StoryEditorOCM
Auto motonovi T-model

Mercedes-EQ odjel razvio je još jedno malo urbano vozilo, kombi za svakodnevne aktivnosti

19. kolovoza 2023. - 11:00

Mercedes-Benz Vans čvrsto je usidrio svoje liderske težnje za električnu mobilnost u svojoj strategiji i sistematski elektrificira sve serije modela.

To uključuje niz rješenja za električnu mobilnost specifičnih za sektor – u segmentu malih kombi vozila. Model EQT kao mali kombi kombinira varijabilnost i razinu opreme visoke kvalitete T-klase – njegov bratski model s konvencionalnim pogonom – s prednostima potpuno električnog pogona.

Novi EQT nudi obiteljima, kao i rekreativcima, atraktivan ulazak u potpuno električni svijet brenda Mercedes. Cijene se kreću od oko 49.000 eura za EQT s elektromotorom od 90 kW i standardnom dužinom. Zahvaljujući Black Panel rešetki hladnjaka s centralnom zvijezdom i dinamično dizajniranim rebrima hladnjaka, novi EQT odmah je prepoznatljiv kao član Mercedes-EQ obitelji.

Zahvaljujući zaštićenoj instalaciji baterije u podvozju koja štedi prostor, s povoljno niskim centrom gravitacije, nudi gotovo istu varijabilnost i funkcionalnost u unutrašnjosti kao i T-klasa s konvencionalnim pogonom; EQT je dugačak 4498 milimetara, širok 1859 milimetara i visok 1819 milimetara.

Baš kao i T-klasa, novi EQT nudi mnoge prednosti koje čine svakodnevni život lakšim. To uključuje niski prag od samo 561 milimetra, što olakšava utovar teških predmeta. Klizna vrata s obiju strana vozila imaju otvor za otvaranje od 614 milimetara u širinu i 1059 milimetara u visinu. To omogućava zgodan pristup stražnjem dijelu, a utovar se može obavljati fleksibilno s tri strane, uključujući i vrata prtljažnika.

Pri lansiranju na tržište dostupan je električni motor s najvećom snagom od 90 kW (122 KS) i najvećim okretnim momentom od 245 Nm. Litij-ionska baterija nalazi se na mjestu zaštićenom od sudara, u podvozju ispred stražnje osovine, i ima iskoristivi kapacitet od 45 kWh.

Na poslu, kod kuće ili na javnim stanicama za punjenje EQT se može praktično puniti izmjeničnom strujom (AC) od 22 kW pomoću ugrađenog punjača. Proces je još brži na stanicama za brzo punjenje istosmjernom strujom (DC), ovisno o SoC-u (State of Charge) i temperaturi visokonaponske baterije. EQT je opremljen 80 kW DC punjačem, u kojem slučaju je vrijeme punjenja 38 minuta od 10-80 posto. EQT se puni sprijeda ispod Mercedesove zvijezde, što je praktično, posebno kada se puni u gradu na tijesnim parkiralištima. Za AC i DC punjenje, EQT standardno ima CCS utičnicu za punjenje i CCS kabel za punjenje.

Sigurnost je osnovna vrijednost brenda Mercedes-Benz, visoka razina modela EQT poboljšana je njegovom stabilnom strukturom karoserije, s putanjama za apsorpciju energije sudara, kao i širokim spektrom sustava za pomoć vozaču.

Mali električni kombi ima mnogo toga u ponudi kada su u pitanju sustavi za zadržavanje: opremljen je centralnim zračnim jastukom koji se može aktivirati između sjedišta vozača i suvozača u slučaju ozbiljnih bočnih sudara. Standardno je ugrađeno ukupno sedam zračnih jastuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 01:15