StoryEditorOCM
Auto motoNIJE DOBRO

Propada li velika tvornica automobila, bili su jači od Forda i BMW-a? Dionica je spala na jedva tri dolara!; ‘Lagali su‘

Piše MOZAIK SD
27. travnja 2024. - 19:46

Na svom vrhuncu, novi proizvođač automobila bio je procijenjea na više od 85 milijardi dolara. U kolovozu prošle godine Vinfast je vrijedio više od Forda, General Motorsa i BMW-a, ali za razliku od ostalih marki u prvih deset, Vinfast ima mizernu prodaju. Uz to, iskustva u vožnji s prvim modelom, VF8, također su se pokazala razočaravajućima. Unatoč tome, dionice su u kolovozu porasle s početne cijene od 10 dolara na više od 82 dolara po dionici. No ubrzo je cijena pala i sada dionica vrijedi manje od 3 dolara.

Ranije ovog mjeseca, dva odvjetnička društva najavila su tužbu u kojoj se navodi da je Vinfast davao lažne izjave o poslovnim rezultatima i uspjesima prilikom izdavanja dionica. Govoreći za Charlotte News & Observer, Vinfastov glasnogovornik nazvao je tvrdnje neutemeljenima, piše HAK.

– Vinfast se pridržavao najviših etičkih standarda i dosljedno se pridržavao svih zakona i propisa na tržištima na kojima posluje. Nećemo dalje komentirati ovu stvar.

Priča o Vinfastu zapravo je priča o Pham Nhat Vuongu (54). Vijetnamac je nekoć studirao geologiju u Moskvi te je 1990-ih pokrenuo posao s rezancima u Ukrajini. Izumio je postupak koji omogućuje kuhanje rezanaca za 3 do 4 minute umjesto za petnaest minuta. Ispostavilo se da je to bio veliki napredak i na kraju je prodao svoje carstvo rezanaca Nestléu 2009. za procijenjenih 150 milijuna dolara. Vratio se u Vijetnam i uložio novac, između ostalog, u marku automobila i potpuno se bacio na razvoj električnih modela.

image
/Shutterstock

Prvi automobili izašli su na tržište godinu dana kasnije od planiranog. Vinfast je u travnju ove godine u Europi cijenu SUV-a VF8 s najvećom baterijom iznenada spustio s više od 74 tisuće na 59.790 eura, što se velikim negodovanjem ispratili kupci koji su vozila nabavili po višoj cijeni.

U Sjedinjenim Državama novinari su kritizirali Vinfast VF8. Pokazalo se da je podvozje nedorađeno, da postoje sustavi koji nisu ispravno povezani, a čuju se i razni neželjeni zvukovi. Marka je 2022. prodala manje od osam tisuća automobila i pretrpjela gubitak od 2,1 milijarde dolara. Prošle je godine taj broj porastao na 34.855, ali to je još uvijek daleko ispod cilja.

O svemu je nedavno pisala i HINA: 

Vijetnamski milijarder Pham Nhat Vuong rekao je da planira uložiti još milijardu dolara iz vlastitog džepa u proizvođača električnih vozila VinFast koji niže gubitke.

Govoreći na skupštini dioničara Vingroupa, konglomerata kojim predsjeda i u kojem je vlasnik 18 posto dionica, Vuong je rekao da bi mogao još povećati ulaganja u VinFast nakon što je zajedno s Vingroupom uložio 11,4 milijarde dolara krajem prošle godine.

"Planiram VinFastu dati milijardu dolara iz svog džepa", rekao je ne navodeći vremenski okvir. Vuong je izvršni direktor VinFasta u kojem drži 97 posto udjela izravno i putem tvrtki koje kontrolira.

"Tržište električnih vozila nastavit će rasti i nadmašiti ono automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Neću odustati od VinFasta", rekao je.

Cijena dionice VinFasta potonula je na 2,5 dolara s početne cijene od 10 dolara pri uvrštenju u kotaciju u kolovozu lani budući da tvrtka nije uspjela ispuniti ciljanu prodaju prošle godine i nastavlja redati gubitke.

Više od 70 posto od 35.000 prodanih automobila u prošloj godini otišlo je kompaniji električnih taksija GSM, u vlasništvu Vuonga, pokazuju dokumenti, a još 10 posto Vingroupu i njegovim poslovnim jedinicama.

Budući da se GSM također suočava s visokim troškovima pri širenju na domaćem tržištu usluga prijevoza i u inozemstvu, Vuong je u četvrtak rekao da planira uvrstiti taksi tvrtku u burzovnu kotaciju na međunarodnom tržištu ako to uvjeti dopuste.

Dodao je da Vingroup razmatra i izlistavanje dionica ugostiteljske jedinice Vinpearl u ovoj godini.

Vingroup je prošlog mjeseca najavio prodaju udjela i imovine u iznosu od 1,6 milijardi dolara u maloprodajnoj tvrtki Vincom Retail, važnom motoru profita, uz podružnicu za nekretnine Vinhomes, koja je i dalje profitabilna, ali se suočava s problemima na tržištu nekretnina, podsjeća Reuters.

Voung je u četvrtak kazao da Vingroup nema problema s novčanim tokom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:46