StoryEditorOCM
Panoramabolesni zlostavljač

Majka djevojke koju je partner doveo do samoubojstva: ‘Manje od pet godina za izazivanje njene smrti nije pošteno!‘

Piše mozaik sd
16. listopada 2023. - 17:45

Vrlo često nažalost čitamo o nasilju u vezi, ono ponekad završi i s najtežom posljedicom, smrću. Ima i slučajeva da partner neposredno ne ubije partnericu nego je dovede do samoubojstva.

Kontrolirajući 26 -godišnjak Marc Masterton svoju je partnericu, 23-godišnju Chloe Holland, izolirao od prijatelja i obitelji, tukao i poticao na samoubojstvo. Jednom prilikom Masterson je napao Chloe bučicom, prije nego što joj je dao nož i naredio joj da se ozlijedi. Čak je stavio i uređaj za praćenje na njezin telefon, sprječavajući je da mu pobjegne.

Neposredno prije smrti, Chloe je svog bivšeg prijavila policiji Hampshirea, koja je otvorila istragu. No zbog teškog psihičkog utjecaja onoga što je proživjela, 23-godišnjakinja se u veljači objesila. Marc Masterton u listopadu je osuđen na samo 41 mjesec zatvora nakon što je priznao krivnju za prisilno i kontrolirajuće ponašanje, piše Daily Mail.

Chloeina majka Sharon Holland, majka četvero djece, o svemu je javno progovorila kako bi podigla svijest o obiteljskom zlostavljanju. Mastertonovo trajanje kazne teško joj je palo.

"Manje od pet godina za doprinos njezinoj smrti jednostavno nije pošteno", kaže i podsjeća da se Chloe, dok nije upoznala Marca, uvijek smijala.

Njezine sumnje da Masterson maltretira njezinu kćer prvi put su se pojavile u svibnju 2022., kada ga je jedne večeri telefonom upoznala s majkom.

Pljuska za upoznavanje s majkom

"Činio se dovoljno pristojnim, ali nakon što smo neko vrijeme čavrljali, Chloe je vrisnula da ju je Marc ošamario, a onda je linija prekinuta. Sljedeći dan mi je rekla da su previše popili", rekla je Sharon za Daily Mail uz napomenu da nije znala gdje joj kći živi ​​pa nije mogla posjetiti.

"U srpnju mi je Chloe poslala poruku da ju je Marc udario i da ima modricu ispod oka. Rekla je da je na policiji dala izjavu. Ali tjedan dana kasnije, ignorirala je moje pitanje o tome", kaže majka.

Kasnije se preselila u hostel, daleko od Marca, dobila je pomoć i bilo joj je jako dobro. Nažalost, do studenog je Masterton saznao gdje Chloe živi i - bez Sharonina znanja - vratio se u njezin život.

image

Chloe je u nekoliko navrata imala modrice na licu (ilustracija)

Dragan Matić/Cropix

Sljedeći mjesec užasnuta majka dobila je fotografiju od Chloe, na kojoj ima modricu na oku. Tvrdila je da je naletjela na Mastertona i da ju je on udario.

‘Rekla sam joj da mora pobjeći od njega‘, rekla je Sharon.

U veljači ove godine prijatelj je poručio Sharon da je Chloe uživo prenosila na Facebooku da će počiniti samoubojstvo. Majka je u panici pozvala policiju koja je kćer pronašla u šumi i odvela kući. Ali kasnije te noći, otkrila je da se njezina kći objesila i da je prebačena u bolnicu.

Preminula u bolnici

Laknulo joj je i bila je ponosna kad je čula da je Chloe prijavila Mastertonovo zlostavljanje i dovršila video intervju prije svoje smrti, ali ‘toliko ljuta što je on to izazvao‘.

Mjesec dana kasnije Chloe je premještena na palijativnu njegu, gdje je provela svoj 23. rođendan. Pet dana kasnije, nažalost je preminula sa Sharon pored sebe.

‘Bila sam u komadima‘, otkrila je njezina majka. ‘Nije se činilo stvarnim.‘

Sharon je donirala dio organa svoje kćeri i kaže da je ‘nevjerojatan osjećaj znati da će živjeti u drugim ljudima‘.

Masterton je u kolovozu priznao krivnju za prisilno i kontrolirajuće ponašanje na sudu u Portsmouthu. Fizički i psihički učinak zlostavljanja značajno je pridonio propasti njezina mentalnog zdravlja.

"Sada radim s drugim obiteljima, na promjeni zakona o nezakonitim ubojstvima. Tek tada ću konačno moći tugovati", kaže Sharon koja je također otvorila Facebook grupu "Prisilno i kontrolirajuće ponašanje koje doprinosi samoubojstvu", kako bi pomogla drugim obiteljima, piše Daily Mail.

Unatoč ljutnji zbog po njenom mišljenju premale presude zlostavljaču, nesretna majka pronašla je utjehu u doniranju kćerinih organa i pomaganju drugim zlostavljanim osobama.

image

Kontrolirajući Marc preko Chloeina mobitela pratio je njeno kretanje (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:30