jpg":"480x480","k_26216459_340.jpg":"340x340","k_26216459_220.jpg":"220x220","o_26216459_1280.jpg":"1280x2051","o_26216459_1024.jpg":"1024x1641","o_26216459_640.jpg":"640x1025","o_26216459_480.jpg":"480x769","o_26216459_340.jpg":"340x544","o_26216459_220.jpg":"220x352","h_26216459_1280.jpg":"1280x854","h_26216459_1024.jpg":"1024x683","h_26216459_640.jpg":"640x427","h_26216459_480.jpg":"480x320","h_26216459_340.jpg":"340x227","h_26216459_220.jpg":"220x147","pp_26216459_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216459_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216459_640.jpg":"640x814","pp_26216459_480.jpg":"480x611","pp_26216459_340.jpg":"340x432","pp_26216459_220.jpg":"220x280"},{"size0":"668x1000","hd_26216460_1920.jpg":"1920x1080","k_26216460_1280.jpg":"1280x1280","k_26216460_1024.jpg":"1024x1024","k_26216460_640.jpg":"640x640","k_26216460_480.jpg":"480x480","k_26216460_340.jpg":"340x340","k_26216460_220.jpg":"220x220","o_26216460_1280.jpg":"1280x1916","o_26216460_1024.jpg":"1024x1532","o_26216460_640.jpg":"640x958","o_26216460_480.jpg":"480x718","o_26216460_340.jpg":"340x508","o_26216460_220.jpg":"220x329","h_26216460_1280.jpg":"1280x854","h_26216460_1024.jpg":"1024x683","h_26216460_640.jpg":"640x427","h_26216460_480.jpg":"480x320","h_26216460_340.jpg":"340x227","h_26216460_220.jpg":"220x147","pp_26216460_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216460_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216460_640.jpg":"640x814","pp_26216460_480.jpg":"480x611","pp_26216460_340.jpg":"340x432","pp_26216460_220.jpg":"220x280"},{"size0":"742x1000","hd_26216461_1920.jpg":"1920x1080","k_26216461_1280.jpg":"1280x1280","k_26216461_1024.jpg":"1024x1024","k_26216461_640.jpg":"640x640","k_26216461_480.jpg":"480x480","k_26216461_340.jpg":"340x340","k_26216461_220.jpg":"220x220","o_26216461_1280.jpg":"1280x1725","o_26216461_1024.jpg":"1024x1380","o_26216461_640.jpg":"640x862","o_26216461_480.jpg":"480x646","o_26216461_340.jpg":"340x458","o_26216461_220.jpg":"220x296","h_26216461_1280.jpg":"1280x854","h_26216461_1024.jpg":"1024x683","h_26216461_640.jpg":"640x427","h_26216461_480.jpg":"480x320","h_26216461_340.jpg":"340x227","h_26216461_220.jpg":"220x147","pp_26216461_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216461_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216461_640.jpg":"640x814","pp_26216461_480.jpg":"480x611","pp_26216461_340.jpg":"340x432","pp_26216461_220.jpg":"220x280"},{"size0":"668x1000","hd_26216462_1920.jpg":"1920x1080","k_26216462_1280.jpg":"1280x1280","k_26216462_1024.jpg":"1024x1024","k_26216462_640.jpg":"640x640","k_26216462_480.jpg":"480x480","k_26216462_340.jpg":"340x340","k_26216462_220.jpg":"220x220","o_26216462_1280.jpg":"1280x1916","o_26216462_1024.jpg":"1024x1532","o_26216462_640.jpg":"640x958","o_26216462_480.jpg":"480x718","o_26216462_340.jpg":"340x508","o_26216462_220.jpg":"220x329","h_26216462_1280.jpg":"1280x854","h_26216462_1024.jpg":"1024x683","h_26216462_640.jpg":"640x427","h_26216462_480.jpg":"480x320","h_26216462_340.jpg":"340x227","h_26216462_220.jpg":"220x147","pp_26216462_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216462_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216462_640.jpg":"640x814","pp_26216462_480.jpg":"480x611","pp_26216462_340.jpg":"340x432","pp_26216462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"668x1000","hd_26216463_1920.jpg":"1920x1080","k_26216463_1280.jpg":"1280x1280","k_26216463_1024.jpg":"1024x1024","k_26216463_640.jpg":"640x640","k_26216463_480.jpg":"480x480","k_26216463_340.jpg":"340x340","k_26216463_220.jpg":"220x220","o_26216463_1280.jpg":"1280x1916","o_26216463_1024.jpg":"1024x1532","o_26216463_640.jpg":"640x958","o_26216463_480.jpg":"480x718","o_26216463_340.jpg":"340x508","o_26216463_220.jpg":"220x329","h_26216463_1280.jpg":"1280x854","h_26216463_1024.jpg":"1024x683","h_26216463_640.jpg":"640x427","h_26216463_480.jpg":"480x320","h_26216463_340.jpg":"340x227","h_26216463_220.jpg":"220x147","pp_26216463_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216463_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216463_640.jpg":"640x814","pp_26216463_480.jpg":"480x611","pp_26216463_340.jpg":"340x432","pp_26216463_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8088123 Threads: 3 Questions: 1674257093 Slow queries: 4984534 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112329313 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/za-ovo-se-stvarno-isplati-malo-sporkat-kuzinu-do-u-detalj-vas-vodimo-do-izgradnje-najslade-bozicne-kucice-1347718 [printLink] => /mozaik/spiza/price/za-ovo-se-stvarno-isplati-malo-sporkat-kuzinu-do-u-detalj-vas-vodimo-do-izgradnje-najslade-bozicne-kucice-1347718?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626128 [name] => kućica od medenjaka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-20 13:13:09 [main_article_id] => 0 [alias] => kucica-od-medenjaka [link] => /tag/kucica-od-medenjaka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 740654 [name] => simbolično značenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-15 14:46:50 [main_article_id] => 0 [alias] => simbolicno-znacenje [link] => /tag/simbolicno-znacenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 740807 [name] => gingerbread [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-17 11:43:32 [main_article_id] => 0 [alias] => gingerbread [link] => /tag/gingerbread ) [3] => stdClass Object ( [id] => 525521 [name] => medenjaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medenjaci [link] => /tag/medenjaci ) [4] => stdClass Object ( [id] => 738239 [name] => blagdanske slastice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-26 18:12:52 [main_article_id] => 0 [alias] => blagdanske-slastice [link] => /tag/blagdanske-slastice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gingerbread [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kućica od medenjaka je projekt zbog kojeg se isplati šporkat kužinu! Imamo detaljne upute i recept prave meštrovice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3242 [name] => Tea Sumić Miletić [username] => tea.sumic [email] => tea.sumic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$KFHqP694ipYnFwy9WRCFzuHPf2MJ51KZAfr7Pd0b2WbTCCs5s1Om. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tea-sumic-miletic-3242 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1757 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a8969c4b53c0b1333ee04669632693e6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26214715.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26214715.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26214718.jpg [title] => /Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26214714.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26214716.jpg [title] => /Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26214717.jpg [title] =>

Toliko su lijepe da ih je šteta jest

/Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216459.jpg [title] =>

Ima ovdje pečenja, rezanje, ljeopljenja...

bake me by nina ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216460.jpg [title] => bake me by nina ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216461.jpg [title] =>

Vrata ukrasite po želji pa ih pomoću glazure zalijepite za prednju stranicu kućice

bake me by nina ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216462.jpg [title] =>

Finalni proizvod možete ukrasiti po želji

bake me by nina ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216463.jpg [title] => bake me by nina ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Posljednjih je godina postalo jako moderno uoči Božića praviti slatke kućice od tijesta za medenjake, a koliko god taj običaj djelovao kao puka novotarija, u potrazi za izvorom ovog običaja mogu se pronaći natruhe skrivenog, simboličnog značenja cijele te strke oko simpatičnih zdanja od smećkastog tijesta i snježnobijelih šećernih ukrasa.

Pozadina običaja izrade kućica od medenjaka, po nekima, leži u hebrejskom prijevodu riječi Betlehem: "kuća od kruha". Kako je taj kruh postao medenjak? Navodno je objašnjenje vezano uz jednu srednjovjekovnu legendu utemeljenu, opet navodno, na tumačenjima Evanđelja po Mateju i nekim grčkim tekstovima, a prema kojoj je jedan od darova kojim su mudraci darivali malenog Isusa bio đumbir. Taj je aromatični korijen s Istoka, tvrde neki, zajedno s drugim opojnim začinima u Europu stigao upravo u kruhu, i to začinjenom kruhu koji su križari donijeli po povratku iz Svete zemlje jer im se jako svidio ne samo zbog okusa, nego i zbog toga što je tako začinjen dulje trajao.

Kartonska šablona i dobar recept

Začinjeni kruh brzo je postao jako popularan, a uskoro su se, i to najprije u Njemačkoj, počele peći i slastice začinjene đumbirom, cimetom i klinčićima, o čemu postoje zapisi iz 13. stoljeća, a kasnije su se tim začinima pridružili zvjezdasti anis, kardamom i drugi začini. Tradicija izrade ukrašenih kućica od medenjaka započela je ipak tek u 19. stoljeću, a prema nekim mišljenjima, za to nisu zaslužne ni Biblija ni legende o mudracima, nego Grimmova bajka o Ivici i Marici...

---

image
/Shutterstock
------
image
/Shutterstock
---

Što se tiče samih medenjaka, običaj izrade kolača s medom seže još u antičko doba, a po svoj prilici je i puno stariji, što bismo mogli zaključiti na osnovi starogrčkih recepata za slastice koje se rade od meda i mljevenog sezama, meda i ječma ili drugih jednostavnih sastojaka jer spomenuti zvuče vrlo primitivno, ponekad ne uključuju niti termičku obradu. Takvi su kolačići u Dalmaciji preživjeli u obliku starogradskih paprenjaka koji su slatko sjećanje na starogrčke ili neke još starije slastice.

No vratimo se u sadašnjost, a ta je predblagdanska i – barem u onim kućama koje su se posvetile izradi ovih efektnih slatkih zdanja – natopljena bogatim mirisima aromatičnih začina, meda i naribane korice citrusa. Dalmatinskih, po mogućnosti. Želite li se i sami okušati u izradi kućice od medenjaka, trebat će vam kartonske šablone koje možete i sami napraviti, no možete se poslužiti i kalupima za kekse u obliku zidova kućice (pronaći ćete ih u ponudi jednog kod nas vrlo popularnog lanca potrepština za kućanstvo).

Trebat će vam i dobar recept za medenjake, no taj smo vam problem riješili. Dobili smo ga od Nine Mrvice, šibenske meštrovice za slatko koju pratimo na blogu Bake Me By Nina, a trebali biste ga pratiti i vi jer ćete na njemu pronaći PDF za šablone za izradu kućice. Njih skinite sami, a recept za "Gingerbread kućicu" pročitajte u nastavku.

---

image

Toliko su lijepe da ih je šteta jest

/Shutterstock
---

Evo što će vam sve trebati od sastojaka: 300 g maslaca sobne temperature, 300 g smeđeg šećera, 2 jaja L veličine, 230 g meda, 2 žličice ekstrakta vanilije, 800 g glatkog brašna, 2 žličice sode bikarbone, 3 žličice začina za medenjake, 250 g šećera u prahu, 3-4 žlice mlijeka, 3 lista želatine za prozore

Priprema nije jednostavna, ali je zato rezultat i više nego dojmljiv.

Izrada tijesta

Maslac sobne temperature stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Mikserom ga izradite dok potpuno ne omekša. Sada dodajte šećer pa mikserom povežite smjesu.

Dodaje prethodno razmućena jaja, med i ekstrakt vanilije. Sve izradite mikserom dok se ne poveže.

U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake pa sve uspite u smjesu s maslacem. Izradite tijesto koje će biti ljepljivo, ali nemojte dodavati više brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na dva sata.

---

image

Ima ovdje pečenja, rezanje, ljeopljenja...

bake me by nina
------
image
bake me by nina
------
image

Vrata ukrasite po želji pa ih pomoću glazure zalijepite za prednju stranicu kućice

bake me by nina
------
image

Finalni proizvod možete ukrasiti po želji

bake me by nina
------
image
bake me by nina
---

Pečenje i rezanje po šablonama

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite četiri lima za pečenje koje ste obložili papirom za pečenje.

Iskidajte šablone po nacrtu iz PDF-a koji se nalazi ispod teksta. Na svakoj šabloni se nalaze centimetri kao i broj komada (broj vam govori koliko komada tijesta trebate napraviti po šabloni). Iz nacrta ćete iščitati da vam trebaju po dva komada tijesta za sve šablone osim za vrata.

Na papiru za pečenje razvaljajte četvrtinu tijesta na debljinu od 2-3 milimetra. Razvaljajte ga tako da vam stane na lim za pečenje.

Prvi lim: Tijesto sada prebacite na pripremljen lim. Postavite šablonu za prednju stranicu kućice te nožem lagano zarežite oblik. Nemojte iskidati stranicu, samo zarežite po tijestu kako biste urezali oblik. Prednja stranica ima i prozorčić, njega napravite pomoću bilo kojeg oblika za keksiće ili manje šalice koju ste okrenuli. Prozorčić također samo utisnite. Na ostatak tijesta zarežite šablone za dimnjak (imat ćete dovoljno mjesta na limu za dva komada prednje strane dimnjaka i dva komada bočne strane dimnjaka) kao i za vrata.

Tijesto s urezanim šablonama pecite 7-10 minuta, odnosno dok rubovi ne počnu tamnjeti.

Pečeno tijesto s papirom za pečenje oprezno prebacite na radnu površinu, ostavite nekoliko minuta pa oštrim nožem izrežite oblike prema urezanim crtama na tijestu. Prozorčić izrežite pomoću kalupića ili šalice točno na mjestu gdje ste ga urezali.

Drugi lim: Drugu četvrtinu tijesta razvaljajte kao i prvu na papiru za pečenje pazeći da ne prijeđete dimenzije lima. Ponovite oblik kao i za prednju stranicu, sada radite stražnju. Stražnja stranica nema prozor pa vam ne treba kalup. Imat ćete dovoljno mjesta da u ostatak tijesta utisnete oblike po želji, na primjer stabalca, snjegoviće i slično.

Tijesto s urezanim šablonama pecite 7-10 minuta, odnosno dok rubovi ne počnu tamnjeti.

Pečeno tijesto s papirom za pečenje oprezno prebacite na radnu površinu, ostavite nekoliko minuta pa oštrim nožem izrežite stražnju stranicu kućice. Ostale oblike izrežite pomoću kalupića koje ste utisnuli.

Treći i četvrti lim: Treći, a potom i četvrti komad tijesta razvaljajte kao i prethodna dva, na debljinu od 2-3 milimetra pazeći da vam ne prijeđu rubove lima. Na pripremljeno tijesto na limu postavite šablone za bočnu stranicu i za krov. Na bočnoj stranici izrežite dva prozora koristeći bilo koji kalupić za kekse ili samo pomoću noža u oblik kvadrata.

Tijesto s urezanim šablonama pecite 7-10 minuta, odnosno dok rubovi ne počnu tamnjeti.

Pečeno tijesto s papirom za pečenje oprezno prebacite na radnu površinu, ostavite nekoliko minuta pa oštrim nožem izrežite oblike prema urezanim crtama na tijestu. Prozorčiće izrežite pomoću kalupića ili nožem u oblik kvadrata.

Neka vam se sva tijesta ohlade prije slaganja kućice.

Glazura:

Šećer u prahu i mlijeko miješajte dok ne postignete gustu smjesu. Smjesa treba biti maziva, ali da nije rijetka. Kada prolazite žlicom da se odvaja od stijenke posude, kao tijesto.

Glazuru prebacite u slastičarsku vrećicu. Vrećici napravite maleni otvor (tek toliko da se glazura može nesmetano nanositi).

Završna faza

Slaganje kućice:

Pripremite podlogu na kojoj ćete slagati kućicu (drvena daska, veći pladanj i sl.). Na prednjoj stranici kućice postavite glazuru uz ravne rubove (nemojte stavljati na dio gdje je krov). Sada prislonite bočnu stranicu. Držite 10-ak sekundi kako bi se stranica zalijepila. Ako niste sigurni, postavite nešto što će spriječiti stranicu da padne.

Isto ponovite s drugom stranicom kućice.

Na stražnju stranicu uz rubove (isto kao i što ste napravili s prednjom) postavite glazuru. Stražnju stranicu postavite na bočne stranice. Kućicu pridržite 10-ak sekundi. Sada je zajedno s podlogom spremite u hladnjak na 15-20 minuta kako bi se sve stislo i da vam bude lakše postaviti krov.

Ako ćete raditi prozore od listova želatine, tada na vrhove želatine postavite glazuru pa listove oprezno postavite s unutarnje strane kućice. Jedan list vam treba za prednju stranicu, a druga dva za bočne stranice. Jedan list će pokriti oba prozora na bočnoj stranici.

Sada postavite glazuru na vrh bočne stranice i na rubove krova (prednja i stražnja stranica) pa prislonite stranicu krova. Držite malo dok se glazura ne osuši. Isto ponovite s drugom stranicom krova.

Kućicu prije ukrašavanja spremite u hladnjak na 10 minuta.

Pomoću glazure ukrasite krov tako da radite lagane valove (kao da su crjepovi). Krenite od dna prema vrhu krova.

Kada ste gotovi s crjepovima, glazurom prođite same rubove krova. Kako prolazite sami rub, tako će dio glazure curiti što će dodatno napraviti zimski snježni ugođaj.

Krov složite po principu kućice. Glazuru postavite na unutarnje rubove prednje stranice, na to priljubite bočne stranice i na kraju spojite i stražnju stranicu krovu kojoj ste rubove prošli glazurom. Na rubove krova istisnite glazuru kako biste postigli izgled snježnog krova.

Vrata ukrasite po želji pa ih pomoću glazure zalijepite za prednju stranicu kućice. Vaša kućica je sada gotova. Oprezno je prebacite na željeno mjesto. Za dodatni ugođaj postavite svjećice unutar kućice.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock bake me by nina bake me by nina bake me by nina bake me by nina bake me by nina
/Shutterstock

Toliko su lijepe da ih je šteta jest

bake me by nina

Ima ovdje pečenja, rezanje, ljeopljenja...

bake me by nina

Vrata ukrasite po želji pa ih pomoću glazure zalijepite za prednju stranicu kućice

bake me by nina

Finalni proizvod možete ukrasiti po želji

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/za-ovo-se-stvarno-isplati-malo-sporkat-kuzinu-do-u-detalj-vas-vodimo-do-izgradnje-najslade-bozicne-kucice-1347718 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8c77b3fa09eb9b14ad3aa3acfa4cc0996df354fd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ku%C4%87ica+od+medenjaka+je+projekt+zbog+kojeg+se+isplati+%C5%A1porkat+ku%C5%BEinu%21+Imamo+detaljne+upute+i+recept+prave+me%C5%A1trovice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fza-ovo-se-stvarno-isplati-malo-sporkat-kuzinu-do-u-detalj-vas-vodimo-do-izgradnje-najslade-bozicne-kucice-1347718 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fza-ovo-se-stvarno-isplati-malo-sporkat-kuzinu-do-u-detalj-vas-vodimo-do-izgradnje-najslade-bozicne-kucice-1347718 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gingerbread [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Pričegingerbread

Kućica od medenjaka je projekt zbog kojeg se isplati šporkat kužinu! Imamo detaljne upute i recept prave meštrovice

Piše Tea Sumić Miletić
17. prosinca 2023. - 10:43

Posljednjih je godina postalo jako moderno uoči Božića praviti slatke kućice od tijesta za medenjake, a koliko god taj običaj djelovao kao puka novotarija, u potrazi za izvorom ovog običaja mogu se pronaći natruhe skrivenog, simboličnog značenja cijele te strke oko simpatičnih zdanja od smećkastog tijesta i snježnobijelih šećernih ukrasa.

Pozadina običaja izrade kućica od medenjaka, po nekima, leži u hebrejskom prijevodu riječi Betlehem: "kuća od kruha". Kako je taj kruh postao medenjak? Navodno je objašnjenje vezano uz jednu srednjovjekovnu legendu utemeljenu, opet navodno, na tumačenjima Evanđelja po Mateju i nekim grčkim tekstovima, a prema kojoj je jedan od darova kojim su mudraci darivali malenog Isusa bio đumbir. Taj je aromatični korijen s Istoka, tvrde neki, zajedno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 00:32