StoryEditor
Auto motoPREDSTAVLJAMO

Suzukijev prvi karavan: ima prtljažnik obujma 596 litara, a pokreće ga hibridni sustav

22. rujna 2020. - 06:25
Suzuki

Suzuki je predstavio novi model Swace, svoj prvi karavan kojeg odlikuje atletski dizajn i vrhunska udobnost vožnje, a sve je začinjeno naprednom hibridnom tehnologijom. Jedinstveni prednji dizajn krase oštra LED svjetla i velika šesterokutna rešetka, po uzoru na Swifta.

Prednja svjetla i gornja maska su u jednoj kontinuiranoj liniji kako bi se postigao sportski i širok izgled, dok su branik, donja maska ​​i okvir svjetala za maglu postavljeni blizu tla, što dodatno naglašava čvrstoću automobila. Swace je dizajniran s niskim težištem, čime se ističe široki stav i elegantna karoserijska linija.

Dizajn interijera nastavlja sportsku eleganciju vanjštine, s tim da je naglasak stavljen na udobnost i praktičnost. Unutrašnjost nudi osjećaj ugodne prostranosti, te izdašan prtljažni prostor koji odgovara različitim životnim stilovima i rekreacijskim potrebama.

Kako bi sve bilo u skladu s modernim načinom života, Suzuki je u Swacea uklopio hibridni pogonski sklop, pružajući optimalnu raspodjelu snage između motora s unutarnjim sagorijevanjem i elektromotora. Ovaj sofisticirani hibridni sustav cijelo vrijeme održava nisku potrošnju goriva i emisiju CO2, a pritom ne šteti voznim karakteristikama.

Putnički prostor nudi svestranost i udobnost kako bi Swace olakšao aktivan životni stil vozača i svih putnika. Uz izdašnu udaljenost od 928 mm između prednjih i stražnjih sjedala, udobnost stražnjeg dijela putničkog prostora i prostor za noge jedni su od najboljih u klasi. Duž cijelog putničkog prostora, u prvom i drugom redu sjedala nalaze se praktični prostori za odlaganje sitnica, poput telefona i pića.

Veliki prtljažni prostor od čak 596 litara obujma jedan je od glavnih aduta Suzukijeva karavana, a pruža dovoljno mjesta za prtljagu. Za dodatnu svestranost, tapecirana podloga prtljažnika može se postaviti u niži položaj za pohranu viših predmeta, a također se može okretati kako bi s druge strane dobili otporni sloj od sintetičke smole koji se može koristiti za odlaganje mokrih ili prljavih predmeta.

Prtljažni odjeljak se lako može proširiti u potpuno ravan prostor, uz pomoć ručice za preklapanje stražnjih sjedala tako da se dobije maksimalnih 1606 litara obujma. Potrebe za privatnošću prtljažnog prostora rješavaju se odvojivim toniranim poklopcem koji se može povući jednim dodirom, a prtljažnik je za dodatnu praktičnost opremljen automatskim svjetlima i 12V utičnicom.

Suzukijev prvi karavan kombinira snažan elektromotor od 53 kW s 1,8-litrenim benzinskim motorom od 97 KS, ekskluzivno dizajniranim za upotrebu u hibridnim sustavima, pružajući besprijekoran osjećaj vožnje uz snažno ubrzanje, kao i izvrsnu potrošnju goriva te nisku emisiju ispušnih plinova.

Hibridni sustav ima ukupnu izlaznu snagu od 121 KS, koja se prenosi preko CVT bezstupanjskog mjenjača na prednje kotače. Kombinacija elektromotora i 4-cilindarskog benzinca obujma 1798 ccm optimalno pokreće Swace u svim kombinacijama, bilo da je riječ isključivo o benzinskom motoru, elektromotoru ili oboje. S hibridnim sustavom Swace ubrzava od 0 do 100 km/h za 11,1 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 180 km/h.

Zahvaljujući elektromotoru velike snage i velikom kapacitetu baterije, Swace može voziti i u električnom modu. U EV načinu vožnje vozilo koristi isključivo elektromotor pokretan snagom iz baterije. Ovaj način rada može se koristiti za vožnju na kratkim udaljenostima bez brige o buci ili emisiji, posebno u stambenim područjima rano ujutro i kasno u noć, ili u garažama i zatvorenim parkiralištima.

Funkcija odabira načina vožnje omogućuje vozaču da prilagodi performanse vozila u skladu s uvjetima vožnje. Swace je opremljen s tri načina rada: Normal, ECO i Sport. Normal pruža optimalnu ravnotežu između udobnosti u vožnji, stabilnosti i potrošnje goriva, a pogodan je za normalnu svakodnevnu vožnju.

ECO pomaže ubrzanju na ekološki način te poboljšava ekonomičnost goriva postupnim odazivanjem na gas i minimalnom uporabom klima-uređaja. Ovaj je način vožnje posebno koristan tijekom gradske vožnje s puno zaustavljanja i pokretanja vozila. U Sport modu hibridni sustav pruža brže i snažnije ubrzanje, čineći ga prikladnim kada je potreban brz odgovor u vožnji.

Prvi Suzukijev karavan dužine je 4655 milimetara, širok 1790 mm i visok 1460 mm, uz međuosovinski razmak od 2700 mm. Suzuki Swace na europsko tržište stiže krajem ove godine, a cijena mu još nije poznata.

SADRŽAJ OMOGUĆIO ATT SPLIT

Sigurnosni sustavi

Swace je maksimalno opremljen naprednim sigurnosnim značajkama. Simple-Intelligent Parking Assist (S-IPA) pomaže vozaču pri parkiranju unatrag, paralelnom parkiranju ili napuštanju paralelnog parkirnog mjesta, pružajući zvučno i vizualno navođenje uz automatsko okretanje upravljača.

Pre-Collision System (PCS) pomaže u sprječavanju sudara s drugim vozilima, pješacima i biciklistima, nadzirući cestu ispred sebe milimetarskim radarom i kamerom te primjenjujući automatsko kočenje po potrebi. Lane Tracing Assist (LTA) ne dopušta nehotično napuštanje vozne trake, te pomaže kako bi se vozilo zadržalo u središtu trake. Road Sign Assist (RSA) čita prometne znakove uz cestu te prikazuje prepoznate znakove na informacijskom zaslonu.

Dynamic Radar Cruise Control (DRCC) automatski održava udaljenost do vozila ispred, po potrebi zaustavlja vozilo kada se vozilo ispred zaustavi te prati vozilo nakon ponovnog pokretanja. Blind Spot Monitor (BSM) upozorava vozača kada se vozilo približava ili se nalazi u mrtvom kutu. Rear Crossing Traffic Alert (RCTA) pomaže vozaču izbjeći sudar pri vožnji unatrag s parkirnih mjesta.

Kad otkrije vozilo koje se približava na stražnjem mrtvom kutu, upozorava vozača zvukom. Brake Hold je pomoć pri kretanju na uzbrdici, primjerice na semaforu. Električna parkirna kočnica drži vozilo na mjestu kako bi spriječila pomicanje vozila do trenutka dok vozač ne pritisne papučicu gasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. listopad 2020 20:37