StoryEditorOCM
PanoramaŠTO UČINITI?

Veterinari apeliraju na vlasnike pasa i mačaka: Ljubimci vlasnicima ugibaju na rukama, pogađa ih fatalno stanje...

Piše MOZAIK SD
29. srpnja 2023. - 16:58

Redakciji ‘Slobodne‘ javila se uplakana žena iz Zagore kojoj je ljubimac preminuo na rukama.

- Imam jednu vrstu buldoga, godinama je s nama, čuvala sam ga od vrućine, ali jedno jutro je samo izdahnuo. Veterinar mi je rekao da je umro od toplinskog udara. Shrvani smo jer taj naš ljubimac nam je kao član obitelji, bio nam je pravi član obitelji... - govori nam ta žena koja je htjela upozoriti i druge vlasnike pasa da pripaze na njih tijekom ovih vrućina.

Naime, proteklih dana veterinari imaju sve više poziva, psi umiru na sve strane.

image
/Shutterstock

- Psi s ravnim licem poput mopsova, bostonskih terijera, francuskih buldoga, engleskih buldoga i shin tzu (ši - su) osjetljiviji su na toplinu jer pate od sindroma brahicefaličnog dišnog puta (BAS). Ove vrste pasa imaju male nosne otvore i dugačka meka nepca u stražnjem dijelu usta, što ograničava protok zraka. A s time i hlađenje, jer je poznato da se psi hlade na taj način - navode američki mediji. 

Također i ovi psi, po mišljenju pojedinih stručnjaka, imaju povećan rizik od toplotnog udara i posljedično ugibanja:

image

Psi s velikim rizikom i sa srednjim rizikom

Kako prepoznati toplinski udar kod pasa, objašnjava portal Zooplus.

Toplinski udar potencijalno je opasan za život pasa. Međutim, pomoću navedenih simptoma možete prepoznati prijeti li vašemu mezimcu toplinski udar:

► Nemir

► Snažno dahtanje s jezikom koji visi

► Ubrzani otkucaji srca

► Drhtanje, teturanje i čak grčevi

► Povraćanje i proljev

► Tjelesna temperatura > 40 °C

► Krv u stolici

image
/Shutterstock

Što učiniti u nuždi?

Ako pas ima toplinski udar, može proći neko vrijeme prije nego što dođete do veterinara. Stoga biste trebali odmah poduzeti sljedeće mjere:

► Budite mirni kako ne biste prenijeli nervozu na psa.

► Odvedite psa na hladnije, sjenovito mjesto.

► Ponudite mu vodu da pije.

► Vlažite pseće krzno do kože hladnom vodom. Ali ne ledeno hladnom.

► Na putu do veterinara obvezno uključite klima-uređaj u automobilu ili otvorite sve prozore.

► Čak i ako ste uspješno ohladili psa i čini se da je opasnost izbjegnuta - svakako biste trebali što prije posjetiti svog veterinara. Samo veterinar može utvrditi koliko je problema u tijelu psa izazvao toplinski udar i intervenirati u skladu s tim.

► Na pitanje kada odvesti psa veterinaru u slučaju toplinskog udara odgovor je jednostavan: što prije!

Psi i mačke mogu doživjeti toplinski udar i toga njihovi skrbnici trebaju biti svjesni. Prevencija je, naravno, najvažnija. Pošto se životinje hlade na drugačiji način od nas, puno se brže zagriju i u većoj su opasnosti od nas. U nekim slučajevima, ako se ljubimac ne zagrije previše, vlasnici mogu sami "popraviti" situaciju, no u nekima je samo veterinar taj koji može pomoći, piše Vau Mijau.

Ako je mačka letargična i teško, ubrzano i plitko diše, a uz to ima proširene zjenice, treba odmah reagirati. Najbolje je prebrisati ljubimca vlažnim ručnikom i odmah otići do veterinara. Neke mačke nisu baš ljubitelji klimatiziranih prostorija, no tu će ventilatori pomoći, jer će se zbog strujanja zraka rashladiti. Osim toga, naravno, spustite rolete, stavite nekoliko kockica leda u posudicu s vodom, kako bi duže bila hladnija. Stavite malu količinu vode, koju ćete često mijenjati, jer se veća količina vode brže zagrije.

image
/Shutterstock

Kad pas počne brzo dahtati, jezik mu postane jako crven, curi mu slina, slab je, ima proljev ili povraća, to su znaci toplinskog udara. U tom slučaju psa odmah treba maknuti s vrućine i pokušati mu spustiti temperaturu hladnim oblozima. Dati mu vodu - ako želi piti, odlično, no ne nalijevati mu vodu u usta. Svakako ga odvesti veterinaru.

Kad je riječ o psima i mačkama pravilo je isto: izbjegavati fizičke aktivnosti, maknuti ih sa sunca i pustiti da odmaraju u toplijim dijelovima dana.

- Prije nismo imali tako vruća ljeta, ali kako je jako ugrijalo, tako imamo i mi sve više slučajeva toplinskoh udara. Uvijek vlasnike upozoravamo da ljubimce ne ostavljaju u automobilima, čak ni s otvorenim prozorima, jer se svejedno pregriju. Općenito, ako je životinja na suncu, pregrijat će se. Vlasnici je moraju postupno ohladiti - najbolje umotati u mokru, hladnu plahtu - ali ne naglo, da srce ne nastrada. Ako padne u nesvijest, izvući mu jezik van, da se ne uguši. I, ako je moguće, odmah do veterinara na infuziju - ističe veterinarka Silva Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:37