StoryEditorOCM

Našli ste se u automobilu za vrijeme jake kiše i pljuskova? Evo što učiniti, kako se ponašati

Piše MOZAIK SD
26. listopada 2023. - 21:07

Za vozače je najbolje ne putovati po opasnim vremenskim uvjetima osim ako to nije prijeko potrebno. Za one koji stvarno moraju na put, Agencija za sigurnost u prometu pripremila je nekoliko uputa kako se ponašati.

Za vrijeme pljuskova ili sličnih vremenskih nepogoda vozite oprezno i ​​brzinu prilagodite uvjetima, odnosno cijelo vrijeme kontrolirajte vozilo i povećajte sigurnosni razmak.

Vremenske nepogode uzrokuju lošu vidljivost pa je važno održavati sigurnu udaljenost.

Ne koristite mobilni telefon tijekom vožnje.

Izbjegavajte nagla ubrzanja, kočenja ili skretanja kako biste zadržali kontrolu nad vozilom.

Ako se iznenada jako smrači, svakako uključite svjetla ili sva četiri žmigavca u slučaju naglog smanjenja brzine kako biste upozorili vozače iza sebe, prenosi N1.

Što na autocesti?

Ako ste u to vrijeme na autocesti, siđite na prvom pogodnom mjestu (odmorište, izlaz i sl.) i pronađite odgovarajući zaklon za vozilo na mjestu gdje je to dopušteno.

Jaka kiša i pljuskovi mogu na kolnik nanijeti krhotine koje hitne službe ne mogu odmah ukloniti pa prilagodite vožnju i poštujte svu prometnu signalizaciju.

Prije polaska na put upoznajte se s vremenskom prognozom.

“Provjerite službene izvore kako biste znali što možete očekivati ​​na cesti. Ako su uvjeti prerizični, razmislite o odgodi putovanja na neko vrijeme – dok se uvjeti ne poprave”, napisali su.

Istaknuli su i kako je tijekom oluje važno ostati pribran i fokusirati se na vožnju. I upozorio da treba pripaziti i na pješake, bicikliste i ostale sudionike u prometu.

Vodena zavjesa

Jak pljusak zajedno s vodom koja se diže ispod kotača vozila ispred nas, stvara vodenu zavjesu na prednjem staklu automobila pa su pribranost, koncentracija i besprijekorni brisači jako važni, dodaju.

Napomenuli su i da u takvim uvjetima prijeti zamagljivanje stakala na vozilu što se može spriječiti uključivanjem klime.

“Za sigurnu vožnju po kiši iznimno je važna i tekućina za pranje vjetrobrana te besprijekorna guma na metlicama brisača. Dotrajali gumeni dio na metlicama brisača umjesto da očisti svu prljavštinu s vjetrobranskog stakla, samo ga dodatno prlja i otežava preglednost.

Taj problem je izraženiji u noćnoj vožnji”, zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:17