StoryEditorOCM
ProstorijaDUNJA IGNIS

Zaljubili smo se u novu kolekciju Martine Bilan; U pripremi su božićne šalice, ukrasi za bor, tanjuri, kopče za kosu...

14. studenog 2023. - 11:23

Dunja Ignis opet nas iznenađuje svojim keramičkim radovima. Naime, riječ je o brandu Dunja Ignis iza kojeg stoji Martina Bilan koja živi i radi u Dicmu.

- Pseudonim Dunja počela sam koristiti na fakultetu za objavljivanje radova na YouTubeu i općenito na internetu, s vremenom je ime dobilo svoj vlastiti život i ostala sam Dunja - rekla nam je Martina još prije tri godine, kada smo i puno saznali o djevojci koja je završila Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu. U keramiku se zaljubila za vrijeme studija, dok je slušala kolegij plastično oblikovanje.

image
PRIVATNI ALBUM

Martina nas je najprije osvojila svojim predmetima od keramike na kojima se skakačice i plivačice bacaju u vodu, a to svakako ima veze i s tim što je u osnovnoj školi trenirala sinkronizirano plivanje i kako nam je davno kazala, obožava vodu u svim oblicima, pa se tema plivača nesvjesno provlačila kroz sve što je radila. Na njezinim tanjurima viđali smo i skijaše kako jure niz snježne padine, između zelenih borova, iako nam je pričala da nikada nije skijala, ali joj se sviđala ta estetika za božićne kolekcije.

image

PRIVATNI ALBUM

PRIVATNI ALBUM

Asortiman Dunje Ignis danas je bogatiji. Sada Martina Bilan izrađuje čaše, posude za sladoled ili bilo što tako delikatno, tanjuriće lampe... a sve inspirirano prirodom i radošću. Tanjurići za kolače su poput cvijeta, posude na nogicu poput otvorenog cvijeta, lampice poput bombona, na svemu je puno živih veselih boja, gotovo ‘plažnih‘, poput suncobrana. Kamo je Dunja krenula nakon skijaša i plivačica?

- Nastojala sam proširiti asortiman na razigrane proizvode koje bi ja voljela imati u svom domu i koji bi večeru s prijateljima ili jutarnju kavu učinile čarobnim događajem.

Osim korisnih upotrebnih predmeta za stol, Martina ima i cijelu koleciju kopči za kosu. Zapravo na kopčama su opet njezine plivačice izvijenih tijela i, vjerujte, savim lijepo obuzdavaju kosu i čini poseban i originalan ukras na glavi.

image

Kopče za kosu

 

PRIVATNI ALBUM

Sada je i vrijeme kad se više radi za božićne trenutke.

- Trenutno su u izdradi božićne šalice, ukrasi za bor i tanjuri, a ostale stvari ću vidjeti kako će bit prihvaćene pa ću ih nastaviti izdrađivati. Svakako ću nastaviti eksperimentirati sa oblicima, teksturama i bojama koje mi potaknu maštu, kaže Martina.

Osim što je radila na proširenju asortimana, Martina Bilan je, veli nam, u zadnje tri godine radila i na plasmanu.

image
PRIVATNI ALBUM

- Otvorila sam etsy shop i proširila mrežu dućana po Jadranu u kojima prodajem svoje proizvode. Napravila sam i neke promjene u procesu izrade, kupila sam novu peć za pečenje keramike. Lagano ali sigurno unaprijeđujem posao.

image
PRIVATNI ALBUM

Kad smo zadnji put razgovarali, Martina se bavila i vezom.

- Vez je već neko vrijeme pao u drugi plan jer mi je teško raditi dva kreativna posla jednako posvećeno. Keramika je na prvom mjestu. Želim imati što bolji i jedinstveniji prozvod, a to zahtjeva posvećenost i fokus, kaže ona.

No, kako sve što radi povezuje sa svojom profesijom.

image
PRIVATNI ALBUM

- Svoju originalnu profesiju sada koristim samo za fotografiranje i promociju keramike i svojih ručnih radova na društvenim mrežama, što mi je sasvim dovoljno za kreativnost jer obožavam taj dio posla i olakšava mi što taj dio mogu sama napraviti.

Inače, čini se kao da se manje ljudi bavi keramikom nego što je to bilo unazad koju godinu.

- Pa možda je recesija nekim ljudima poljulala snove o kreativnom poslu i neovisnosti, ali nadam se da će se sve vratiti u normalu što prije. Bilo bi idealno moći živjeti od posla koji volimo, ali se nekad upetaljaju više sile, kaže na kraju naša umjetnica iz Dicma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:17