StoryEditor
Prostorijaslike govore sve

U luksuznom stanu u centru ‘Siromašne‘ sve je nadohvat ruke, ovih 200 kvadrata čiste uživancije malo koga će ostaviti ravnodušnim

Piše Ljubica Vuko
24. listopada 2020. - 12:37
Paun Paunović/Cropix

Definitivno, u ovoj priči slike govore više od riječi. Ostati doma u ovom stanu sasvim sigurno ne bi teško palo, jer premda je prostran opet je sve na dohvat ruke.

Dnevni boravak, kuhinja, tri spavaće sobe, kupatila, wellness i fitness kutak, sve što treba za ugodan boravak smješteno je na gotovo 200 metara četvornih na vrhu stambeno-poslovne dvokatne zgrade koja ima još isto toliko okolne površine. Iz dnevnog prostora izlazi se na terasu, na kojoj je još jedan stol za blagovanje, ležaljke za opuštanje i bazen koji možda ne biste očekivali u zgradi koja se nalazi u jednom splitskom kvartu.

Ali sve što treba tu je. Čak i roštilj.

Ni pogled s terase nije zaklonjen drugim zgradama već se nekako posložilo da osim zelenila, kojim su vlasnici obogatili ovaj stambeni prostor, i stabla na javnoj površini čine lijep dekor i doprinose opuštanju. Ovaj penthouse na splitskim Plokitama u vlasništvu je dioničkog društva za poslovanje s nekretninama "Stanovi Jadran".

Zgradu je u dogovoru s investitorima projektirao arhitekt Damir Rako. Investitori su penthouse nazvali "Vinci", a to ime sasvim je prikladno s obzirom na to da je dizajner Aleksandar Mijatović unutarnjim uređenjem stavio naglasak na djelo genijalnog slikara i izumitelja Leonarda da Vincija.

image
Paun Paunović/Cropix

Kako doznajemo u razgovoru s vlasnicima, dizajner Mijatović dao je i sav namještaj izraditi po mjeri, a u uređenju ovog prostora vodio je računa o svakom detalju. Drveni elementi pružaju osjećaj topline.

Na masivnom stolu su napisane zemljopisne koordinate. Sve je udobno i stabilno. Parket je od orahova drva koje je nauljeno te je lakše za održavanje. Pogled privlače i nesvakidašnje police za knjige, nakrivljene su i napravljene u jednom komadu.

Oku su ugodni i zidovi od prirodnog dekorativnog kamena travertino, rađeni su posebnom tehnikom. Jedan manji vanjski prostor, u kojem se može predahnuti na otvorenom, ali skriveno od pogleda, krasi skulptura koju su unijeli uz pomoć dizalice.

Sve skupa, prostor je to u kojem su uživali gosti s raznih strana svijeta, poznati i manje poznati. Uglavnom dolaze obitelji koje se u Splitu zadrže nekoliko dana. Primjerice, jedna familija iz Australije koja je "razasuta" po svijetu jednom godišnje nalazi se negdje u Europi. Tako su boravili i ovom penthouseu. Imali su sve što im je trebalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. listopad 2020 11:47