StoryEditorOCM
Auto motozasićeno tržište

Teslin prihod pao u prvom tromjesečju, Muskov ‘napad‘ na Kineze s nižim cijenama ne daje rezultate

Piše Hina
24. travnja 2024. - 20:19

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je o osjetnom padu prihoda i upola manjoj dobiti u prvom tromjesečju, otkrivajući posljedice žestokog cjenovnog rata u sektoru u uvjetima posustale potražnje.

Kompanija je prošle godine više puta snizila cijene kako bi održala potražnju, što se pretočilo u 40-postotni skok prodaje i prodanih 1,8 milijuna automobila. Na kraju godine rast prihoda naglo je usporio, na samo tri posto, a uprava je upozorila da u 2024. očekuje znatno slabiji rast.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju Teslin je ukupni prihod pao za devet posto, na 21,3 milijarde dolara, pokazalo je izvješće objavljeno u utorak nakon zatvaranja burze u SAD-u.

Neto dobit bila je manja za 55 posto nego na početku 2023., potonuvši na 1,13 milijardi dolara.

Početkom mjeseca Tesla je preliminarno izvijestio da je prvom tromjesečju isporučio približno 387 tisuća vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri mjeseca 2023. godine, izdvojivši, između ostalog, krizu u Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina.

Uprava nije navela procjenu isporuka u cijeloj godini, rekavši tek da bi trebale porasti znatno slabije nego lani. Izvršni direktor Elon Musk naglasio je u konferencijskom pozivu da očekuje povećanje prodaje.

Početkom prošlog tjedna Tesla je najavio da će zbog posustajanja potražnje i žestoke cjenovne konkurencije otpustiti više od desetine radne snage širom svijeta, što bi značilo otkaze za nekih 14.000 zaposlenika. Kompanija nije navela točnu brojku, a prema godišnjem izvješću za 2023. zapošljavali su u prosincu 140.473 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:20