StoryEditorOCM
PanoramaDILEMA

Pravi Beatlesi ili umjetna inteligencija: Gdje je tu duša i strast? I znači li to da umjetnici više nisu potrebni?

3. studenog 2023. - 17:34

Da sasvim slučajno na radiju čujete ‘Now and Then‘ od dobrih starih Beatlesa, ne biste ni shvatili da je to nova stvar rock i pop sastava koji je svoj posljednji zajednički nastup uživo - ‘The Rooftop Concert‘ održao 1969. na krovu izdavačke kuće Apple Records u Londonu.

Kao da je jučer bilo kad smo čak u glavnom izdanju televizijskog dnevnika gledali izvještaj iz Londona u kojem omiljena četvorka John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr ‘praše‘ na vrhu zgrade, a ulice se raspadaju od obožavatelja koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da Beatlesa više neće biti.

Ali, evo, izašla je nova glazbena stvar nepostojećeg banda zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, a svi oni koji su onog dana u siječnju davne 1969. vrištali oko zgrade Apple Recordsa danas su u godinama u kojima teško prihvaćaju tehnološke novosti, a o nekakvoj kompjuterskoj pameti da i ne govorimo.

No, Lennonov sin Sean Ono ovim povodom izjavljuje kako bi se njegovom tati nova stvar starih Beatlesa svidjela: "Nikad se nije sramio eksperimentirati s tehnologijom snimanja. Mislim da je stvarno prelijepo", kazao je Sean Ono koji je danas sa svojih 48 godina daleko stariji nego što je bio njegov otac, još ‘mladac‘ s 29 godina na zadnjem nastupu Beatlesa. Vjerujemo da je tako, da bi Lennon danas i s 83 godine prihvatio tehnološke novine baš kao što je sada to učinio Paul McCartney sa svojom 81 godinom.

"Još uvijek raditi na glazbi Beatlesa 2023. godine... wow. Mi se zapravo petljamo s najsuvremenijom tehnologijom, što je nešto što bi Beatlese jako zanimalo. ‘Now and Then‘, vjerojatno je kao zadnja pjesma Beatlesa. I svi smo svirali na njoj, tako da je to prava snimka Beatlea." - izjavio je nekadašnji bosonogi ljepotan s korica albuma ‘Abbey Road‘ slavne četvorke.

S umjetnom inteligencijom se upravo povijest zatresla, jer je 2. studenog 2023. objavljena nova stvar sastava koji ne postoji, a dvojica članova već odavno nisu među živima. Čupavci iz Liverpoola ipak još nisu otišli u povijest. "Now and Then" je dostupna na streaming servisima zahvaljujući McCartneyju i Starru koji su se okrenuli revolucionarnoj tehnologiji i računalnoj pameti kako bi zgotovili pjesmu sa stare snimke Johna Lennona.

Nije to prvi put, jer su McCartney, Harrison i Starr još sredinom devedesetih pokušali nešto napraviti od Lennonovog demo snimka "Now and Then". S nekim starim pjesmama su uspjeli, ali s "Now and Then" nije išlo zbog tehničkih poteškoća. Poslije, kad je umro i Harrison 2001., izgubila se nada da će pjesma oživjeti. Sve se, međutim, promijenilo kad je redatelj Peter Jackson radio na svom dokumentarcu ‘Get Back‘ za Disney Plus koristeći nove tehnološke mogućnosti pa su se McCartneyju i Starru otvorile oči i shvatili su da imaju zadnju priliku da pjesmi "Now and Then" daju završetak kakav zaslužuje.

Obožavatelji su danas podijeljeni. Oni stariji su rezervirani, mlađi su prihvatili i nemaju problema s prepametnom umjetnom inteligencijom koja je na temelju starih zvučnih zapisa znala proizvesti novi Lenonov pjev.

Poklonicima umjetne inteligencije sve je ovo uzbudljivo jer sada vide priliku da se i mnogim starim pjesmama stvori novi život. Oni pak koji su rezervirani prema AI-ju, a još su i s Betlesima rasli u ono doba, teško mogu prihvatiti ovaj revolucionarni trenutak. Generacije koje su šezdesetih živjele sa živom glazbom, posjećivali rock koncerte mogu vam s još puno strasti pričati o virtuozima na gitarama, klavijaturama, bunjevima... jer što može zamijeniti umjeće takvih glazbenika?

Je li umjetna inteligencija adekvatna zamjena? Gdje je tu duša i strast? I znači li to da novi glazbenici i umjetnici svih profila više nisu potrebni. Umjetna inteligencija sada može crtati Van Gogha i reći: da je danas živ, Vincent bi ovako crtao. Možda bi sada radio i grafite, možda bi i pjevao... tko zna gdje je svemu granica. I zato, dok slušamo novi stari uradak "Now and Then", ipak nemojmo zaboraviti da je stvar polovična. Lennona i Harrisona nema, a McCartney i Starr koriste tehnološki trenutak tko zna iz kojih sve pobuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:26