StoryEditorOCM
ProstorijaMJERE OPREZA

Mnogi tvrde da je božićna zvijezda opasna i otrovna! Pravu istinu otkrila nam je magistra toksikologije

Piše Nina ČIČA/Živim
4. prosinca 2023. - 07:02

Možda ste je već kupili ili to planirate učiniti, a ako je i ne kupite, možda je dobijete na poklon. U svakom slučaju, bit ćete jedan od milijuna ljudi koji svake godine u prosincu dom ukrase biljkom Euphorbia pulcherrima, poznatijom pod nazivom božićna zvijezda. A osim same božićne jelke, niti jedna biljka ne simbolizira Božić više od božićne zvijezde koja je postala neizostavni dio blagdanske atmosfere. Bilo da ste je naumili staviti kao dekoraciju nasred svečano postavljenog stola, na radni stol u uredu kako biste u blagdanskom ugođaju uživali i tijekom posla ili, pak, pokloniti dragoj osobi, ona simbolizira ljubav, veselje, čistoću i dobre želje. Iako je simbolički vezana uz Božić i hladno vrijeme, božićna zvijezda zapravo je tropska biljka porijeklom iz Meksika. Stoga ne čudi što je od mnogih legendi vezanih uz nju, najpoznatija ona meksička o siromašnoj djevojci koja je na Badnju večer u seosku crkvu željela odnijeti Isusu božićni dar. No, bila je toliko siromašna da nije imala što ponijeti, pa je s mnogo ljubavi napravila skroman buketić od grančica i trave te ga položila uz oltar. Tijekom mise iz tih su grana niknuli prekrasni crveni cvjetovi u obliku zvijezda. Od tog se dana božićne zvijezde u Meksiku nazivaju flores de la nochebuena, odnosno cvijeće svete noći, piše Živim.

Panika ne, mjere opreza da

Poznato je i da je 1825. godine američki veleposlanik u Meksiku Joel Poinsett donio sjeme božićne zvijezde u Ameriku te je njemu u čast biljka dobila i naziv poinsetija. A od 1950. godine, kad je u Njemačkoj prvi put uzgojena kao sobna biljka, božićna zvijezda postala je popularna u cijelom svijetu kao simbol ljubavi koji se poklanja upravo za Božić. Iako je u blagdanskom razdoblju najpopularnija, uzgajivači biljaka uspjeli su uzgojiti i varijante u ružičastoj, bijeloj, žutoj i narančastoj boji te u njihovim kombinacijama.

Ono što mnogi ljubitelji ove biljke ne znaju jest da njezini karakteristični veliki crveni cvjetovi uopće nisu cvjetovi, nego listovi, a pravi cvjetovi su one sitne žute kuglice nalik bobičastom voću pri dnu listova. Kako su božićne zvijezde koje u prosincu držimo u našim domovima obično manjih dimenzija, moglo bi vas iznenaditi da ta biljka u prirodi može narasti i do visine od tri do četiri metra. No, ono što vas sigurno neće iznenaditi priče su o tome kako je ta prekrasna biljka otrovna i opasna jer one kolaju svake godine u ovo doba, iako je teško da bi se itko mogao sjetiti nekog fatalnog slučaja trovanja povezanog baš s božićnom zvijezdom. Ima li u tim pričama istine, pitali smo sveučilišnu magistru toksikologije i voditeljicu Službe za toksikologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Irenu Zoricu Ježić Vidović koja nam je objasnila zbog čega nema razloga za paniku, ali ima za neke jednostavne mjere opreza, naročito ako u kući ima male djece ili, pak, životinja jer bi je i jedni i drugi mogli dirati, gristi ili stavljati u usta.

image

Irena Zorica Ježić Vidović

Snimila: Nera Šimić/Cropix

Izvan dosega djece i životinja

- Porodicu Euphorbiaceae čini više od 300 rodova s više od 8000 vrsta koje rastu diljem svijeta. Biljke ove porodice mogu biti jednogodišnji ili višegodišnji grmovi ili stabla, loze ili sukulenti. Mnogo njih proizvodi lateks te sadrže tvari koje djeluju toksično, kao što su lektini (koje sadrži npr. Ricinus communis) i diterpeni esteri (koje sadrži npr. Croton tiglium). Jedan od najvećih rodova ove porodice jest rod Euphorbia L. s oko 680 vrsta, od kojih je najvjerojatnije najpoznatija božićna zvijezda, latinskog naziva Euphorbia pulcherrima. Većina vrsta roda Euphorbia (npr. E. helioscopia, E. myrsinite, E. populus) proizvodi bjelkasti lateks koji sadrži diterpene estere koji mogu biti prilično opasni i za djecu i za odrasle te za životinje ubog kontakta, odnosno ako ih pojedemo - kaže toksikologinja Ježić Vidović, dodajući kako se donedavno mislilo da je i božićna zvijezda takva, no pokazalo se da to ipak nije točno.

- Iako konzumiranje božićne zvijezde može imati posljedice poput mučnine, povraćanja i proljeva kod čovjeka i životinja, ipak neće doći do smrtnog ishoda jer je zbog neugodnog, gorućeg okusa lateksa vjerojatno da ćemo unijeti samo manje količine zelene mase biljke. Nadalje, zbog dodira s kožom, iako božićna zvijezda ne sadrži nadražujuće diterpene, bijeli sok iz lateksa može izazvati iritacije s crvenilom. Ako do toga dođe, iritacija se manifestira dva do osam sati nakon kontakta. Bilo da je riječ o probavnom sustavu ili dodiru s kožom, simptomi su uglavnom blagi te prolaze nekoliko dana od kontakta - pojašnjava Ježić Vidović.

Ističe kako treba imati na umu da nismo svi jednako otporni ili osjetljivi te da među nama postoje pojedinci koji boluju, primjerice, od atopijskog ekcema ili alergije na lateks.

image
Shutterstock

- Oni mogu reagirati teškim reakcijama izloženosti (na primjer, anafilaksa), a u tom je slučaju odlazak liječniku nužan. Stoga bi božićnu zvijezdu, radi mjera opreza, u domaćinstvu bilo dobro držati na mjestu gdje djeca, životinje, ali i odrasle osobe neće moći dolaziti u dodir s njom. Tko je planira orezivati, trebao bi koristiti zaštitne rukavice. U slučaju da do kontakta ipak dođe, kožu je potrebno dobro isprati vodom i sapunom kako bi se izbjegli ili barem smanjili prethodno spomenuti simptomi. Ako nekako dođe do kontakta s očima, treba ih ispirati vodom petnaestak minuta. U slučaju gutanja, usta valja isprati vodom.

Lijepa i zahtjevna

Mnogi se nakon blagdana rješavaju božićne zvijezde, ali to ne treba napraviti čak ni ako vam se čini da je biljka propala i da umire. Zapravo joj je potrebna samo odgovarajuća pažnja i njega jer je riječ o prilično osjetljivoj, ali trajnoj biljci koju možete uzgajati cijele godine. Možda je za početak najvažnije ponoviti da je riječ o tropskoj biljci koja ne podnosi niske temperature pa biste, kad je kupite, trebali s njom požuriti kući i nikako je ne ostavljati dugo u hladnom automobilu. Božićna zvijezda voli toplinu, ali to ne znači da je rješenje držati je uz radijator ili neki drugi izvor toplog zraka jer je to za nju štetno jednako kao da je stavite na balkon tijekom zime. Temperatura uz koju najviše uživa je između 15 i 20 stupnjeva Celzijevih. Osim toga, voli i svjetlost, ali ne previše direktnu.

Žedna je, ali ne voli ni pretjerivanje s vodom. Najbolje ju je zalijevati preko podloška, tako da svaka tri dana podložak napunite vodom i nakon pola sata izlijete višak koji biljka nije upila. Želite li se baš potruditi da zvijezda ponovno procvjeta iduće zime, onda joj, nakon što joj otpadnu listovi, gole grane prikratite na visini od deset do 12 centimetara od tla. Nakon toga je premjestite na hladnije mjesto, gdje temperatura ne smije prelaziti 15 stupnjeva Celzijevih, i ostavite je najmanje osam tjedana. U svibnju biste je trebali presaditi u veću posudu i smjestiti na otvoreno, ali u polusjenu. U toj fazi je zalijevajte samo jednom ili dva puta mjesečno, a u vodu dodajte tekuće gnojivo za zelene biljke. Kad padnu temperature u listopadu, vratite biljku u kuću i izlažite je svjetlosti najviše osam sati dnevno kako bi listovi dobili lijepu crvenu, ružičastu ili bijelu boju. Neka bude na svjetlu od jutra do 17 sati, a ostalo vrijeme držite je na mračnom mjestu - to je savršen recept za raskošne boje listova kakve su vas i privukle božićnoj zvijezdi kad ste je kupili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:20