StoryEditorOCM
PanoramaINTERES ZA ZNANOST

Nakon objave srpske astrofizičarke nećete imati sumnje u to je li zemlja ravna ili okrugla

Piše Vijesti SD
9. ožujka 2024. - 15:21

Tijana Prodanović je astrofizičarka i izvanredna profesorica na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Pored toga, bavi se popularizacijom znanosti, pa aktivno plasira takav sadržaj na društvenim mrežama. I dok slušamo o tome da su djeci prirodne znanosti dosadne, ove brojke govore suprotno – jer profesoricu Prodanović ni najmanje dosadnom na smatra više od 55.000 ljudi, koliko prati njen sadržaj, piše Nova.rs

@drcosmicray U novoj epizodi “šta bi bilo kad bi bilo” pričamo o tome kako bi izgledao život na Zemlji da je ona kockasta umesto loptasta? Svaki drugačiji oblik Zemlje (ako je sila gravitacije ista i ne menjamo fiziku) bi imao značajne posledice i život bi bio potpuno drugačiji. #nauka #samonauka #kockastazemlja #zemlja #zemljajeokrugla #sfernazemlja #sbbkbb #stabibilokadbibilo #fizika #gravitacija #planetazemlja ♬ original sound - Dr Cosmic Ray

U svojim kratkim TikTok videima, svojoj publici objašnjava što bi bilo da je planeta Zemlja kockasta, zašto je ova godina prestupa i kojom brzinom se mora kretati Djed Mraz kako bi u novogodišnjoj noći svakom djetetu stigao donijeti poklone. Stoga, jasno je zbog čega je znanost prezentirana na ovakav način interesantna i mlađoj publici, a i sama profesorica smatra da ako djecu ne zanima znanost, to nije zbog njih, već zbog nastavnika i njihovog pristupa.

“Moje iskustvo, recimo u organizaciji Festivala znanosti i Noći istraživača, koji imaju desetine tisuća posjetitelja, je da su djeca različitih uzrasta zainteresirana za znanost. Problem je kada vi dođete u školu i pokušate da im sve stavite u formalne okvire. Oni samu vole znanost, interesira ih i postavljaju pitanja, ali kad počnete pričati o formulama, kada počnete znanje plasirati tako strukturirano, to je promašaj.

Tako se gubi taj dodir s onim što je znanost, koliko je lijepa, s tim istraživački dijelom. Vi kada djecu pitate za brzinu, njima je to V=s/t, a da ih sakupite na dvorištu da se utrkuju, oni bi vrlo lako sami shvatili da trebaju pretrčati istu distancu i da izmjere vrijeme. S druge strane, TikTok dopušta neformalniji pristup i vizualne sadržaje, ali sve to može primjeniti i u učionici”, priča profesorica Prodanović za Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 08:11