StoryEditorOCM
ProstorijaVRIJEME DOŠAŠĆA

Tri kralja su u jaslicama ‘ozbiljni tipovi‘, a Splićanka Inge ih je pretvorila u neodoljive figurice za bor, evo priče

25. prosinca 2023. - 08:50

Otkako je zatvorila Splićanima omiljeni dućan-galerijicu kraj ribarnice "Splite moj", Inge Mrčić svoju veselu i neponovljivu kreativnost realizira nekako daleko od očiju javnosti.

Tako prolaznici već predugo ne mogu uživati u Inginim izlozima u kojima bi, naročito za blagdane, promatraču priuštila fantastične doživljaje.

Jednog Uskrsa u izlogu smo gledali prehlađenu koku s pilićima i cijelom scenografijom od kokošinjca. Tijekom godine smijali smo se duhovitim ribljim scenama, a u ovakve dane uoči Božića iza stakla bi nas gledali smiješni Djeda Mrazovi. Originalne figure s velikom dozom duhovitosti u izlogu dućana "Splite moj" bile su pravi mali splitski dragulj.

Prije dosta godina nas je razveselila i izložbom koja je bila priređena u prostorijama Društva Alliance Francaise u splitskoj Marmontovoj ulici. Pokazala je tada seriju kolaža i 3D slika koje je izrađivala od stiropora u kombiniranoj tehnici, a izložbu je nazvala "Od mora do mora".

image

Inge Mrčić

image

Inge Mrčić

Radove Inge Mrčić danas uglavnom možemo pronaći u galerijama, a upravo smo otkrili njezinu zadnju kolekciju - malih kraljeva. Riječ je o figuricama za bor, koje izrađuje na malim čunjićima visine 6 centimetara. Ima ih onoliko koliko ne možete ni zamisliti, s timda je baš svaki drugačiji od prethodnog.

Inge nam kaže kako se željela odmaknuti od uobičajenih figurica za božićnu jelku, od vila, snjegovića, konjića, patuljaka... i slučajno je počela s kraljevima. Sad joj se to svidjelo, a i ne oduzima joj previše vremena u danu ispunjenom njezinim brojnim aktivnostima, između čuvanja svojih unuka i sviranja ukulelea.

Na kraljeve ne nailazimo baš često u blagdanskim dekoracijama, osim u jaslicama, koje ne mogu bez tri kralja Baltazara, Melkiora i Gašpara. U kršćanskoj tradiciji kraljevi su mudraci koji su se došli pokloniti Isusu nakon rođenja.

image

Inge Mrčić

Prema Evanđelju po Mateju, došli su s istoka (Partsko Carstvo) u Jeruzalem, pratili su betlehemsku zvijezdu, a u Jeruzalemu ih je primio kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti.

Kad su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im je Bog zapovijedio da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju.

Mali kraljevi Inge Mrčić vraćaju nas u biblijsku priču i pravo su osvježenje za Božić koji je pred nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:19