StoryEditor
Prostorijaekologija na djelu

IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije

30. rujna 2020. - 22:03

Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, Ikea će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021.

Ovom odlukom švedka kuća želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.

Nekoliko novijih studija pokazuje da je utjecaj alkalnih baterija na okoliš veći u usporedbi s punjivim nikal-metal-hidridnim baterijama (NiMH) kada se koriste u kućanskim uređajima koji imaju veliku potrošnju energije i zbog toga se redovito pune - kao npr. igračke, svjetiljke, prijenosni zvučnici ili fotoaparati.

Već nakon deset punjenja, punjive NiMH baterije, poput serije Ladda koja se prodaje u robnim kućama Ikea, imaju značajno manju emisiju stakleničkih plinova u usporedbi s emisijom nastalom upotrebom alkalnih baterija, a pri tome je dobivena ista količine energije. NiMH baterija tek nakon 50 punjenja imaju jednak ili manji utjecaj na okoliš od alkalnih.

- Tijekom prošle poslovne 2019. godine Ikea je diljem svijeta prodala oko 300 milijuna alkalnih baterija, stoga je jasan velik potencijal za poticanje kupaca za usvajanje novih praksi i prelazak na punjive baterije, kaže Emelie Knoester iz Ikea Range & Supply odjela.

Kada bi, primjerice, svi Ikea kupci prešli s alkalnih baterija Alkalisk na punjive baterije Ladda, koristili ih za uređaje s visokom potrošnjom i punili ih samo 50 puta, izračuni pokazuju da bi se diljem svijeta smanjila količina otpada za 5000 tona godišnje. Kako se jedna Ladda baterija može napuniti i do 500 puta, postoji potencijal i za dodatno smanjenje otpada.

Ova zamjena baterija u IKEA asortimanu primjenjuje se na globalnoj razini i uključuje ukidanje alkalnih baterija Alkalisk. Za sada će se u prodaji zadržati litij-ionska ćelijska baterija nazvana Plattboj jer neki proizvodi koje trenutno prodaje Ikea zahtijevaju ovakvu bateriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 20:09