StoryEditorOCM
PanoramaNOVI MEDIJSKI CIRKUS

Princ Harry izlazi na sud, novinari pune klupe: hoće li dokazati da je praćen i hakiran, razapeti moćnu kuću?

Piše Marija Čović
5. lipnja 2023. - 22:22
Harry je u ožujku bio nazočan na suđenju temljem još jedne tužbe protiv britanskih medija, one protiv Associated Newspapersa, izdavača Daily Maila AFPJustin Tallis/Afp

Mjesec dana nakon što je, prema procjeni medija, bio u Velikoj Britaniji 28 sati stigavši na krunidbu svog oca, kralja Charlesa III., princ Harry je ponovno u Londonu, sada se radi o svjedočenju na visokom sudu vezano uz tužbe koje su protiv medijske grupe Mirror podigli on i još tri osobe.

Nakon krunidbe Harry je požurio natrag u Kaliforniju, gdje od 2020. živi sa suprugom Meghan Markle i djecom, kako bi stigao na proslavu četvrtog rođendana sina Archieja, a sada je u Englesku stigao dan nakon što je obitelj u nedjelju na svom imanju u Montecitu proslavila drugi rođendan kćeri Lilibet.

Novo ročište sudskom procesu započelo je uvodnim izlaganjima obiju strana, a Harry bi se na mjestu svjedoka trebao pojaviti u utorak, on i ostali tužitelji tvrde kako su u nizu slučajeva, neki su stariji od 20 godina, mediji Mirror grupe dolazili do privatnih, povjerljivih informacija koristeći se ilegalnim metodama, hakiranjem mobitela, prisluškivanjem telefona, presretanjem govorne pošte...

Jesu li znali urednici?

Novinari su navodno koristili i privatne istražitelje kako bi prevarili druge osobe da im predaju povjerljive informacije o njihovim metama, od financijskih do medicinskih podataka.

Na temelju tako dobivenih informacija objavljivali su tekstove, u Harryjevom slučaju radi se o ukupno 33 sporna članka. Specifičnost ovog slučaja je u tome da princ Harry i ostali tužitelji žele da sud utvrdi jesu li urednici i šefovi tuženih novina, a ne novinari koji su pisali tekstove, znali za hakiranje i prikrivali ga.

image

Princ Harry je zadnji put u Londonu bio prije mjesec dana na krunidbi svog oca, kralja Charlesa III. AFP

Andy Stenning/Afp

Što više u hijerarhiji optužbe idu, potencijalno je to teža pozicija za Mirror Group, a više mogu biti i odštete ukoliko se optužbe dokažu točnima. Sud treba utvrditi tko govori istinu, tužitelji ili medijska grupacija koja negira većinu optužbi, a za dio tvrdi i da je nastupila zastara. Osim ovotjednog ročišta, očekuje se da će ih biti još nekoliko te da će suđenje, započeto 10. svibnja, vjerojatno potrajati otprilike sedam tjedana.

Osim onoga što će reći vezano za konkretne slučajeve za koje optužuje Mirror Group, novinari koji su popunili sva raspoloživa mjesta u sudnici i medijskoj sobi, s nestrpljenjem očekuju što bi sve Harry još mogao otkriti, hoće li biti novih napada na kraljevsku obitelj koju su on i Meghan napustili početkom 2020. godine.

Odvjetnici će biti žestoki

Zanimljivo će biti i kako će Harry reagirati na sasvim sigurno žestoko ispitivanje odvjetnika koji predstavljaju optužene medije, hoće li ga uspjeti iznervirati direktnim pitanjima kakve članovi kraljevske obitelji uobičajeno izbjegavaju.

Premda su takvi slučajevi vrlo rijetki, ovo nije prvi put da se neki član britanske kraljevske obitelji pojavljuje u sudnici na mjestu svjedoka, premda je prošlo više od stoljeće i pol otkako se "prljavi Bertie", tada princ od Walesa, kasnije kralj Edward VII., u dva navrata pojavio na sudu. U jednom slučaju radilo se o parnici vezanoj uz varanje na kartanju, a u drugom o brakorazvodnoj parnici u kojoj je princ negirao bilo kakvu "neprimjerenu prisnost".

image

Kralj Edward VII. je 1871., dok je bio princ od Walesa, svjedočio na sudu u brakorazvodnoj parnici svoje navodne ljubavnice AFP

/Roger-viollet Via Afp

Zgodan, samouvjeren i popularan, najstariji sin i nasljednik kraljice Victorije bio je poznat i po sklonosti prema lijepim ženama, a 1871. pozvan je na sud da obrazloži prirodu svog odnosa s bliskom prijateljicom, lady Harriet Mordaunt, koja je svome suprugu, sir Chalesu, zastupniku u parlamentu, priznala da ga je varala s više muškaraca, među njima i princom od Walesa.

Nestašni princ od Walesa 

Budući da joj je suprug često bio odsutan, Harriet se s princom susretala u kućama zajedničkih prijatelja, a posjećivao ju je i u njezinom domu. Sumnjajući u njezinu nevjeru, sluge su počele voditi bilješke kako bi se dokumentiralo neprimjereno ponašanje. Jednom prilikom se njezin suprug, s kojim je tada bila 18 mjeseci u braku, ranije vratio iz ribolova i zatekao princa od Welsa ispred svog doma, ovaj je promatrao Harriet kako uživa u vožnji kočijom koju su vukla dva ponija koja joj je on poklonio.

Mordaunt je zahtijevao da princ odmah napusti njegovo imanje, a nakon toga je naredio da se poniji dovedu na tratinu gdje ih je ubio pred očima svoje supruge. Drama se nastavila kad je osam mjeseci kasnije Harriet rodila, a inficirano bebino oko uvjerilo je mladu majku da se zarazila sifilisom i prenijela ga na svoju kćer. Tada je suprugu priznala da ga je varala s više muškaraca, uključujući princa.

U njezinom stolu pronađeno je 18 prinčevih pisama, zajedno s uvojkom kose i prešanim cvijećem. Bijesan zbog "nabijanja rogova", sir Charles je pokrenuo brakorazvodnu parnicu, a Harrietin otac je pokušao spriječiti razvod koji bi obitelji nanio sramotu, a uz to bi morao financijski pomagati kćeri.

Završila u umobolnici

Otac je tvrdio da je njegova kći – umobolna, a svjedočenje princa od Walesa 1871. godine, koji je tvrdio da njegov odnos s damom nije bio neprimjeren, pridonijelo je presudi da je Harriet luda, zbog čega je ostatak života provela zatvorena u umobolnici. Harriet je pregledalo nekoliko liječnika, za neke od njih znalo se da su odani princu Bertieju, a kako je njezino ponašanje bilo sve čudnije zbog stresa uzrokovanog optužbama, proglašena je ludom.

Mordaunt se zbog toga nije mogao razvesti od nje dok ne povrati ubrojivost, a dvije godine kasnije, budući da se nije oporavila, Harriet je proglašena trajno ludom i poslana u umobolnicu gdje je provela preostale 33 godine života i umrla 1906. godine. Njezinom suprugu je 1875. odobren razvod na temelju toga da se Harriet neće nikada oporaviti.

Camillina prabaka

Edward je postao kralj 22. siječnja 1901. godine kad je umrla njegova majka, kraljica Victoria, a vladao je samo devet godina prije nego što je, u dobi od 68 godina, preminuo 6. svibnja 1910. od posljedica zdravstvenih problema izazvanih pušenjem.

image

Kralj Edward VII. imao je brojne ljubavnice, jedna od njih bila je prabaka sadašnje kraljice Camille, supruge kralja Charlesa III. AFP

/Roger-viollet Via Afp

Bio je u braku s danskom princezom Alexandrom, a tijekom cijelog braka imao je brojne ljubavnice, među njima su bile glumice Lillie Lengtry i Sarah Bernhardt, pjevačica Hortense Schneider, prostitutka Giulia Beneni, grofica od Warwicka Daisy Greville, bogata humanitarka Agnes Keyser, kao i Alice Keppel čija je praunuka Camilla Parker Bowles, nekadašnja ljubavnica pa supruga aktualnog kralja Charlesa III., Edwardovog pra-praunuka.

Harryjevo pojavljivanje na sudu, a vodi još dva postupka protiv drugih medijskih kuća, nema veze s bračnom nevjerom, ali nije ništa manje zanimljivo, a moglo bi, ovisno o presudi, imati dalekosežne posljedice.

image

Princeza Anne, teta princa Harryja, nekoliko puta je imala probleme sa zakonom zbog prebrze vožnje i napada svog psa na dva dječaka AFP

Peter Nicholls/Afp

BRZA VOŽNJA I OPASNI PAS

Princeza Anne se naplaćala kazni

Harryjeva teta, princeza Anne, pojavila se na sudu u Sloughu 2002. godine i priznala krivnju za napad svoga psa, koji se oteo kontroli, na dva dječaka tijekom šetnje u windsorskom parku.

Anne je platila novčanu kaznu od 500 funta, 250 funta odštete i 148 funta sudskih troškova. Bio je to prvi slučaj u modernoj povijesti da je član britanske kraljevske obitelji osuđen za neko kazneno djelo.

Anne je imala i četiri prometna prekršaja, svaki put se radilo o prekoračenju brzine. Prvi put kad je imala 22 godina i tada je dobila samo pismeno upozorenje, sljedeći put, 1997. godine, platila je kaznu od 40 funta.

To nije obuzdalo njezinu ljubav prema brzini, 1990. je platila globu od 150 funta i oduzeta joj je vozačka dozvola na mjesec dana, a 2000. godine je morala platiti kaznu od 400 funta, 30 funta sudskih troškova i dobila je pet kaznenih bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 16:26